Schwarzenberg: Klaus podráží vládu, kterou jmenoval. Divné

Prodlevy ve schvalování důchodové reformy poškozují podle místopředsedy vlády a ministra zahraničí Karla Schwarzenberga Českou republiku. "Změnu, kterou v pondělí vetoval prezident Václav Klaus, bylo nutné provést už před patnácti lety," uvedl ministr a šéf koaliční stany TOP 09 v New Yorku, podle něhož znamená protahování reformy zátěž pro státní rozpočet.

25. 9. 2012

Klaus své veto zdůvodnil tím, že o důchodové reformě neexistuje potřebná shoda v odborné sféře, na politické scéně ani ve společnosti. Schwarzenberg ale takový názor odmítá. V předvolební době je podle něj takovou shodu složité najít, což prezident "jako zkušený politik" musí vědět.

"Po pravdě řečeno to nepovažuju za nejlepší postup, když prezident vládu, kterou jmenoval, podráží," uvedl ministr, který je nyní stejně jako prezident v New Yorku na zasedání Valného shromáždění OSN. Odmítl také Klausovo vyjádření, že reforma v současné podobě počítající se spořením do soukromých fondů představuje po finanční krizi hazard s důvěrou občanů. "Je to model, který v jiných zemích docela dobře funguje. Myslím, že vláda má konat, vláda musí nést riziko, že bude za to při volbách potrestána, má konat, k tomu je zvolena, a má uskutečnit svůj program. Při volbách potom bude za to odměněna, nebo na to doplatí," řekl.

Ministr zatím nechce odhadovat, jaké jsou vyhlídky důchodové reformy při opětovném hlasování ve sněmovně. "Moje prorocké vlastnosti jsou slabé," řekl. Část poslanců ODS nicméně naznačuje, že by zákon již nemusela podpořit. Schwarzenberg doufá, že se tak nestane.

Ministr zahraničí zatím během zasedání Valného shromáždění absolvoval několik bilaterálních jednání. Hovořil například se šéfem brazilské diplomacie Antoniem Patriotou a pozval do Prahy prezidentku země Dilmu Roussefovou. Oba ministři také mluvili o možnostech prohloubení vzájemné ekonomické výměny.

Hospodářské témata dominovala také jednání se zástupci Barmy a Srí Lanky, kde se Česko chystá zřídit zastupitelské úřady. Zejména na Srí Lance je podle Schwarzenberga díky vazbám z minulosti o hospodářskou spolupráci velký zájem, například ve stavebnictví či důlním průmyslu.

ČTK

tyden.cz, 25. 9. 2012, Rubrika: Politika

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme