Kalousek: Veto nad důchodovou reformou vytváří právní nejistotu

Tím, že prezident dnes vetoval prováděcí zákon k důchodové reformě, vytváří totální právní nejistotu. Stát totiž nemá k dispozici nezbytný nástroj, podle kterého by měl nový systém penzí od příštího roku fungovat. Tvrdí to ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09).

24. 9. 2012

Václav Klaus byl podle ministra doposud jako prezident ve své funkci čitelný. Až doteď. "Jestliže nevetoval a propustil penzijní reformu v létě, neexistoval jediný rozumný důvod se domnívat, že poté bude vetovat technickou prováděcí normu, která jenom logicky navazuje," myslí si.

"Tím, že prezident neuplatnil svůj nesouhlas s důchodovou reformou u skutečné systémové změny a uplatňuje ji jenom u technického nástroje půl roku potom, vytváří totální právní nejistotu v této společnosti," prohlásil v Událostech, komentářích Miroslav Kalousek.

K 1. 1. 2013 existuje právo každého občana dávat do druhého pilíře své peníze a stát mu to nemusí být schopen zajistit, protože k tomu nemá prováděcí zákon, varoval před chaosem člen Nečasova kabinetu.

Kalousek argumentům, kterými prezident vysvětluje své veto, nevěří. "Václav Klaus dnes nevetoval druhý pilíř důchodové reformy. Ten je už schválen a vstoupí v platnost na začátku roku 2013," upozornil ministr financí s tím, že prezident klíčový zákon nevetoval a propustil v létě, když ho přes noční obstrukce opozice koalice protlačila sněmovnou.

Klaus veto zdůvodnil tím, že o důchodové reformě neexistuje potřebná shoda v odborné sféře, na politické scéně, ani ve společnosti. "Změna penzijního systému je něco, co ovlivní deset milionů lidí v následujících desítkách let a v tu chvíli si myslím, že musí být nalezen elementární konsenzus," vysvětlila dnes hlava státu své stanovisko.

"Ty argumenty bych bral jako principiální, pokud by je uvedl při schvalování druhého pilíře penzijní reformy," tvrdí místopředseda TOP 09. "Nesouhlasil bych s ním, je to argumentace odborů a sociální demokracie, ale řekl bych dobrá, prezident má tento názor, a proto to vetoval. Ovšem to, co prezident vetoval dnes, je jenom technická prováděcí forma, aby mohl příslušný zákon platit," doplnil.

(had)

ct24.cz, 24. 9. 2012

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme