Kalousek: Totalitní mluva nepatří na půdu parlamentu

30. 9. 2019

(editovaný rozhovor s předsedou poslaneckého klubu TOP 09 Miroslavem Kalouskem)

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka

Pojďme hned zkraje aktualitou ze Sněmovny. Pokus Senátu o ústavní žalobu na prezidenta Miloše Zemana skončil neúspěšně. Poslanci hlasovali ve čtvrtek. Ruku pro nezvedli zástupci ANO, ČSSD, KSČM a SPD. V té vyhrocené debatě, velmi dlouhé, bylo několik emotivních momentů. Pane předsedo, dotkla se Vás ta slova paní ministryně o špíně?

Miroslav KALOUSEK, předseda poslaneckého klubu /TOP 09/

Já myslím, že se dotkla každého senátora a každého, kdo je v demokratické opozici. Nám všem samozřejmě chodí zprávy od mravně narušených jedinců s naprosto nepřijatelnými formulacemi, například vzhledem k vládě. Ale nebývá zvykem, aby ústavní činitel, tím méně místopředseda vlády, se s takovou citací ztotožnil a citoval jí na mikrofon. Je to ztotožnění v Poslanecké sněmovně, více než osobní urážka a více než pohrdání parlamentem, na které jsme u vlády zvyklí už několik let. Ale zároveň je to zásadní útok na demokratickou ústavní instituci, kterým je celý Senát, i kterým je demokratická opozice. „Kdo s námi nesouhlasí, to je špína.“ To je totalitní mluva a nepatří do parlamentu a už vůbec ne od člena vlády. Já pokládám reakci senátora Czernina za naprosto přiměřenou, protože tohle si nesmí člen vlády v parlamentu dovolit.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka

Promiňte, čili se připojujete k výzvě vašeho senátora pana Tomáše Czernina, který vyzývá paní ministryni k odchodu?

Miroslav KALOUSEK, předseda poslaneckého klubu /TOP 09/

Zajisté. Samozřejmě, že pan senátor Czernin ani já, ani kdokoliv jiný nejsme naivní a chápeme, že paní ministryně prostě má-li tyto etické mantinely, nic takového neudělá, ale pan senátor Czernin jasně říká, tady jsou hranice, které byly překročeny a kdo ty hranice překročí, tak nemá co dělat ve vládě. A já si myslím, že to jsou zásady, které jsou potřeba držet, protože je to útok na demokratickou ústavní instituci a opozici.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka

Pane předsedo, Vy jste potom na Twitteru paní ministryni přirovnal k hysterce.

Miroslav KALOUSEK, předseda poslaneckého klubu /TOP 09/

Paní ministryně řekla, že hysterické výroky Grety Thunberg ničemu nepomohou. Tak jsem udělal srovnání dvou výroků. Greta Thunberg: Ukradli jste mi mé dětství a mé sny. Alena Schillerová: Senátní a opoziční špína. A řekl jsem, že mám za to, že srovnáním těchto dvou výroků je paní ministryně mnohem větší hysterka než Greta Thunberg, protože si opravdu myslím, že ten její výrok je mnohem méně přiměřený než výrok Grety.

Podívejte se celý díl pořadu Partie s předsedou poslaneckého klubu TOP 09 Miroslavem Kalouskem.

Zdroj: Prima, Partie, 29.9.2019

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme