Kalousek: Snížíme deficit rozpočtu na 100 miliard

Rozhovor s ministrem financí Miroslavem Kalouskem

6. 5. 2012

Václav MORAVEC, moderátor

Závěrečná otázka, pane ministře. V plném proudu jsou přípravy státního rozpočtu na příští rok. Ministerstvo financí ještě před měsícem odhadovalo, že ekonomika letos poroste o 2 desetiny procenta, v roce příštím by měla ekonomika podle odhadů ministerstva financí růst o procento a půl, inflace se má pohybovat nad hranicí 3 % v příštím roce. Podle odhadů ministerstva financí by pak inflace měla být pod hranicí 2 %. Vy v příštím roce, jak jsem se díval do konvergenčního plánu, respektive úpravy, tak chcete, aby deficit státního rozpočtu byl 2,9 % ve vztahu k hrubému domácímu produktu. Je to tak?

Miroslav KALOUSEK, ministr financí /TOP 09/

Ne, státního rozpočtu. Státní rozpočet je sice důležitý segment, ale pouze segment. To znamená deficit všech veřejných rozpočtů, deficit všech veřejných rozpočtů, takhle se to vše vždycky počítá vůči hrubému domácímu produktu, pod 3 %.

Václav MORAVEC

A můžete tedy říci, s jak velkým schodkem v nominálních číslech v příštím roce počítáte?

Miroslav KALOUSEK

Státního rozpočtu.

Václav MORAVEC

Státního rozpočtu.

Miroslav KALOUSEK

Protože kdybych měl říct veřejných, to bych musel říct všechny ostatní fondy a musel bych říct taky i ty předpokládané schodky místních rozpočtů. Ale počítám pro příští rok, abychom dodrželi těch, to konsolidační úsilí na 2,9, počítáme se schodkem státního rozpočtu ve výši 100 miliard, ale zdůrazňuji, že abychom skutečně dodrželi schodek 100 miliard, tak musíme provést to konsolidační úsilí, o kterém tady diskutujeme, a to je ve výši 56 miliard. To znamená, kdybychom to neudělali, kdybychom neudělali to, co je teď předmětem protestů a to co vláda, byl by deficit státního rozpočtu zhruba 160 miliard pro rok...

Václav MORAVEC

Takže říkáte 100 miliard v roce příštím bude deficit.

Miroslav KALOUSEK

100 miliard, 100 miliard za předpokladu, že uděláme všechna ta konsolidační opatření ve výši 56 miliard.

Václav MORAVEC

Ale žádné už další nebudete nová, předpokládám, navrhovat, protože to, co je ve sněmovně, že už další škrty nebudou pro ten příští rok.

Miroslav KALOUSEK

Ne, ne, ne, ne. Počkejte ve sněmovně. To, co schválila vláda, řada těch věcí ještě ve sněmovně není, ale to, co schválila vláda jako konsolidační balíček, tak to je ono konsolidační úsilí ve výši 56 miliard. To bude muset projít sněmovnou. Vláda jednomyslně schválila, že všechny tyto kroky, to znamená včetně svých poslanců, potvrdí, a v takovém případě stlačíme schodek na 100 miliard, pokud by neprošlo to, co vláda schválila, je to předmětem kritiky, byl by deficit státního rozpočtu někde kolem 160 a byl by deficit veřejných rozpočtů samozřejmě vyšší, než je v roce letošním.

Václav MORAVEC

Pane předsedo.

Bohumír DUFEK, předseda Asociace samostatných odborů

No, tak my se na tom principu prostě nemůžeme shodnout. Já si myslím ale, že to není na škodu, protože já si myslím, že dost pravdy je i na naší straně. My jsme prostě toho názoru, že proškrtat prostě k prosperitě není možné. Sebrat důchodcům peníze také není možné. A já bych si tady dovolil, pane ministře, jsou i jiné země, kde neškrtají, jsou ve velice složité situaci a dal bych vám tady k přečtení knížku hospodářského zázraku například v Izraeli, kde se, když to řeknu, neproškrtali, ale dneska je to velice ambiciozní země, která dokáže České republice i něco nabídnout. A jenom připomenu tady, pane redaktore, jestli můžu, k té dálnici, o které jsme se bavili, tak byla izraelská firma, která byla připravená ji ze svých peněz celou zafinancovat, dokonce zprovoznit o rok a půl dřív, a politici, řeknu, strany, které jste byl i vy členem, jaksi proškrtali tuto firmu, zaplatili jsme za to velké peníze a dneska máme zvlněnou okresku, kde se nesmí jezdit ani...

Miroslav KALOUSEK

Děkuju moc. Já vám za to dám nějaký hezký hodinky. Ale k těm důchodcům, prosím pěkně, když říkáme, že jim něco sbíráme. Ano, valorizujeme pomaleji, ale přesto by možná mělo zaznít, že na důchody v příštím roce bude i při té pomalejší valorizaci vyplaceno o 14 miliard víc než v roce letošním. To znamená ne, že jim sbíráme peníze, na důchody bude příští rok vyplaceno o 14 miliard víc než v roce letošním.

Bohumír DUFEK

Protože škrty jste vyhnal inflací tak vysoko, že ji musíte z větší části zaplatit.

Václav MORAVEC

Tak, doufám, že se sejdete v Otázkách dřív než za rok. Věřím, že si také ministr financí přečte dříve než za rok tu, tu knížku, kterou od Bohumíra Dufka dostal. Děkuji vám za tuto diskusi a těším se příště na shledanou.

Miroslav KALOUSEK

My děkujeme za pozvání.

Bohumír DUFEK

Hezký den.

ČT1, 6. 5. 2012, Pořad: Otázky Václava Moravce

Štítky
Osobnosti: Miroslav Kalousek
Témata: Hospodářství
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme