Kalousek: S veřejným dluhem je to jako s bolavým zubem

10. 4. 2010
Problém se zadlužením státu lze přirovnat k bolavému zubu, není otázka, zda musíte k zubaři, ale kdy tam půjdete, řekl exministr financí a místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek. Čím později se k zubaři půjde, tím více to bude bolet.

Podle Kalouska je důležité oddělit absolutní výši dluhu v poměru k hrubému domácímu produktu (HDP) a rychlost zadlužování. "Absolutní výše dluhu v našem případě skutečně není nijak dramatická, protože je nějakých 40 procent HDP. Existují mnohem zadluženější státy, což slouží populistům jako častý argument," řekl Kalousek. "Druhá věc je ale trend zadlužování, neboli jakou rychlostí dluh roste. A hlavně to, že roste vinou trvalého nádoru uvnitř bilance veřejných rozpočtů, kterým mám na mysli strukturální deficit," dodal.

Strukturální deficit nyní činí podle odhadu TOP 09 asi 80 miliard ročně a podle odhadu Patria finance se dokonce pohybuje kolem 100 miliard. "Dokud tu tento nádor budeme mít, jsou naše veřejné finance předurčené k tomu, aby generovaly deficit bez ohledu na to, zda je či není krize," řekl Kalousek. Strukturální deficit je skutečným problémem českých veřejných rozpočtů a zároveň často zmiňovanou cestou do dluhové pasti. "Je možné si občas půjčit, ale nelze mít příjmy a výdaje nastavené tak, že si musíte půjčovat každý rok. To je cesta do pekla," dodal exministr financí. "K řešení buď najdeme dost síly a odvahy včas, a potom to bude bolet málo, nebo k tomu sílu a odvahu včas nenajdeme a bude to bolet hodně," varoval.

Rostoucí objem státních dluhopisů na trzích s cennými papíry vede k tomu, že se státům jejich dluhy více a více prodražují. "Třeba české dluhopisy jsou nyní hodnoceny jako velmi bezpečné a mají i nízkou rizikovou přirážku, ale trend zadlužování je v očích investorů bude měnit," obává se Kalousek. Podle jeho odhadu rating A (konkrétní údaje se liší v závislosti na ratingové agentuře) České republice dlouho nevydrží.

"Premiér Fischer, já mu rozumím, rezignoval na možnost prosadit Janotův balíček číslo dvě, tím bylo řečeno, že se s bilancí veřejných rozpočtů něco stane až v roce 2012," vysvětlil Kalousek, proč se obává snížení ratingu ČR. "Žádná vláda, která se ujme vlády v roce 2010, nebude mít šanci účinně změnit legislativu tak, aby ovlivnila ještě rok 2011. A pokud v roce 2011 budeme mít stejně neutěšenou bilanci bez jakékoli změny jako v roce 2010, tak bych se velmi divil, kdyby to ratingové agentury nechaly bez povšimnutí," uzavřel Kalousek.

Mediafax
Nasepenize.cz, 10. 4. 2010, Rubrika: Domácí
Štítky
Osobnosti: Miroslav Kalousek
Témata: Hospodářství
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme