Jsou živnostníci paraziti? Soc. dem. se musela omlouvat za Mládkovy výroky

Stínový ministr financí soc. dem. Jan Mládek pořádně zavařil své straně sobotním výrokem na sjezdu v Ostravě, že živnostníci parazitují na zaměstnancích nižšími odvody na sociální pojištění. Mládkův výrok na sebe rázem strhl větší pozornost než výsledky sjezdu. A sotva jednání soc. dem. skončilo, musel se omlouvat nejen on, ale i staronový šéf ČSSD Bohuslav Sobotka.

18. 3. 2013

Výrok se totiž mohl dotknout až miliónu živnostníků, kteří sice platí méně než čtyři milióny zaměstnanců, ale zato pobírají nižší důchody. Mládek navíc nahrál koalici, jejíž politici výrok využili k protiútoku na soc. dem.

„Systém, kdy živnostníci nepřispívají do systému sociálního pojištění a kde parazitují na zaměstnancích, kde pro zaměstnance je to peklo a pro některé jiné ráj, je dlouhodobě neúnosný,“ řekl v sobotu Mládek, který je podle živnostenského rejstříku sám živnostník. Má zapsanou činnost podnikatelských, finančních, organizačních a ekonomických poradců. Výrok vyvolal vlnu kritiky. Mládkův výrok odsoudil vzápětí premiér a šéf ODS Petr Nečas. „Důrazně se ohrazujeme proti tomu, že ČSSD považuje živnostníky za parazity. Živnostníci a drobní podnikatelé nemají některé výhody jako zaměstnanci a často nemají jinou možnost obživy,“ uvedl v prohlášení.

Kalousek k programu ČSSD: V důsledku to znamená nižší prosperitu a celkově by se to dalo označit jako soubor opatření pro přechod k reálnému socialismu

Podle premiéra jsou tyto výroky předzvěstí útoku na drobné podnikání výrazným zvýšením jejich odvodů. Když vedení ČSSD došlo, jak ji Mládkův výrok u statisíců OSVČ uškodil, začala se strana horečně omlouvat.

„Nemyslím, že je možné o nějaké skupině hovořit takto pejorativním přístupem. Mě ten výrok hodně zaskočil a já s ním nesouhlasím. Chci se omluvit,“ řekl lídr soc. dem. Bohuslav Sobotka v Partii na Prima Family. „Ten výrok byl hloupý,“ doplnil na adresu svého stínového ministra. „To, co udělal Jan Mládek, je nešťastné nálepkování, a nálepkováním se nikam nedostaneme,“ dodal. Podotkl, že si živnostníků váží. „Každý, kdo je schopen podnikat, tak stát by si ho měl hledět a neházet mu klacky pod nohy,“ uvedl. Role podnikatelů je podle něj významná zvlášť v této době, kdy rekordně roste nezaměstnanost. Sobotka dodal, že Mládek ale poukázal na skutečný problém, o kterém se podle něj „pokrytecky mlčí“. Tím problémem je rozdíl v platbách čtyř miliónů zaměstnanců a statisíců živnostníků.

Kalousek: Vyššími daněmi posílí pouze stát a občané nebudou motivováni tvořit a pracovat

Omluvu živnostníkům včera adresoval i sám Mládek. „Rád bych se omluvil všem občanům, a především živnostníkům za svá slova na 37. sjezdu ČSSD, která mohla být pochopena zcela jinak, než jsem je ve skutečnosti myslel,“ uvedl Mládek v článku na webu ČSSD. „Parazitem v naší společnosti rozhodně nejsou OSVČ, ale vláda, která zcela selhala ve výběru daní, není ochotna řešit neúnosný rozdíl v podmínkách pro OSVČ a zaměstnance a de facto na jakákoli řešení propadu veřejných financí a kumulujících se problémů rezignovala.“

Podle Sobotky ale není v době, kdy nezaměstnanost roste, prostor na zvyšování odvodů pro živnostníky. „Je ale potřeba po pravdě říci, že živnostníci mají výhody v podobě nižších odvodů na sociální pojištění, ale až půjdou do důchodu, tak je čeká problém,“ sdělil předseda ČSSD. Dodal, že není také spravedlivé, když živnostníci platí méně na zdravotním pojištění, ale mohou čerpat péči stejně jako zaměstnanci. Dodal, že živnostníci bývají překvapení, když při odchodu do penze zjišťují, že mají „žebrácké důchody“, neboť si často platí nejnižší příspěvek, a tak končí v sociální síti.

Kalousek: S ČSSD k reálnému socialismu

ČSSD si také v sobotu odsouhlasila, že chce měnit daně fyzických i právnických osob. Výjimkou je DPH, které, ačkoli kritizovala její zvyšování, snižovat nechce. Sobotka včera odůvodnil tento postoj odkazem na rozpočtovou situaci státu. „Myslíte si, že je možné zrušit všechno, co tady za sedm let zavedly pravicové vlády?“ bránil se při otázce moderátora televize Prima Family.

Podle něj není také jisté, že když sníží DPH, tak klesnou ceny. „Garance snížení cen v případě snížení daně z přidané hodnoty tady ve skutečnosti není,“ uvedl. ČSSD chce jednorázově změnit přímé daně k 1. lednu 2015. „Nechceme provádět daňové změny každý rok,“ doplnil.

ČSSD plánuje zrušit rovnou daň, zavést progresívní zdanění v několika pásmech a zvednout nejvyšším příjmovým skupinám daň na 38 procent proti současným 21 procentům. Firmám hodlá soc. dem. zvýšit daň z 19 na 21 procent. Banky, energetické a telekomunikační firmy mají podle představ sociálních demokratů hradit dokonce daň 30 procent.

Podle ministra financí a prvního místopředsedy TOP 09 Miroslava Kalouska návrhy ČSSD k zlepšení ekonomické situace nepovedou. Podle něj vyššími daněmi posílí pouze stát a občané nebudou motivováni tvořit a pracovat.

„V důsledku to znamená nižší prosperitu a celkově by se to dalo označit jako soubor opatření pro přechod k reálnému socialismu,“ řekl Právu šéf státní pokladny Kalousek.

Počet podnikatelů, kteří si samostatnou výdělečnou činností vydělávají, klesl loni v Česku o 8000 na 994 tisíc. Povinnost platit zálohy na důchodové pojištění mělo koncem roku 736 tisíc osob samostatně výdělečně činných (OSVČ), o 23 tisíc méně. Nejnižší povinná částka je 1890 korun.

Pojistné na nemocenské pojištění si jich platilo 99 tisíc, meziročně o 16 tisíc méně než v roce 2011. Účast na nemocenském pojištění je u OSVČ dobrovolná. Zbývající živnostníci se pojišťují u komerčních společností nebo si vytvářejí rezervy pro případ nemoci.

Jiří Ovčáček, Oldřich Danda

Právo, 18. 3. 2013, rubrika: Titulní strany, str. 1

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme