Kalousek: Rezignaci Vondry respektuji

Rozhovor s ministrem financí Miroslavem Kalouskem

28. 11. 2012

S trochou nadsázky se dá říct, že Alexandr Vondra byl ve vládě na plno jen 9 měsíců, pak na jaře loňského roku dal svojí funkci k dispozici premiérovi kvůli kauze ProMoPro. Takto napůl ještě na odchodu a napůl ještě na ministerstvu strávil dalších 19 měsíců, až do dneška. Dnes svoji funkci složil sám a odůvodnil to v první řadě neúspěchem u voličů při obhajobě senátorského mandátu. Je to ten skutečný důvod? Otázka pro začátek Událostí, komentářů, dobrý večer. Podle Alexandra Vondry stojí za ztrátou důvěry voličů hlavně kauza ProMoPro. Údajně předražená zakázka z doby českého předsednictví Evropské unii. Premiér označil Vondru za nejlepšího ministra obrany za posledních 20 let. Ministr financí a 1. místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek ve studiu Událostí, komentářů. Dobrý večer, pane ministře.

Dobrý večer, děkuji za pozvání.

Máte představu, proč rezignoval ministr obrany Alexandr Vondra?

Asi bychom měli divákům říct, že jsem byl pozván na státní rozpočet, já chápu, že tohle téma vás zajímá, ale já nejsem ...

Pane ministře, asi bychom měli divákům říct, že jsme se spolu dohodli, že začátek Událostí, komentářů věnujeme právě Alexandru Vondrovi.

Právě přesto bych rád řekl, že jsem přišel na státní rozpočet, protože nejsem ani předseda vlády, ani předseda strany, která pana ministra Vondru nominovala, pan ministr ...

Tak mě jenom zajímá, jestli víte, proč rezignoval.

Pan ministr Vondra byl můj kolega, tohle bylo jeho rozhodnutí, které všichni plně respektovali. Já mu mohu poděkovat za 2,5 roku spolupráce ve vládě mezi ministrem financí a ministrem obrany a popřát mu hodně štěstí na dalším působišti.

Takže nevíte, proč rezignoval.

No on to zdůvodnil, on řekl, že rezignuje proto, že necítí podporu voličů a já to beru jako velmi závažný důvod.

Je to závažný důvod, když neuspěl v obhajobě senátorského mandátu? Je to ten správný důvod? Je to ten skutečný důvod? Věříte mu?

Proč bych mu měl nevěřit? On tento důvod sdělil, tak si to vyhodnotil a zachovat se tak. Proč myslíte, že bych měl spekulovat o tom, že ten důvod je jiný? Úkolem, já respektuji, že úkolem novinářů je spekulovat, ale to není ...

Já jsem si žádné spekulace nedopustil, já jsem se jen ptal na váš názor, pane ministře.

To není úkolem, to není úkolem kolegů ve vládě. Prostě pan ministr Vondra řekl, že rezignuje proto, že necítí potřebu voličů. Já to beru na vědomí a respektuji to. Kdyby řekl, že končí proto, že už ho to nebaví a chce dělat něco jiného, choval bych se stejně. Vzal bych to na vědomí a respektoval bych to. Věřím tomu, co řekl.

Dlužno podotknout, že Události, komentáře samozřejmě ministra obrany Alexandra Vondru zvaly, ale dnes si nenašel čas. Je to pro vládu jako celek dobré rozhodnutí, že Alexandr Vondru 7. prosince odejde?

Z mého pohledu je to neutrální rozhodnutí. Já jsem čistě ve vztahu ministr financí - ministr obrany si na tu spolupráci nijak nemohl stěžovat. Myslím si, že byla velmi efektivní. Pan ministr Vondra naprosto chápal rozpočtovou prioritu vlády ke snižování schodku. Myslím si, že na straně ministerstva financí zase vždy našel dost pochopení pro některé specifické problémy ministerstva obrany, takže v té spolupráci žádný problém nebyl. Já pevně doufám, že spolupráce s jeho nástupcem bude stejně dobrá. Všichni jsme nahraditelní. Ministři jsou v zásadě jenom spotřební zboží.

Zvlášť ve vašem případě to tak úplně nevypadá, pane ministře.

Tak já jsem ministr teprve ve druhé vládě, to jsou někteří jiní přeborníci.

Když jsem si četl vaší rok a půl starou větu, která směřovala k Alexandru Vondrovi, tehdy ministru obrany, tak mě napadlo, že by jeho rezignace pro vás mohla být splněným snem. Já vám tu větu odcituji a můžete jí dát do kontextu. Vy jste řekl před rokem a půl: "Má-li pan ministr Vondra po tomto slově, po jeho vystoupení v Poslanecké sněmovně jen trochu cti v těle, podá rezignaci ještě dnes. Pokud tuto čest nenalezne, budeme spoléhat na čest premiéra." A dodal jste: "Pokud nebude Občanská demokratická strana dostatečným způsobem reagovat, budeme ke koaličním dohodám přistupovat s neskonale větší důvěrou." To všechno se týkalo ...

Menší, ne větší.

Pardon, menší důvěrou.

Menší, menší důvěrou, ano.

To všechno se týkalo vysvětlování Alexandra Vondry v jeho působení či nepůsobení v kauze ProMoPro. Tak to ale nevypadá na úplně hladkou spolupráci mezi ministrem financí a ministrem obrany.

Mezi ministrem financí a ministrem obrany nikdy žádný problém nebyl. To, co byl skutečně problém, bylo obvinění, které bylo adresováno ministerstvu financí z okolí pana ministra Vondry, některých novinářů, že celá ta nešťastná kauza ProMoPro byla účelově vyvolaná, zmanipulovaná ministerstvem financí. Bohužel nebylo tomu tak, prostě ministerstvo financí muselo pracovat, protože mělo hlášení z banky o podezřelých převodech peněz, to znamená,  muselo pracovat. A když tu práci mělo skončenou, tak to předalo orgánům činným v trestním řízení. Dělalo standardně svojí práci tak, jako to dělá v desítkách a stovkách jiných případů. Pouze v tomto jediném konkrétním případě z důvodu, který jsem dodnes nikdy nepochopil, běžely a dodnes běží mediální spekulace, že to bylo účelové. Nebylo. Tam prostě došlo k velmi nekalým finančním převodům. My jsme nejenom že jsme je identifikovali, my jsme ty peníze dokázali zablokovat v Rakousku ve prospěch České republiky ...

Jenom abysme si rozuměli, pane ministře financí, snažím se dobrat toho, jaký vztah byl mezi vámi a Alexandrem Vondrou, protože ty věty, které jsem citoval, to byla pouhá politická, řekněme, proslovení, která potom na osobní rovině nehrála už žádnou roli, anebo to bylo opravdu osobní?

Budete se, budete se divit, jak já, tak pan ministr Vondra, jsem přesvědčen, že vám to potvrdí, jsme do té míry profesionálové, že co se týče funkcí ministra financí a ministra obrany, tak ta spolupráce hladká a bez problémová. Já si nepamatuji na sebemenší konflikt. Ten jediný konflikt, který tady existoval a z kterého dodnes cítím jistou trpkost, bylo nařčení některých novinářů a některých lidí z okolí pana ministra Vondry a on sám těm nařčením nevzdoroval, že jsme celou tu kauzu rozpoutali účelově. Říkám zcela jasně, je to lež, nikdo jí účelově nerozpoutal. My jsme byli povinně, povinní pracovat na základě hlášení z banky.

Vy jste v reportáži České televize před malou chvílí říkal, že o případných výměnách resortu ve vládě Petra Nečase TOP 09 nijak nejedná. Kdyby na to přišlo, byli byste vůbec ochotni o tom jednat?

Kdyby na to přišlo, tak o tom podle pravidel v koalici jedná předseda vlády s předsedou koaliční strany a já se domnívám, že některé s odpuštění trapasy z těch spekulací o tom, kdo půjde kam či nepůjde a že to bude zase jinak ...

Teď tomu nerozumím, co myslíte trapasy?

Trapasy myslím třeba, když nějaká významná televize odvysílá, jak budou vypadat budoucí vládní rošády a ono to v zásadě není nic jiného, než sebrané drby z malostranských kaváren. O tom se nemá spekulovat alespoň na úrovni odpovědných politiků. O tom si prostě povídá předseda vlády, který je za to vrcholně odpovědný, s předsedy koaličních stran. A když to dohodnou, tak to oznámí veřejnosti. A ti všichni ostatní mají uctivě držet ústa a čekat, jak se tyto odpovědné osoby dohodnou. Já nejsem žádná z nich a proto vám říkám - nehněvejte se, nemám žádnou informaci, kterou bych mohl veřejně sdělit, protože k tomu nejsem oprávněn, nejsem ani předseda vlády, ani předseda koaliční strany.

Skoro to vypadá, jako kdybyste ve vaší politické straně jako 1. místopředseda neměl vůbec žádné slovo, čemuž se asi tak nedá úplně věřit, pane ministře. Ale ptám se jen na to, jestli vůbec ve vládní koalici latentně existuje myšlenka, že by se zhruba v půli volebního období prostě prohodily některé resorty?

Platí, že uvnitř TOP 09 tam, kam dosáhne 1. místopředseda strany, se žádné takové diskuse nevedou.

Mimo TOP 09?

To nevím.

Nic k vám nedolehlo v rámci malostranských kaváren.

V rámci malostranských kaváren ke mně dolehla spousta drbů, ale já jsem ten poslední, kdo by je chtěl opakovat ve veřejnoprávní televizi.

Tak, pane ministře, tolik vláda a Alexandr Vondra. Prosím vydržte ještě chvíli, budeme pokračovat státním rozpočtem.

Děkuji.

Martin Veselovský

ČT 24, 28. 11. 2012, pořad: Události,komentáře

Štítky
Osobnosti: Miroslav Kalousek
Témata: Armáda a obrana
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme