Kalousek: Snažíme se ochránit nejmenší podnikatele před EET

23. 5. 2016

(editovaný přepis rozhovoru s předsedou TOP 09 MIroslavem Kalouskem)

Moderátorka

TOP 09 předložila návrh na změnu EET. Znamená to, že když se rozhodla jej předložit, že souhlasí s nějakou podobou elektronické evidence tržeb?

Miroslav Kalousek, předseda /TOP 09/

Samozřejmě že ne. Elektronická evidence tržeb je něco, s čím naprosto nesouhlasíme. Je také na čelním místě našeho Seznamu nesvobody, který chceme zrušit celý. Pokud je ale už zákon realitou právního řádu, chceme ochránit alespoň ty nejmenší živnostníky. Ty, u kterých je jasné, že stejně k žádným daňovým únikům masivního charakteru nedochází. Představa, že státní rozpočet zachrání elektronická evidence tržeb u nejmenších krámkařů a hostinských, kteří otevírají večer nebo jenom v sezóně, je absurdní. Naopak, tisíce z nich skončí, dopadne-li na ně tento zákon. To už nám říkají zahraniční zkušenosti. My se novelou snažíme ochránit alespoň ty nejmenší podnikatele.

Moderátorka

Je to politická výhra koalice, kterou se snažíte nějakým způsobem usměrnit nebo ovlivnit?

Miroslav Kalousek, předseda /TOP 09/

Je to politická výhra, která byla dosažena porušením zákona. Dokonce i někteří koaliční poslanci přiznali, že porušili zákon, aby tento, podle mého názoru, nesmyslný návrh prosadili. Znovu říkám, EET je součástí právního řádu. Uvidíme, jak to dopadne u Ústavního soudu, protože zákon byl porušen. Nicméně jsme naši novelu předložili proto, že se blíží 1. prosinec a my bychom rádi přesvědčili kolegy v Poslanecké sněmovně, že není na místě likvidovat tisíce nejmenších živnostníků, jejichž roční obrat nepřesahuje milion korun. Milion korun je limit pro plátce DPH.

Moderátorka

Pane předsedo, jak jste došli k vyčlenění těchto skupin? Obracejí se na Vás například?

Miroslav Kalousek, předseda /TOP 09/

Chceme ochránit alespoň nejmenší podnikatele. To jsou ti, kteří nemají příjem větší než milion korun, což je limit pro plátce DPH.  Alespoň na ty, nechť se to nevztahuje, protože tím zničíme nebo do značné míry omezíme tvůrčí ekonomickou aktivitu zejména na venkově. Poškodí se dosažitelnost služeb zejména na venkově a rozhodně to nepřispěje do státního rozpočtu. Naopak, přibydou nám demotivovaní lidé a přibydou nám také nezaměstnaní.

Moderátorka

Ale nějakou hranici jste si zvolili, obrací se na vás například někdo z regionů?

Miroslav Kalousek, předseda /TOP 09/

Tu hranici dává zákon o DPH. Zákon o DPH říká, že každý, kdo má obrat vyšší než milion korun, je povinen platit DPH.

Moderátorka

Zajímá mě politický motiv. Jestli jste třeba mluvil se zástupci malých podnikatelů?

Miroslav Kalousek, předseda /TOP 09/

Samozřejmě. Mluvil jsem se zástupci nejenom malých podnikatelů, ale i větších. I neplátci DPH se obávají, že je to výrazným způsobem poškodí a může to vést k jejich likvidaci. Ti nejmenší, jejichž obrat se pohybuje ve statisících, přímo říkají, že pokud to na ně dopadne, tak ukončí provozovnu, činnost, nechají se někde zaměstnat nebo půjdou na pracovní úřad. To přesně to, co vláda sleduje. Vláda nechce mít svobodného občana. Vláda chce mít někoho, kdo na ní bude závislý, ať už sociální dávkou nebo zaměstnáním. 

Moderátorka

Máte nějaké signály o tom, že by někdo z koalice s tím vaším návrhem mohl souhlasit?

Miroslav Kalousek, předseda /TOP 09/

Vím, že řada poslanců v kuloárech říká, že je rozumný, že by ho rádi podpořili. Obávám se však, že vládní koalice jako taková vyzve své kluby k disciplíně, bude velmi těžké to prosadit. Naděje umírá poslední a my to prostě chceme zkusit. Chceme se obrátit na své kolegy ve sněmovně. Chceme jim říct: Nejste všichni z Prahy, nelikvidujte kadeřnici ve své obci, nelikvidujte svoji restauraci, která má otevřeno jenom v sezóně, nelikvidujte celou řadu opraven, služeb, provozoven, Ty zlikvidujete, pokud na ně dopadnou důsledky elektronické evidence tržeb.

Moderátorka

Ministerstvo zemědělství také připravuje novelu zákona o elektronické evidenci tržeb. Navrhuje, aby se povinnost nevztahovala třeba na farmářské trhy. Je to něco, s čím Vy byste byl ochoten souhlasit?

Miroslav Kalousek, předseda /TOP 09/

Farmářské trhy do značné míry spadají do návrhu, který jsme podali. To je ale přesně přístup vládních stran. Diskutují o výjimce, na které obory se to vztahovat bude a na které nebude. To je sama o sobě diskriminace. Všichni víme, že největší krácení tržeb se děje ve stavebnictví, ale začínáme v restauracích. Proč? Ve stavebnictví se neobchoduje s komoditami Agrofertu. My nevybíráme speciální sektory podnikání. My limit dáváme na základě obratu. To znamená, ať už prodává své farmářské výrobky nebo opravuje jízdní kola, nechť to na něj nepadne, pokud nemá obrat vyšší než jeden milion korun. To nám připadá daleko férovější, než říct: Na farmáře se to vztahovat nemá, ale na hospodské se to vztahovat musí. Proč?

Moderátorka

Dospěl jste v průběhu debaty k tomu, jak lépe zajistit, aby podnikatelé při účtování nepodváděli? Vím, že nemáte rád, když se o všech podnikatelích říká a všichni jsou dopředu podezříváni z toho, že podvádějí. Na druhou stranu to, že se to děje, je zkrátka a dobře fakt. Máte tedy TOP 09 nějaký jiný mechanismus?

Miroslav Kalousek, předseda /TOP 09/

TOP 09 to dokonce i prosadila do právního řádu. To jsou věci, které vláda zrušila, i když už platily v zákoně. A dnes o nich dokonce ministr Babiš přemýšlí jako o revoluční změně. Tedy zásadní zjednodušení jak odvodů, tak kontrol a u přímých daní jednotné inkasní místo. V případě nepřímých daní jde o princip sjednocených kontrol, které vedou k výsledku určitě mnohem víc, než dělat ze všech sprosté podezřelé, všechny zatížit nesmyslnými náklady a spoustu malých podnikatelů odsoudit k zániku činnosti. To je totiž pravý důvod. Ministerstvo financí a s ním všechny strany vládní koalice neprosazují EET proto, že chtějí lépe vybrat daně. Myslím, že i oni sami vědí, že se jim to nemůže povést. Dělají to prostě proto, aby byli likvidováni ti malí a ten trh si rozdělili ti velcí. To je politika vládní koalice ve všech směrech, tedy i daňové politice.

zdroj: ČT24, 23. 5. 2016

Štítky
Osobnosti: Miroslav Kalousek
Témata: Daňový systém
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme