Kalousek: To Sobotka má deset kilo másla na hlavě

9. 2. 2012

Bouři nevole vzbudil včera ve Sněmovně šéf ČSSD Bohuslav Sobotka, když v debatě o úřadech práce připodobnil ministra práce a sociálních věcí Jaromíra Drábka (TOP 09) ke kapitánovi ztroskotané výletní lodi Concordia Francescu Schettinovi.

„Do poslední chvíle tvrdil, jak je všechno v pořádku, jak má všechno pod kontrolou, pak ani nepočkal do okamžiku, než se evakuují všichni cestující,“ řekl Sobotka.

Podle něj Drábek „možná v úřadu skončí, až se ukáže, jaká je pravda, ale na palubě té potápějící se instituce zůstanou tisíce zaměstnanců, o které se nikdo nepostará, a zůstanou tam sami s nefunkčními informačními systémy a se stovkami lidí za přepážkami ve frontách, kteří budou naštvaní na ně, protože pana ministra Drábka oni v životě nepotkají“.

Naštvaný Kalousek

Srovnání označil ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) za urážku, protože podle něho je Schettino synonymem zbabělosti a útěku od odpovědnosti, což ministrům vytýkat nelze.

„Kde berete tuhle odvahu vy, který jste dělal místopředsedu dvěma předsedům, poslušně plnil všechny jejich pokyny,“ zaútočil Kalousek za bouchání soc. dem. do stolů.

„Dnes se tváříte, že je vůbec neznáte, že jste neměl nic společného s jejich prací. Vy dnes utíkáte od odpovědnosti, kterou s nimi nesete, ať už se ti pánové jmenovali Gross, nebo Paroubek, a snižujete se k takovýmhle urážkám. Nechte si je, když sám máte deset kilo másla na hlavě!“.

Sobotka si to nenechal líbit a zapochyboval, zda je „vhodné obdivovat někoho, kdo statečně hájí zcela hloupé rozhodnutí“.

Podle Sobotky není obdivu hodný ministr, který místo náměstka Šišky, tedy podle něho autora kolabujícího projektu, „v rámci vyvození odpovědnosti vyhodil loutkového ředitele informatiky“.

(ada),(nig)

Právo, 9. 2. 2012, Rubrika: Zpravodajství, str. 3

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme