Kalousek: Vlád ten "fičák" zastavila

Rozhovor s ministrem financí Miroslavem Kalouskem

26. 1. 2012

Michaela JÍLKOVÁ, moderátorka

Máte slovo. Hezký večer, milí diváci. Téměř všechno, co nezbytně potřebujeme k životu, zdražilo. Způsobilo to zejména zvýšení původně desetiprocentní daně z přidané hodnoty, neboli DPH, což je daň, kterou jako spotřebitelé platíme všichni ve zboží. Letos se zvýšila o 4 procenta, příští rok by se měla zvýšit o 3,5. A vy nám píšete zoufalé, rozhořčené dopisy. Zdražování už je neúnosné. Ať si ministři sami zkusí, jaké to je žít z běžného platu či důchodu. Vláda kontruje, že je to nezbytné kvůli důchodové reformě. Je to tak? Diskutovat budou mnohými proklínanými, ale též obdivovaný ministr financí.

Miroslav KALOUSEK, ministr financí

Vy račte patřit kam, paní redaktorko?

Michaela JÍLKOVÁ

Já vám to radši neprozradím.

Miroslav KALOUSEK

Dobrý večer všem.

Michaela JÍLKOVÁ

Máte slovo, ale nejdřív ti z vás, kteří už od rána telefonovali do Rádia Impuls.

posluchač /zdroj: Rádio Impuls, 26. 1. 2012/

Pan Kalousek a celý ten vládnoucí spolek vzájemně ožebračuje pracující a důchodce a na druhé straně plnýma hrstěma rozhazují a rozdávají majetky zbohatlíkům. Pochopitelně nikdy nezapomenu na jako tu malou domů. Korupci a rozkrádaní, ne že proti tomu bojují, oni svým jednáním umožňují a podporují. Tato vláda hrobařů je neštěstí a pohromou pro český národ a nikdy se neměla dostat k moci.

posluchač /zdroj: Rádio Impuls, 26. 1. 2012/

Neměl by se pan Kalousek zamyslet nad tím, že by měli nejdřív začít odshora a potom tlačit na lidi dole?

posluchač /zdroj: Rádio Impuls, 26. 1. 2012/

Jestli pan Kalousek je ministr financí a umí počítat, tak bych se asi velice divil. Když zvýší daně, zvýší ceny, nezvedne platy, tak si musí uvědomit, že lidé tím pádem míň utratí, tím pádem i na těch daních, které zvedne, přijde míň peněz do státní kasy a míň peněz bude na všecko ostatní. Tímhle pan Kalousek v životě státní kasu nenaplní.

Michaela JÍLKOVÁ

Pane ministře, tak slyšel jste to, jistě víte, že občané jsou naštvaní na to zdražování. Kdybyste nám na úvod poradil, když takhle platíme u pokladny to zdražené zboží, čím se máme uklidňovat?

Miroslav KALOUSEK

Musíte se uklidňovat tím, když ty příspěvky mířily na mě jako na osobu, tak já musím říct, že každá vláda v Evropě dnes a její ministr financí má dvě možnosti. Buď bude říkat příjemné a populární věci, že daně budou nižší nebo minimálně se nebudou zvyšovat, příspěvky budou vyšší, všichni budou mít vyšší platy, brzy se dostaneme do situace, kdy nebude vůbec na nic. Ty příklady bohužel kolem sebe máme. To je Řecko, Portugalsko, Španělsko. Anebo prostě ti politici najdou odvahu říkat velmi nepříjemné věci, za který jim potom lidé nadávají. Oni je nejenom říkají, oni je také udělají a můžete se těšit jednou jedinou věcí, že pak nemusíte mít strach, že jednou nebudete mít na důchod, že nemusíte mít strach, že budete-li potřebovat skutečně veřejnou pomoc, že na ni nebudou peníze. A nemusíte mít strach, že se rozvalejí naše veřejné prostředky a my zůstane odkázáni buď na mezinárodní pomoc, anebo že zůstaneme plejte. To jsou prostě dvě rozhodnutí, které před námi jsou. My volíme to méně riskantní, nyní bolestivější, ale odpovědné vůči budoucnosti.

Miloš ŠKRDLÍK, jednatel maloobchodní sítě Brněnka

Já rozumím, že je potřeba to nějak řešit, ale s tím rozdílem, že předtím se to mělo řešit jinak. To znamená, byly tady různý metody a formy, zlepšit výběr daní, omezovat šedou ekonomiku, omezit výdaje na státní správu, odstraňovat byrokracii, sloučit ministerstva, odstranit nebo propustit zbytečné ministerské nebo státní úředníky, podpořit rozvoj podnikání, aby ti podnikatelé, kteří jsou podporováni, vytvářeli další hodnoty, zisky, zaměstnávali více lidí a tak dále, lépe čerpat evropské fondy, aby se nevracely evropské fondy, abychom neplatili pokuty za špatné čerpání evropských fondů. Prostě tady tyto věci měly být podle mého názoru vyčerpány. A teprve až by byly takto vyčerpány, tak potom se mohlo eventuelně přemýšlet o zvyšování daní. K tomu zvyšování daní jediný...

Michaela JÍLKOVÁ

Dobře, ale pojďme, to je pravda, pane ministře, skutečně to jste vyčerpali všechny možnosti nebo jste zvolili tu nejjednodušší cestu, vzít lidem další peníze z kapes?

Miroslav KALOUSEK

Víte, já jsem člen vlády, která z roku na rok, když nastoupila v srpnu 2010, tak snížila výdaje na státní správu o 70 miliard oproti rozpočtu Fischerovy vlády, která logicky na to neměla politickou podporu, takže to neudělala. A místo deficitu 5,8 jsme dokázali docílit deficitu o 1,5 procenta nižší. To znamená o více než 70 miliard a to jenom na výdajích, protože jsme ořezali výdaje státu. Snížili platy ve veřejné správě během tří let o 20 procent. A já neříkám, že to je všechno. Já si myslím, že v tom musíme pokračovat. Nicméně jestliže stabilizujeme veřejné rozpočty, pane Škrdlíku, tak je stabilizujeme z 80 procent na výdajové straně, tam kde vy říkáte, a jenom v těch nejnutnějších a tam kde si to já si nikdy nedovolím zvýšit, vy máte spoustu zaměstnanců, já si nikdy nedovolím navrhnout zvýšení odvodů, které zatěžují pracovní místo, což jsou daně z příjmů fyzických osob, sociální, zdravotní pojištění. Nic jiného nezbývá než nepřímé daně, to vy jistě jako podnikatel chápete, že to je pro rozvoj ekonomiky to méně škodlivé řešení.

Miloš ŠKRDLÍK

Pane ministře, díky za to, díky za to šetření, to jednoznačně. Ale pořád jsem názoru toho, že se nevyčerpaly všechny prostředky, všechny formy toho šetření a to, že se sáhlo na to čtyřprocentní zvýšení u těch potravin, právě u těch potravin, nemluvím o lécích, nepovažuji za šťastné, nepovažuji za dobré. Musím to odmítnout, je to nešťastné. Koneckonců i občané to tady řekli. My to slyšíme dnes a denně u pokladen, mezi regály, my jsme mezi těmi lidmi, my jsme jim na blízku, jsme jejich dobrým sousedem, jak máme v logu. A toto slyšíme a já si myslím skutečně, že to byla špatná cesta podle mě. Ale ještě, ještě technickou poznámku. Ty 4 procenty už běží, to už asi neovlivníme, to běží. Ale já se děsím toho, co bude dál. Je tady prognóza 17,5 procent, 20 procent. To bude, to bude katastrofa. Tady tomuto bych chtěl teda zamezit a tomuto bych chtěl...

Michaela JÍLKOVÁ

Já bych přece jenom ještě se zastavila u toho, promiňte, vy jste tady, pane Škrdlíku, že vás pan ministr tak hezky přesvědčil o všem. Ano, ono jste snížili výdaje, ale jestli jste škrtali promyšleně, pane ministře, jestli jste jenom tak neškrtli na papíře, chápete?

Miroslav KALOUSEK

Myslíte jako úplně bezmyšlenkovitě?

Michaela JÍLKOVÁ

No, to nemyslím až tak, ale trochu. Rozumíte, protože tady pan Škrdlík mluvil o úsporách, jestli jste to promysleli ty škrty?

Miroslav KALOUSEK

Když jsem tady byl naposledy, tak jste mě vy i vaši posluchači peskovala kvůli škrtům. Kolik šetříme tam a kolik šetříme támhle a že mají státní úředníci méně peněz a místo mých protějšků ctěných támhle stála pracovnice z finančního úřadu, která si mi stěžovala, jak nízký má plat a kolik je jich tam málo na práci a vy jste se jich zastávala, protože jsem tam šetřil na státní správě. Nyní mě peskujete s vašimi posluchači za to, že jsem málo šetřil na státní správě, že jsem měl šetřit víc.

Michaela JÍLKOVÁ

To jste mi špatně rozuměl, já jsem neřekla...

Miroslav KALOUSEK

Promyšleněji.

Michaela JÍLKOVÁ

... málo. Jestli promyšleně, chápete, jo?

Miroslav KALOUSEK

Ano, ujišťuji vás, že to bylo velmi promyšlené.

Michaela JÍLKOVÁ

Ano, tak paní Plhoňová.

Eva PLHOŇOVÁ, rozhořčená občanka z Prahy, OSVČ

No, já se vrátím k tomu, co říkal pan ministr, abychom nedopadli jako Řecko. Tak s tím už jste strašili před volbami a musím říct, že vám to úžasným způsobem vyšlo, protože spousta lidí vám na to opravdu nalítla,jak se patří, jak vosa na med. Protože když se podíváme, kde je dneska Řecko, že falšovali údaje ještě před vstupem do Evropské unie, tak to je jedna věc. Podívejte se na to, kde jsme dneska my, naše zadlužení dneska představuje nějakých 41 procent vzhledem k HDP, Maastricht připouští 60. Ale tady nejde o tu výši, tady jde o ten fičák. Já si to neumím jinak nazvat, než že to je opravdu fičák zadlužovací. A když se podíváme do statistik, který, doufám, uznáte jako relevantní, tak, paní Jílková a všichni ostatní, tipnete si v historii České republiky, která vláda nás nejvíc zadlužila?

Michaela JÍLKOVÁ

No, já tipovat nebudu, já to vím. Ale zkusme.

Eva PLHOŇOVÁ

Vláda Mirka...

Miloš ŠKRDLÍK

Občané nic nezavinili, to bych chtěl říct, občané nic nezavinili.

Eva PLHOŇOVÁ

Vláda Mirka Topolánka, tam byl pan ministr taky ministrem financí, v pořadí druhá vláda Fischera a v pořadí třetí je to stávající vláda a to máme ještě další 2 roky do voleb. Děkuju pěkně.

Miroslav KALOUSEK

Smím vám na to odpovědět. Ta logika, mluvíte o nominálních číslech a ta logika je asi taková, jako když přijedou hasiči k velkému ohni, hasí a vy říkáte: podívejte se, jim shořelo nejvíc, protože ti co zapálili, těm toho příliš neshořelo. Tahle vláda má fiskální strategii, vláda Mirka Topolánka, která na to měla jenom 2 roky, snížila v tu dobu reálný deficit i nominální bezprecentním způsobem. Byla to první vláda, která dodržela výdajové limity. Vláda Jana Fischera pak na to neměla politickou sílu, tam se nedělo nic. A tato vláda...

Eva PLHOŇOVÁ

Protože jste ji postrkovali zleva doprava všichni.

Miroslav KALOUSEK

Tato vláda je... nebyl jsem na ní podílný. Tato vláda je první vláda, jejíž fiskální strategie vede k zastabilizování výše toho relativního dluhu, o kterém vy jste hovořila. Ten fičák se zastaví. Ten fičák se totiž zastavuje a vidí to, vidí to nejenom ten, kdo chce vidět statistiky, ale vidí to i zahraniční investoři, takže Česká republika je v Evropě, patří mezi 7 nejdůvěryhodnějších zemí, i když si potřebuje půjčit peníze na profinancování svých starých dluhů.

Michaela JÍLKOVÁ

Chcete reagovat? A potom bude pan Zámečník.

Eva PLHOŇOVÁ

Ale ten dluh se za posledních 10 let zvednul o 100 procent.

Michaela JÍLKOVÁ

Tak pojďme, nechme, nechme hovořit...

Eva PLHOŇOVÁ

A to teda je, myslím, dost podstatný číslo. A pokud mluvíte o investorech, tak je to jenom o to, že jsme někdy před 5 měsíci, že jsou investoři klidní, získali hodnocení AA-, že jsme si polepšili?

Miroslav KALOUSEK

Mluvím, mluvím o tom, že jako jedna z mála zemí v Evropské unii jsme naprosto důvěryhodné, důvěryhodní pro ty, kteří nám půjčují levně peníze, abychom mohli ty staré dluhy levně profinancovat. Jsem jeden z 8 ministrů financí v Evropě, kteří mohou klidně spát. A to díky této odpovědné fiskální strategii, že prostě snižujeme to tempo zadlužování tak, abysme ho zastavili, zastabilizovali a dosáhli vyrovnaných rozpočtů.

Michaela JÍLKOVÁ

Pane ministře, já jenom k tomu vašemu, počkejte...

Miroslav KALOUSEK

Ty investoři, ti investoři to vidí, víte.

Eva PLHOŇOVÁ

Vy nemluvíte o splácení dluhů, ale pouze o splácení úroků a to je rozdíl.

Michaela JÍLKOVÁ

Pane ministře?

Miroslav KALOUSEK

Ty do toho vkládají svoje peníze, proto to vidí.

Eva PLHOŇOVÁ

To je sakra rozdíl.

Michaela JÍLKOVÁ

Pane ministře, jenom k tomu vašemu klidnému spánku, víte, to je taky vůči vám taková výtka, jestli vy to nemáte všechno jenom ty čísla na papíře, ale víte, jak se to odráží v životě? Jak se lidem žije, protože to je kritika také.

Miroslav KALOUSEK

Já vidím v té, já vidím, v jaké situaci jsou země v Evropě, v jaké situaci je Česká republika na finančních trzích, protože bohužel o /nesrozumitelné/ důvěry finančních trhů to teď je. A z tohoto hlediska je Česká republika dnes velmi nudnou, nezajímavou zemí, kde neprobíhá žádné dobrodružství, protože každý ví, že peníze v ní uložené jsou uložené bezpečně. A já jsem povinen za to tuto nudu zachovat co nejdéle, protože to je bezpečí pro nás pro všechny.

Michaela JÍLKOVÁ

Ano.

Miroslav ZÁMEČNÍK, ekonom, člen NERVu

No, tak já bych jenom řekl, můžeme diskutovat, jak chceme, ohnivě, ale fakt je, že je velký rozdíl, jestli uděláte 100miliardový schodek při plus 6 procentech hospodářského růstu, anebo uděláte něco přes 100 miliard schodku při mínus 4 procentech růstu. Taky byste mohla říct, že Češi jsou oproti německý vládě geniální, protože ten hospodářský růst v roce nebo hospodářský pokles v roce 2009 byl v Česku nižší nežli v Německu. A to je také pravda. No, to dobrý, tak jako tak buďme fér.

Michaela JÍLKOVÁ

Ale já bych to přenesla do toho, jo, ale přenesme to do toho života. Tady pan ministr řekl, že jsme nudná, jako nuda, jo, že to tak...

Miroslav KALOUSEK

To je příjemná nuda, protože když...

Michaela JÍLKOVÁ

No, tak pojďme občany, no, to víte že jo.

Miroslav KALOUSEK

Když nevíte, z čeho vyplatit důchody, tak je to sice dobrodružství, ale není to příjemný.

Michaela JÍLKOVÁ

Pane ministře, já vám rozumím, já už ve svém životě jsem vděčna za nudu, já už žádné vzrušení nechci. Ale pojďme, řekněte tedy, zda občané tedy mají také pocit, že ten život je nuda.

Zdeněk HANUS, nespokojený pravicový volič z Jílového u Děčína

Já panu ministrovi chci říci, že tak klidně nespím jako on, to za prvé. Za druhé, bych ho chtěl upozornit na jednu věc, že si myslím, že to byl nešťastný krok. Byl to nešťastný krok, pane ministře, z toho důvodu, že v současný době celá Evropa zápasí s hospodářskou krizí a vy těm lidem ještě přidáte, jak se říká, naložíte jim o to víc. Při těch všech vašich reformách a uvažování o DPH, o zvyšování, měli jste někdy nápad nebo aspoň jste se zamysleli nad lidmi, který mají nízké příjmy, jak to přijmou? Jestli tady nedojde k jakémusi, jak bych to řekl, rozbití sociálního smíru? Podívejte se, jak to dopadlo, když se rozbourá sociální smír v Rumunsku. Tak já z tohohle obavy mám, prosím pěkně. Děkuji.

Miroslav KALOUSEK

Pane Radile, byl jste představen.

Michaela JÍLKOVÁ

To je pan Hanus, pan Hanus.

Miroslav KALOUSEK

Pardon, pane Hanusi, moc se omlouvám, pane řediteli, moc se omlouvám. Pane Hanusi, byl jste představen jako pravicový volič a já jsem rád, že jste začal s tou sociální odpovědností, protože si myslím, že ke konzervativní pravicové politice skutečně ta sociální odpovědnost patří. A patří v tom smyslu, že nesmí myslet jenom na zítřek, ale že musí myslet na dlouhou budoucnost. A v tom je ta sociální odpovědnost. Prostě my se musíme zbavit, my se musíme zbavit představy, že 50 procent lidí v téhle zemi je sociálně potřebných, protože podíváme-li se na náš sociální stát, tak pořád stále ještě 50 procent populace má právo na nějakou sociální dávku. 50 procent z nás tady není sociálně potřebných. Ta skutečná sociální odpovědnost spočívá v tom, že budeme schovávat ty peníze jenom pro ty, kteří si opravdu sami nepomohou a bude to jenom pro ně. A tam je prostě holt do seškrtávání výdajů a také bohužel v některé situaci některé zvyšování některých daní. A já znovu opakuji, když se podíváte na evropské země a podíváte se na poměr DPH v celkovém mixu, v celkovém výběru odvodů, tak Česká republika je stále pod průměrem. I socialisty obdivované Švédsko má vyšší poměr DPH k celkovému výběru odvodů.

Michaela JÍLKOVÁ

Nechme reagovat pana Hanuse.

Miroslav KALOUSEK

Zatímco na pojištění na pracovním místě máme absolutně nejvyšší odvody. A jestliže chceme bojovat s nezaměstnaností, tak si nemůžeme dovolit zatěžovat odvody pracovní místo, ale musíme zatížit tu spotřebu. Nic jiného se s tím dělat nedá.

Michaela JÍLKOVÁ

Počkejte, nechme reagovat pana Hanuse.

Zdeněk HANUS

Pane ministře, do jisté míry, dejme tomu, s některými věcmi s vámi souhlasím. Ale polemizoval bych o tom, že jako vláda se staráte úplně o všechno. Já mám pocit, že vás jaksi aktivní politika zaměstnanosti vůbec nezajímá a od toho se to odvíjí. Vy tady máte armádu nezaměstnaných a místo abyste si sedli bez rozdílu politickýho smýšlení a přemýšleli o tom, jak peníze z Evropský unie na tento projekt nějakým způsobem dostat a zamýšleli se nad těma kvalitníma projektama, aby se nová pracovní místa vytvářela, ano, tak vy byste ušetřili ty dávky, který vás stojí tyto nezaměstnaný. A na druhé straně byste o nich získali vlastně daň z příjmů, kterou platíme všichni, který pracujeme. Je to jednoduché, je to prostinké. A já bohužel tady slyším jenom, tady se provádí aktivní politika zaměstnanosti, ale já takovou nevidím. Přijeďte se podívat k nám do severních Čech a uvidíte, tam je většina lidí, že by ráda pracovala, ale opravdu nemají kde. Co jim řeknete? Děkuju.

Miroslav KALOUSEK

Já mám obavu mluvit, já mám obavu mluvit stále. Pokud odpovím, co jim řeknu. Mohu jim říct jediné, že každá vláda z aktivní politiky zaměstnanosti může zmírňovat ty nejhorší příčiny. Žádná vláda na světě z veřejných prostředků nemůže zajistit stabilní tvorbu pracovních míst. Ty mohou zajistit pouze soukromé investice.

Zdeněk HANUS

Ale vy čerpáte, promiňte, vy čerpáte ty peníze i z Evropský unie. Vy dostáváte peníze přímo na, si myslím.

Miroslav KALOUSEK

Program na aktivní politiku zaměstnanosti, který je čerpán z Evropské unie, je na aktivní politiku zaměstnanosti používán. Ale ten není samospasitelný. Máte-li pocit, že jenom z tohoto programu lze zajistit pracovní místa půl milionu nezaměstnaným. Tak říkám za prvé, že nejde. A za druhé, že takové pracovní místo vydrží vždycky jenom tak dlouho, než dojdou ty veřejné peníze, pak zase zaniká. To co skutečně může tvořit stabilní pracovní místo, jsou soukromé investice a vláda může dělat jedno jediné, těm podnikatelům nepřekážet při tvorbě pracovních míst.

Michaela JÍLKOVÁ

No, ale pane ministře, právě to třeba si myslí i pan Hanus, viďte, že vy jak zdražíte teď ty potraviny, tak se sníží koupěschopnost.

Zdeněk HANUS

Ano, to jsem chtěl, přesně to jsem chtěl říct.

Michaela JÍLKOVÁ

Kdo k tomu, a pak prosím vás, nechme reagovat pana Radila, ano.

Zdeněk RADIL

Takže, takže z pohledu producenta průmyslu zvyšování daní se samozřejmě asi nelíbí nikomu. Na druhou stranu několikrát tady zaznělo, že Česká republika má jedny z nejvyšších nejenom v Evropě, ale i na světě nákladů na práci a to nás trápí z pohledu naší konkurenceschopnosti mnohem více. Takže ač se mi to nelíbí, tak to chápu, rozumím tomu, že se jde cestou zvyšování DPH, a nedejbože jen aby se nešlo cestou zdražování ceny práce. To by tlačilo mnoho dalších, řekněme, stávajících zaměstnanců do pozice nezaměstnaných a dostali bysme se do spirály, kde asi nikdo nechceme být. Takže tomu já rozumím.

Miloš ŠKRDLÍK

Já znovu musím, pardon, pane Zámečníku, jenom technická, musím zásadně odmítnout tu myšlenku dalšího zvyšování DPH na potraviny. Skutečně, protože jde o konkurenceschopnost našich cen, jak jsme schopný dělat dobrý konkurenceschopný ceny, když se nám zdražují ceny na potraviny, tím pádem se snižuje tržba, protože ti lidé to teďka už vidíme v lednu, nakoupili méně zboží, než nakoupili dříve. To znamená, oni mají domácí budget, kterej nejsou schopní překročit. A jestliže to procento dají na DPH, tak potom už to nedají do dalšího oběhu nákupu. To znamená, snižují se nám tržby v obchodech, tím pádem pokud by to dále pokračovalo, musíme snížit prodavačky, počet prodavaček, zvýší se nezaměstnanost, na úřady práce, a dostává se do spirály. Já jsem to chápal tak, že tato vláda chce nastartovat prostě skutečně výrobu, prodej, obchod, nákup, prodej, výrobu, tržby a prostě ať to fičí, jak říkala paní kolegyně.

Miroslav ZÁMEČNÍK

Já teda musím říct, že jako z ekonomickýho hlediska, když se díváte na daňovou soustavu, jak by měla vypadat, tak já vás, já vás, pane Škrdlíku, nepotěším, protože nevyhnutelnej důsledek toho, když chcete mít daňovou soustavu, která podporuje zaměstnanost, tak musíte udělat to, co říká tady kolega. Jinými slovy, musíte snížit zdanění práce, musíte snížit odvodový zatížení a říká se tomu fiskální devalvace, ten termín fakt existuje, já vás tady nechci jako nijak blbnout, jo. Ale dělá se to tak, že se zdaní spotřeba. Jako nic jinýho nevymyslíte, jo. A zvlášť když se bavíme o eurozóně, tak Portugalci to prostě udělají, protože potřebujou zvednout konkurenceschopnost. Máte naprostou pravdu, měnějí se tím relativní ceny, klesá tím domácí spotřeba, ale ta země se v mezinárodním měřítku stává konkurenceschopný. A když o tom přemejšlej opravdu chytrý lidi venku a jenom si uvědomte, když to udělaj Portugalci, udělaj to Řekové, udělá to spousta jiných, protože to je cena za setrvání v eurozóně, tak to má nějaký dopady na Česko. A Česko na to musí nějak reagovat. A já s váma souhlasím, je spousta věcí na výdajový stránce, který se týkají zadávání veřejných zakázek a tak dál. Ale představa, že tím dostanete ten masivní pohyb od zdanění práce, který máme skutečně jedno z nejvyšších, nejvyšších na světě, 16,2 procenta podle posledních statistik Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj jsou ze zdanění práce.

Michaela JÍLKOVÁ

Ale já vám jenom chci říct, ono to všechno jsou pořád, já chápu, že vy pracujete s čísly, ale pojďme to dát do té reality. Vždyť tady pan Škrdlík říká pravdu. Když lidé nakoupí míň v obchodech, ano, tady pan Škrdlík vám říká, že bude muset propustit prodavačku, když mu klesne tržba, tím vzroste nezaměstnanost. Kam půjde ta nezaměstnaná?

Miroslav ZÁMEČNÍK

Zase se někde jinde vytvoří pracovní místo, to už nevnímáte.

Miloš ŠKRDLÍK

Jen aby. Jen aby.

Eva PLHOŇOVÁ

Ale pravdou je, že pokud lidem seberete peníze, omezíte jejich možnost nakupovat, aspoň to nejnutnější, tak se nutně státní rozpočet zase dostane do deficitu na týhle tý stránce. Není to tak dlouho, co ekonom Robejšek mluvil o tom, že v Německu koupěschopnost obyvatelstva tvoří nějakých 50, 60 procent prostě HDP.

Miroslav ZÁMEČNÍK

U nás 51.

Eva PLHOŇOVÁ

No, dobře, no, tak ale to jsme na tom pořád hůře než Němci, jestli umím počítat.

Miroslav ZÁMEČNÍK

No, to jsme. V Číně 35.

Eva PLHOŇOVÁ

No, tak to bych nesrovnávala.

Miroslav KALOUSEK

Jestli mohu, je mi...

Eva PLHOŇOVÁ

To bych nesrovnávala.

Miroslav ZÁMEČNÍK

Ty nám ale berou pracovní příležitosti v tý Číně.

Eva PLHOŇOVÁ

Nehledě na to, že už i dnešní prezident Klaus někde v roce 97 řekl, abyste nepodceňovali koupěschopnost trhu. A to už je, myslím, docela informace a pořád to platí.

Miloš ŠKRDLÍK

Já pořád jsem u toho zdražování těch potravin. Já bych chtěl tady skutečně zásadně říct, nesouhlasím, nesouhlasím, nesouhlasím. A kdybych mohl křičet, tak tady křičím, protože...

Miroslav ZÁMEČNÍK

Pane Škrdlíku, kdybyste s tím souhlasil, tak byste fakt nebyl mužem na svém místě.

Miloš ŠKRDLÍK

Jestli, jak říká pan ministr, jestli je tady 50 procent sociálně potřebných a my dál...

Miroslav KALOUSEK

Právě že nesmí být.

Miloš ŠKRDLÍK

No, dobře...

Michaela JÍLKOVÁ

Jak to chcete udělat?

Miloš ŠKRDLÍK

A jak?

Miroslav KALOUSEK

No, protože tady není 50 procent sociálně potřebných. Máte pocit, že v této stále ještě docela bohaté a šťastné zemi, podíváte-li se na zeměkouli, že polovina populace je sociálně potřebná? To si musíme říct, co to je, to si musíme říct, co je to sociální potřebnost.

Miroslav ZÁMEČNÍK

Kdo to, kdo to nasliboval?

Eva PLHOŇOVÁ

Pane ministře, tak se bavme o sazbách DPH.

Michaela JÍLKOVÁ

Ne, počkejte, ale teďko toto je, toto je zajímavé. Pane Hanusi, myslíte si, že polovina lidí je sociálně slabých?

Zdeněk HANUS

Já se domnívám, že pan ministr to tuší, ale ona ta realita je ještě možná daleko horší. Já když se setkávám s těmi lidmi, to jsou mladý lidi, pane ministře, a zase se vracím k tomu, že nemohou sehnat práci, oni by pracovali, nemůžou sehnat práci, nemají žádnou instituci, která by jim pomohla, vy jste teďko všecko převalili na úřadu práce. Na tom úřadě práce ty dámy nevědí, kam dřív skočit. Vždyť to vidíte sám. Takže jako víte co, já mám pocit, že jestliže se tady mluví o nějaký odpovědnosti a vláda se nazývá rozpočtovou, vládou rozpočtové odpovědnosti, tak já bych vás spíše nazval vládou všeobecné neodpovědnosti. To je můj názor.

Miroslav KALOUSEK

Je to vaše legitimní právo. Ta vláda je rozpočtově odpovědná a ta čísla i ty výsledky to dokazují. A je mi velmi líto a chápu pana Škrdlíka, kdybych zastupoval maloobchod, tak jsem taky proti zvyšování DPH.

Michaela JÍLKOVÁ

Promiňte, pane ministře, to není jenom tady, že pan Škrdlík zastupuje maloobchod. Podívejte se, takoví důchodci.

Miroslav KALOUSEK

Chápu, že se to nelíbí vůbec nikomu.

Michaela JÍLKOVÁ

No, ale vemte si důchodce, jo. Náklady na měsíc se jim zvýší díky tomu DPH, to vydalo vaše ministerstvo, 313 korun víc. A kolik dostali přidáno? 174 korun. A teď s tím vyjděte. Pro ty lidi je každá koruna, vždyť dokonce stoupají, prosím vás, víte, že stoupají krádeže seniorů u základních potravin v samoobsluzích?

Miroslav KALOUSEK

O tom nepochybuji, mám maminku v důchodu.

Michaela JÍLKOVÁ

Já taky.

Miroslav KALOUSEK

Tak a doufám, že se o ni oba dva dobře staráme, protože ona se o nás starala taky. Víte, ono tu sociální odpovědnost nemá jenom stát, tu má taky rodina. Možná že na to taky velmi často zapomínáme. Ale když mluvíte o těch důchodech, tak ono s tím DPH souvisí, víte. My máme nejvyšší sociální pojištění, z kterého mají být financovány důchody, nejvyšší v Evropě. Přesto máme tolik důchodců, zaplaťpánbůh, že jsou tak zdraví a živí. Máme tolik důchodců, že na účtu penzijního pojištění máme deficit 47 miliard. Vybere se na sociálním pojištění o 47 miliard méně, než se vyplatí důchodů. Ty peníze se musí vzít odněkud odjinud, protože ty lidé musí dostat důchody a ze sociálního pojištění se nevyberou. Kdybychom zvýšili sociální pojištění, zvedneme nezaměstnanost, protože zatížíme práci. V téhle zemi není nejvíc zdaněných buřt nebo chleba. V téhle zemi je nejvíc zdaněna lidská práce. A lidem, lidem se bude dařit tak dobře, jak budeme konkurenceschopní. A ze zdražováním lidské práce konkurenceschopní nebudu. A já teď řeknu něco, co možná někoho opravdu naštve. Kdybych mohl, já jsem narazil na politické limity, podařilo se prosadit snížení zdanění práce o 2 body a přesunout do DPH. Kdybych mohl, snížil bych zdanění práce mnohem více a mnohem více bych zvýšil DPH.

Zdeněk RADIL

Tak to by se nám jako výrobcům samozřejmě líbilo, za to děkuju, to vám budu fandit teda, i když...

Miroslav ZÁMEČNÍK

To by taky pomohlo zvednutí konkurenceschopnosti.

Michaela JÍLKOVÁ

Ale to nebude.

Zdeněk RADIL

A k tomu jsem se chtěl...

Michaela JÍLKOVÁ

To bude? Nebude.

Zdeněk RADIL

K tomu jsem se chtěl dostat, protože...

Miroslav KALOUSEK

Vy jste křičeli s tím DPH ještě víc, no, proto se mi to nepovedlo politicky prosadit, byl jsem v menšině.

Zdeněk RADIL

Příklad z praxe, z naší praxe. Pivo český vyráběný tady v tuzemsku je na světový špičce, nikdy tady nebyly nějaké masové dovozy. V loňském a předloňském roce se tady začalo objevovat masivně pivo z Polska, a když si porovnáme nákladové položky nás výrobců tady v tuzemsku proti polským výrobcům, tak máme až na jednu položku skoro všechno stejný, suroviny, média, energie. Ale ty Poláci mají obrovskou konkurenční výhodu v ceně práce. Prostě ty lidi tam jsou levnější.

Michaela JÍLKOVÁ

No, tak to jsme slyšeli, že se tedy nebude zvyšovat, protože... teda snižovat, protože by bylo vyšší DPH. Ale abychom přešli dál, prosím vás, co výhled na letošní rok, jo? Prosím.

Eva PLHOŇOVÁ

Mohla bych ještě k tomu něco připodotknout? Tak za prvé co se týká nezaměstnanosti, jak říkal tady kolega, mladých lidí, to je sice pravda, ale uvědomte si, že tady existuje armáda nezaměstnaných, kterým je 50, možná jsou i o fous mladší a mají smůlu, prostě práci nedostanou. To je jedna věc. Za druhý, slyšíme to, že důchodci tvoří podstatnou skupinu už dneska vzhledem k lidem v produktivním věku. No, já nevím, u nás je to podle statistik, kterých jsem si našla, 22 procent a můžu vám říct, pokud jste ty statistiky viděl, tak byste měl vědět, že Německo, Rakousko, Francie mají daleko větší procentuální podíl důchodců a co se týká v podstatě důchodů, který se propočítávají v procentech směrem k HDP, tak mají ty procenta daleko větší než my, my je máme někde kolem 7 procent.

Miroslav ZÁMEČNÍK

Víte proč? Víte, proč mají Češi relativně málo, a teď já souhlasím s tím, co říkáte, je to...

Eva PLHOŇOVÁ

Tady byl x let komunismus, nevšimli jste si?

Miroslav ZÁMEČNÍK

Ano, jsou tady redukční hranice, takže...

Eva PLHOŇOVÁ

Takže nemůžete říkat, že oni dělají tohle a my jsme tady, my tady rozhazujeme nebo jak?

Miroslav ZÁMEČNÍK

To je právě proto, že tady byl prostě trochu jinej režim, no, tak vám samozřejmě jako ta kompenzace vypadá úplně jináč. Vy jdete z prostředí, kde byla extrémní novelizace mzdová a prostě máte velmi nízkou diferenciaci na tom, jakým způsobem se vyměřovaly důchody a dostáváte se k tomu, že my jsme měli fakticky systém rovnýho důchodu. Ekonom by vám řekl, jako o tom se vedla docela...

Michaela JÍLKOVÁ

No, tak vy jste ekonom, ne? Tak vy nám to řeknete.

Miroslav ZÁMEČNÍK

Ano, že není úplně špatná varianta rovnýho důchodu v prvním pilíři, to je ryze solidární, pak si nehrajeme na sociální pojištění, ale...

Miroslav KALOUSEK

Ale pak je velmi nízkej.

Miroslav ZÁMEČNÍK

... máme příjmovou daň a je velmi nízkej, ale každej dostává stejně.

Eva PLHOŇOVÁ

Dobře, ale pak se můžeme...

Michaela JÍLKOVÁ

Prosím vás, můžeme, ale já bych...

Miroslav ZÁMEČNÍK

A potom je zásluhovej.

Michaela JÍLKOVÁ

... přece jenom, protože třeba ta nezaměstnanost lidí nad 50, tomu se budeme věnovat s panem ministrem Drábkem.

Miroslav ZÁMEČNÍK

Ale to je důležitý téma.

Miroslav KALOUSEK

Tomu ještě 50 nebylo.

Michaela JÍLKOVÁ

Ano, ale my tady máme, prosím vás, ministra financí.

Eva PLHOŇOVÁ

Paní Jílková, to je výpadek daní.

Michaela JÍLKOVÁ

Ano, ale my tady máme ministra financí, řešíme DPH a promiňte, prosáklo na veřejnost, že tedy vy jste to přiznal, očekávali jste růst ekonomiky, teď říkáte, že letos naopak bude dvouprocentní propad hrubého domácího produktu. A že vám bude chybět 30 až 40 ne, 50 miliard.

Miroslav KALOUSEK

60, 70.

Michaela JÍLKOVÁ

Ježiš, to mi neříkejme, to jsem nečetla, no, a že zvýšíte DPH na 19 procent, pane Škrdlíku, jsem četla.

Miroslav KALOUSEK

Já bych rád zopakoval, co jsem říkal. Říkal jsem to už na podzim, kdy bylo zřejmé, že jdeme do mimořádných turbulencí díky dluhové krizi v eurozóně. Říkal jsem, nikdo není schopen předvídat, jak bude vypadat ekonomický vývoj v roce 2012. V zásadě jsou tři scénáře, jeden je optimistický, to znamená kladná 0, někde mezi nulou a jedním procentem růstu, tomu jsem moc nevěřil. Jeden je taková vleklá krize, recese, mínus 1, mínus 2 procenta. A jeden je téměř katastrofický, to kdyby ta krize se změnila v kolaps. Já o víkendu se svými kolegy definitivně finalizujeme, tedy finalizují to mí analytici, ale já sedím nad těmi dopady, lednovou predikci na rok 2012 a zdá se, zdá se, že jsem zaplaťpánbůh byl trochu pesimističtější, že přece jenom ten scénář bude ten první, to znamená ten mírný optimismus, bude to zhruba ta kladná nula. Což znamená, že ty úspory nebudeme muset dělat tak drasticky, budeme je muset dělat, ale bude to v řádu, řekněme, 20, 25 miliard a nenavrhnu pro tento rok, pro tento rok nenavrhnu změnu daně z přidané hodnoty. Zdá se, definitivně to řeknu příští týden. Což ale neznamená, že to platí i pro léta 13 a 14, protože budeme muset na jaře velmi vážně diskutovat střednědobý scénář vývoje veřejných rozpočtů, abysme skutečně zastabilizovali zdravé veřejné rozpočty.

Zdeněk HANUS

Pane ministře, já jsem vám chtěl v minulém příspěvku říct trošku něco jiného. Bylo to useknuto, já to beru na vědomí. A chci se zmínit o jednom důležitém faktoru. Já si kladu otázku, jestli stát, potažmo vláda je dobrým hospodářem v tomto státě. A pro případ, abyste viděl, jak se na to dívám, tak uvedu tento: od všech vašich kolegů pánů ministrů slyším, jak jim chybějí peníze, jak v resortu nemůžou zaplatit, já nevím, dělníky, jak nemůžou zaplatit lékaře, jak nemůžou zaplatit policisty, a pak na druhé straně se dovím, že, a teď to neberte osobně, některý z vašich ministrů svým podřízeným dává odměny, to jsou nadstandardní odměny, pane ministře, ta odměna činí můj celoroční plat, prosím pěkně, a ta úřednice to dostane za to, že dělala více, že konečně udělala nějakou reformu. Pane ministře, připadá vám jako ministru financí, že takhle se chová odpovědný hospodář? Děkuju vám.

Miroslav KALOUSEK

Víte, mohu vám na to jako ministr financí odpovědět jediným způsobem. My jsme skutečně během tříleté periody snížili objem mezd ve státní správě o 20 procent. Samozřejmě každý ministr je správcem těch mzdových prostředků a je na něm, jak odmění své podřízené. Já mohu říct jediné, ve všech těch případech, které jsme oba dva četli v novinách, se nestalo, že by ten daný úřad překročil o korunu ten mzdový objem. Jestli tam někdo dostal hodně, tak jeho kolegové dostali méně.

Michaela JÍLKOVÁ

Pane ministře, promiňte, ale zase jsme, vidíte, vy zase všechno vidíte číslama. Vždyť vy nejste, jste člověk taky, vy jenom, ne, rozumíte mi, řeknete...

Miroslav KALOUSEK

Můžu přejít k tomu člověku?

Michaela JÍLKOVÁ

Ano, jo, co tomu říkáte jako morální poselství, ano.

Miroslav KALOUSEK

Já vám to...

Zdeněk HANUS

Já si myslím, že možná kdyby se, promiňte, kdyby se udělal hloubkový audit, tak by se zjistilo, že takhle se postupuje od jednoho úseku ke druhýmu, víte co.

Miroslav KALOUSEK

Já vám můžu tady, já vám tady můžu...

Zdeněk HANUS

A pak se ty peníze rozpliznou.

Miroslav KALOUSEK

Já vám tady můžu odpovědět jenom za svůj úřad. Nejvyšší odměnu, kterou jsem tam vyplatil v roce 2011, já ji klidně přiznám, tak ta odměna byla přes 300 tisíc korun, ano, a byla člověku, který aktivně na správě českého státního dluhu ušetřil několik miliard. Kdybych tuhle práci zadal jakékoliv firmě, tak jsem za to zaplatil několik desítek milionů. Já jsem tomu člověku mohl dát jenom 300 tisíc a styděl jsem se, že mu dávám tak málo.

Miloš ŠKRDLÍK

Ne, jestli můžu, ti lidé jsou fakt naštvaní. Fakt naštvaní a nepodceňujme to nebo nepodceňujte to, jsou fakt naštvaní. My to slyšíme v těch sámoškách dnes a denně. Prostě ty veřejné finance, teďka řeknu slangově, tečou jak cedníkem, tečou jak cedníkem. My tady mluvíme o 300 tisíc jedna odměna, můžeme ještě vytahovat další věci, ale to jsou drobný. To jsou skutečně drobný. Ty veřejný finance tečou jak cedníkem s velkýma dírama. Ti lidi to vidí, jsou naštvaní a prostě do toho teďka ještě jdeme se zdražováním potravin, jo. V příhraničních oblastech už i obchodníci nakupují od dodavatelů ze zahraničí kvůli lepší ceně a občané z těch příhraničních oblastí už jezdí do těch příhraničních oblastí k lepším nákupům. To je... nepodceňujme to, skutečně.

Miroslav ZÁMEČNÍK

Tam je jedna věc, jednak se to nedá podceňovat, protože jako to testování tý hranice jako už probíhá, hodně lidí už toho má dost. Ale jako jak to léčit, jo. Prostě ke mnohem větší zdrženlivosti v těch věcech, co se různě zkouší, jako přispěje to, že se to zveřejní. A zveřejňovat, to je věc, který ekonomové říkají...

Michaela JÍLKOVÁ

Teď myslíte ty odměny?

Miroslav ZÁMEČNÍK

No, samozřejmě. No, tak jako když budete mít rozklikávací rozpočet, kterej půjde do personálních nákladů a bude to atomizovat, tam se akorát dostáváte do problému.

Michaela JÍLKOVÁ

Pan Škrdlík mluví o tom, chápete, že opravdu lidé musí šetřit, je pro ně vlastně, pro hodně lidí je každá desetina, stokoruna velký výdaj. A teď si v této době, kdy vláda jim říká: šetřete, rozumíte?

Miroslav ZÁMEČNÍK

Člověk, kterej spravuje státní dluh, má být člověk, který má milionové příjmy ročně. Prostě uvědomte si to, takhle to je všude na světě. Prostě v tomhle já vám nebudu souhlasit. Ano, tak dostane odměnu kvartální, která bude větší nežli je váš roční plat, ale on když bude to dělat špatně, tak se to pocítí setsakra hodně. Prostě musíme vědět, že existuje nějaká mzdová diferenciace. Něco, co by měl každý z nás na to právo, je věc, že prostě tyhle věci se mají zdůvodnit, já to naprosto chápu. Prostě takovej člověk má být supr dobře zaplacený a je to naprosto legitimní. Prostě každá prostě takováhle špičková profesionální práce, prostě ten stát si nemůže dovolit neplatit lidi dobře.

Eva PLHOŇOVÁ

Pane Zámečníku, nevšiml jste si náhodou, že když říkáte, že takovýhle člověk má být zaplacenej, tak že by taky měl za to nést odpovědnost? Já si nepamatuju za posledních 22 let...

Miroslav ZÁMEČNÍK

On ji nenese?

Eva PLHOŇOVÁ

... že by se tady někomu něco stalo.

Miroslav KALOUSEK

Promiňte.

Eva PLHOŇOVÁ

Pardon, jedinej případ, kterej si pamatuju, asi nejen já, to bylo v podstatě za vlády sociální demokracie, heslo "padni, komu padni" a jedinej, kdo to odnesl, byl exministr financí se Snopkovou, který jeli teda za mříže za Libertu. To byl jedinej případ.

Miroslav KALOUSEK

Promiňte, madam, nezlobte se, ale my jsme...

Eva PLHOŇOVÁ

To se teda na mě nezlobte. A jinak máte teda asi dost pokřivenou optiku, když tady říkáte, co říkáte. Uvědomujete si, že některý lidi mají dvě zaměstnání, aby vůbec zvládli zaplatit nájem a třeba děti dopravit dennodenně 30 kilometrů do školy? A najednou se dozvíte, že úřad vlády, že úřad vlády za loňskej rok vyplatil 28 milionů na odměnách. Můžete mi říct za co?

Miroslav ZÁMEČNÍK

Já tady mluvím o tom...

Eva PLHOŇOVÁ

A pak se nedivím, že se Nečas vzteká, když se to provalí.

Miroslav ZÁMEČNÍK

Ne, počkejte, já tady mluvím, za prvý mluvím o tom, že to všechno má být zveřejněný, jo. Prostě normálně jako, jako rigorózní pravidlo, máme rozklikávací rozpočet a můžeme si dohledávat, jaký byly celkový odměny. A můžeme si to dohledávat a ať je to obhajitelný. Každý správce kapitoly by to měl...

Eva PLHOŇOVÁ

Ale proč by ty lidi měli dostávat takovýhle odměny?

Michaela JÍLKOVÁ

Tak nechme pana ministra.

Eva PLHOŇOVÁ

Dostává paní prodavačka u vás nějaký odměny?

Miroslav KALOUSEK

Já se velmi omlouvám, skutečně já nemohu hodnotit odměny na úřadu vlády, to mi nepřísluší. Mohu hodnotit odměny na svém ministerstvu. My jsme mluvili například, protože jsem říkal, tam byly ty odměny největší, my jsme mluvili o odměnách při správě státního dluhu, ano, ty lidé za to nesou odpovědnost, já vám mohu říct, že za poslední 2 roky mám jeden z nejlepších týmů v Evropě, ušetřili desítky miliard. A já se stydím, že za ušetřené desítky miliard, vašich miliard jim můžu dávat jenom statisícové odměny, protože by si to...

Eva PLHOŇOVÁ

Ale pane ministře, že to není nikde vidět.

Miroslav KALOUSEK

Protože by si zasloužili mnohem víc. No, to je vidět, protože kdyby tu práci...

Eva PLHOŇOVÁ

Já za poslední rok od vás neslyším nic jinýho, než nejsou peníze. Naprosto na cokoliv, to už je zaklínací formule.

Miroslav KALOUSEK

To je vidět, protože kdyby tu nedělali tu práci tak skvěle a já musel, my museli na ty úroky vydat zhruba o 20 miliard více, tak těch 20 miliard chybí někde jinde. To je vidět, prosím pěkně.

Eva PLHOŇOVÁ

No, tak ono by to bylo velmi jednoduchý. Ono by stačilo přiškrtit státní zakázky. Statistiky říkají, že se na nich propálí až 120 miliard ročně. Když si vezmu různý kapitoly státního rozpočtu, jako jsou prostě neinvestiční transfery tam či onam, tak...

Michaela JÍLKOVÁ

Ono stačí, pane ministře, daňové úniky, jo.

Eva PLHOŇOVÁ

... kapitolách, kde se projelo 80 miliard.

Michaela JÍLKOVÁ

Ne, počkejte, pan ministr ať nám daňové úniky, ty jsou odhadovány na kolik?

Miroslav KALOUSEK

Mnohokrát...

Michaela JÍLKOVÁ

50 miliard, 60?

Eva PLHOŇOVÁ

Paní Jílková, šedá ekonomika 15 až 20 procent rozpočtu.

Miroslav KALOUSEK

Můžete říct, můžete říct jakékoliv číslo. Já dokážu, kvalifikovaně dokážu odhadnout úniky na DPH v řetězových obchodech a zejména s pohonnými hmotami. Tam to odhadujeme na 5 až 8 miliard ročně. To je skutečně velké číslo. U přímých daní si myslíme, že je to mnohem méně, ale nejsme schopni říct kvalifikované číslo. Tam se to odhaduje hůře. Opět si dovolím říct, že žádné, žádný jiný ministr, teď se budu trochu vytahovat, nezlobte se, za 20 let zpátky jak v daňové legislativě, tak v represích nepokročil tak daleko v boji proti daňovým únikům, a to zejména díky naprosto skvělé trojici finančně analytický útvar, finanční správa a celní správa a jejich vzájemné koordinaci. A to funguje tak dobře, že kvůli tomu řada lidí v zemi velmi špatně spí a já jsem tomu velmi rád.

Eva PLHOŇOVÁ

No, ale vy si ty výpadky ve státním rozpočtu zvládáte někde jinde.

Michaela JÍLKOVÁ

Pan Hanus ještě chce.

Zdeněk HANUS

Pane ministře, já si vzpomínám, jak váš předseda poslaneckýho klubu pan Gazdík mluvil, když pan Vondra vysvětloval, jak financoval, jestli si vzpomínáte ozvučení v době našeho předsednictví a vyzýval ho k demisi, pane ministře. Vy jste zjistil, že není politická...

Michaela JÍLKOVÁ

Tak já jenom, prosím vás, pan Vondra tady není, jo. Tak já bych nerada, ano.

Zdeněk HANUS

Já teďko nechci mluvit o panu Vondrovi. Pan ministr měl možnost, když teda zjistil, že nebyla politická vůle pana ministra odvolat, jinak by tam asi už nebyl, protože polovina z vás, vy jste vlastně neodvládli ani půlku svýho jaksi vládnutí a už vás je tam polovina jinejch, ale o tom se bavit nechci. Já vám chci říci, vy jako ministr financí, když jste viděl, že ten ministr nějakým způsobem nehospodárně hospodaří s vašimi penězi, který jako ministr financí mu tam z národního rozpočtu dáváte.

Miroslav ZÁMEČNÍK

To jsou naše peníze.

Zdeněk HANUS

To jsou naše peníze, samozřejmě. Tak vy jste mu mohl říci, vy jste tady hospodařil nehospodárně, v příštím rozpočtu ode mě nedostanete ani korunu a ty vaše aktivity si plaťte ze svého. Toto vy jste měl udělat jako nejlepší ministr, dejme tomu, financí za poslední léta.

Michaela JÍLKOVÁ

Pane ministře, reagujte.

Miroslav KALOUSEK

Co jsem, co říkám nebo neříkám svým kolegům a jakým způsobem s nimi sestavuji rozpočty jejich kapitol, totiž nejsou jejich peníze, to jsou peníze, za který mají zajišťovat nějakou veřejnou službu. To opravdu neříkám veřejně. Pokud jste hovořil o kauze ProMoPro, myslím, že jsem se k ní vyjádřil mnohokrát a já ji nechci hájit a nebudu hájit.

Michaela JÍLKOVÁ

Tak prosím vás, ono musíme.

Miroslav KALOUSEK

Ale taky o ni nebudu mluvit.

Michaela JÍLKOVÁ

Já jenom že za 25 sekund musíme skončit, ano. Takže, pane ministře, závěrem kdybyste támhle mohl říct občanům tedy, zda tento rok chystáte nějaké zdražení, zvýšení nebo prostě to bude aspoň takto.

Miroslav KALOUSEK

Pro tento rok nenavrhnu vládě, pokud to bude tak, jak to je, tak pro tento rok nenavrhnu vládě žádné zvýšení daní, ale pro léta 13 a 14 skutečně jistou optimalizaci připravuji.

Michaela JÍLKOVÁ

No, tak to abychom si ještě užili v té bídě teda, ono to taky není veselý, no ale.

Miroslav KALOUSEK

Je to pořád dobrá zpráva, protože budeme dál tou nudnou zemí, která se nemusí bát, že nebude mít na zdravotní služby a že nebude mít na důchody.

Eva PLHOŇOVÁ

Protože si je brzo budeme všechny platit.

Michaela JÍLKOVÁ

Milí diváci, příští týden tady budete mít ministra spravedlnosti Pospíšila. Diskutovat budeme o dvou věcech, jednak chystá takzvaný registr přestupků, to by mělo zamezit krádežím v problematických oblastech. A potom probereme, jak se bránit při napadení a neskončit, když se bráním, ve vězení. Velmi zajímavé téma. Přijďte diskutovat s ministrem Pospíšilem, přihlašte se na telefonu 261137766 nebo na e-mailu mateslovo@ceskatelevize.cz. Milí diváci, já vám děkuji, těším se na vás, myslím na vás a vy už víte, že ve čtvrtek máte slovo. Na shledanou.

ČT 1, 26. 1. 2012, Pořad: Máte slovo

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme