Kalousek: Školství lze přidat, ale musíme škrtnout jinde

12. 8. 2011

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) včera uvedl, že případné navýšení peněz pro resort školství závisí na politické dohodě vlády. Ta by musela říct, kde jinde se finance škrtnou, žádnou rezervu totiž nemá.

Školští odboráři včera ministra financí navštívili s tím, že je pro ně nepřijatelné, aby ministr školství Josef Dobeš (VV) škrtl nepedagogům 700 miliónů korun. Dobeš totiž potřebuje ušetřit čtyři miliardy na platy učitelů. Rozpočet má ale stejný jako loni.

Jak řekl Kalousek Právu po schůzce s šéfem školských odborů Františkem Dobšíkem, platí, že o resortních prioritách nemůže rozhodovat ministr, ale vláda.

Dobšík pro Právo uvedl, že jednání jsou stále otevřená, přičemž bude nyní záležet na ministru školství Josefu Dobešovi (VV): „My si stojíme za tím, že ministerstvo školství, potažmo vláda, by měly dělat vše, aby se těm, kteří jsou nejhůře placení ve školství, na platy nesahalo.“ Z Kalouskovy strany prý nemá pocit, „že by to byla vyloženě zaťatá sekyra. Je to otázka dalších jednání“.

Školští odboráři jednali i s Dobešem. „U něj jsme nepochodili. Sice řekl, že škrtat peníze nepedagogům je pro něj sociální problém, ale že nemůže nic jiného dělat,“ řekl Dobšík. Podle něj ministr sdělil, že pokud nedostane 1,5 miliardy, bude škrtat na platech nepedagogů, v dotacích VŠ, na investicích a úřednících.

(luk, map)

Právo, 12. 8. 2011, Rubrika: Zpravodajství, str. 4

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme