Kalousek: TOP 09 v žádné jiné vládě pokračovat nebude

První místopředseda TOP 09 a ministr financí Miroslav Kalousek včera vzkázal rebelům ODS, že pokud ruku v ruce s levicovou opozicí překopou k obrazu svému daňový balíček, ministři TOP 09 opustí vládu Petra Nečase (ODS). Následovat by měla demise celého kabinetu a předčasné volby.

29. 10. 2012

„Nebudeme to vnímat tak, že byl schválen vládní návrh, a naší povinností jako ministrů za TOP 09 bude ukončit naše vládní angažmá,“ varoval včera v Partii na Prima Family.

Rebelové především odmítají zvyšování DPH, k čemuž jim přizvukuje ČSSD, která podporuje zachování této daně na výši 14 a 20 procent. Soc. dem. sice nechce balíček podpořit, ale hodlá napomoci jeho předělání.

Podle Kalouska tak může být schválena zcela odlišná norma, než se kterou přišla vláda. „Může se stát, že z vládního koně bude nakonec poslanecký velbloud,“ podotkl s tím, že to považuje jeho strana za nepřijatelné.

První místopředseda TOP 09 poukázal, že kabinet nemůže vládnout za situace, kdy něco schválí, nese za to odpovědnost, a pak návrh zcela změní ad hoc většina ve Sněmovně.

Pokud skutečně dojde na divoké překopání balíčku, Kalousek navíc očekává demisi celé vlády. Vyjádřil sice víru, že na takový scénář nedojde, ruku do ohně by za to ale nedal. „Mám jenom dvě, takže nedal, ale naděje umírá poslední,“ dodal.

Nečasova vláda spojila s daňovým balíčkem vyslovení důvěry. Poslanci by o něm měli rozhodovat ve středu, je ale možné odložení hlasování za kongres ODS, který se koná o víkendu.

Aktualizovaná ekonomická prognóza, kterou ministerstvo financí připravuje, podle Kalouska ukazuje na mírné zhoršení proti původním výhledům. Stále počítá s růstem, ale nižším o několik setin procenta. Zlepšuje se sice například výběr DPH, ale zase je horší inkaso státu v pojistném. V nové verzi státního rozpočtu na příští rok se bude muset po dle Kalouska škrtnout dalších 25 miliard korun. Zasáhne to všechny resorty, například rozvoj dopravní infrastruktury nebo i regionální školství, vědu a výzkum, jejíž rozpočtové nároky vláda podle Kalouska dosud před úsporami chránila.

„Obávám se ale, že teď už to nebude možné. Nic na světě mne ovšem nedonutí, abych předložil návrh s deficitem větším než tři procenta,“ prohlásil Kalousek.

(jov,gin)

Právo, 29. 10. 2012, rubrika: Titulní strana, str. 1

Štítky
Osobnosti: Miroslav Kalousek
Témata: Daňový systém
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme