Kalousek: Více státu znamená více korupce

Rozhovor s ministrem financí Miroslavem Kalouskem

18. 3. 2013

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka

Hosty Událostí teď živě ministr financí Miroslav Kalousek i jeho stínový protějšek Jan Mládek. Pánové, dobrý večer.

Miroslav KALOUSEK, ministr financí /TOP 09/

Dobrý večer.

Marcela AUGUSTOVÁ

Pane ministře Kalousku, vy jste v reakci mluvil o krocích k reálnému socialismu. Z čeho konkrétně máte obavu?

Miroslav KALOUSEK

Já bych jenom chtěl s pozdravem Janu Mládkovi říct, že on nemůže být můj protějšek. Já jsem ministr financí z Ústavy, on je něco na základě usnesení sociální demokracie, což nemůže kopírovat Ústavu. Nicméně, nicméně, nicméně nemá samozřejmě vůbec smysl zabývat jednotlivými skandálními výroky pana Inženýra Mládka, či kohokoliv jiného na sjezdu sociální demokracie, má cenu dívat se na ten program jako celek. To, co nabídla sociální demokracie na svém sjezdu, a to co nabídla, je program většího státu, větší nesvobody, většího korupčního potenciálu, tedy méně individuální svobody, méně motivace k tvořivosti a vlastní chuti se vzdělávat, či pracovat. A tudíž je to skutečně cesta k reálnému socialismu, je to cesta k rovnostářství, protože čím více se snažíte, tím více vás pánové jako pan Mládek ořežou a zdaní. To je opravdu cesta k reálnému socialismu. Já jsem pevně přesvědčen, já jsem pevně přesvědčen, že tenhle scénář si nepřeje většina lidí v České republice. A TOP 09 také udělá všechno proto, aby tento katastrofický scénář nebyl realizován.

Marcela AUGUSTOVÁ

Pane Mládku, vy jste se sice za ten třaskavý výrok omluvil, ale na druhou stranu, neměl by politik líp vážit slova, aby se nedotkl poměrně početné voličské skupiny? A když už, tak neměl by za ně nést nějakou odpovědnost?

Jan MLÁDEK, stínový ministr financí /ČSSD/

Samozřejmě politik, politik by měl, by měl vážit, by měl vážit slova, a to mrzí, že jsem použil neadekvátní slovo. Nicméně věcně jsem označil velmi, velmi vážný problém, který v téhle té zemi existuje. A chtěl by reagovat na pana ministra, ministra Kalouska. Ten, a pana premiéra Nečase, ten hlavní problém totiž je v tom, že za této vlády došlo k hospodářskému propadu, za této vlády loni ekonomika poklesla o 1,2 procenta, klesají, klesají reálné, reálné mzdy a máme 600 tisíc nezaměstnaných. A ten, to mé hlavní sdělení na sjezdu bylo úplně jiné. Je nutné obnovit růst. A sociální demokracie je proto připravena udělat řadu velmi, velmi konkrétních, konkrétních kroků, protože pokud nebude růst, pokud nebude práce, tak nebudou mít práci ani zaměstnanci, ani živnostníci. To je ten úplně zásadní problém, který tady zatím nebyl řešen. A slyšel jsem jenom spoustu ideologických prohlášení od představitelů vlády, která tato, tuto zemi vede k hospodářskému propadu.

Marcela AUGUSTOVÁ

Tolik tedy naši hosté, ministr financí Miroslav Kalousek.

Miroslav KALOUSEK

Já bych velmi prosil, opravdu nemohu reagovat na tuhle neuvěřitelnou demagogii?

Marcela AUGUSTOVÁ

Pánové, aby to bylo vyvážené, pro každého jedna otázka. Byli jste o něco delší, takže už mi čas neumožňuje položit každému z vás ještě další. Děkuji tedy Miroslavu Kalouskovi a stínovému ministrovi financí Janu Mládkovi.

Miroslav KALOUSEK

Chci jenom říct, je to neuvěřitelná socialistická demagogie. Děkuji za pozvání.

Marcela AUGUSTOVÁ

Děkuji vám, pánové.

ČT 1, 18. 3. 2013, pořad: Události

Štítky
Osobnosti: Miroslav Kalousek
Témata: Hospodářství
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme