Kalousek: Pokud neuděláme reformy, za pět let budeme křičet jako Řekové

Ministr financí Miroslav Kalousek kritizoval protivládní demonstraci, kterou na sobotu svolávají odboráři. Na Žofínském fóru zopakoval, že stát musí šetřit a všem se musí alespoň trochu snížit reálný příjem, aby se Česko za několik let nedostalo do podobné situace, v jaké je nyní Řecko, Itálie nebo Španělsko.

17. 4. 2012

„Tam všude se bude demonstrovat proti skutečně už velmi drastickým opatřením, kdy prostě už není čas. A tím, že není čas, tak řada lidí opravdu vypadne ze systému veřejné podpory a dostane se do bezvýchodné situace. A proti tomu se tam veřejnost logicky bouří,“ říká ministr financí.

„U nás se v sobotu bude demonstrovat za to, abychom toto neprovedli a mohli jsme za čtyři až pět let demonstrovat za totéž, za co se demonstruje v Řecku,“ varuje Kalousek.

Vláda minulý týden představila řadu dalších daňových opatření, které mají přispět k vyrovnanějším rozpočtům. Pro řadu ekonomů však byly změny překvapivé. Kalousek však na Žofínském fóru odmítl, že by vláda přišla s novými úspornými opatřeními bez varování.

„Vzhledem k tomu, že ani v dalších letech nemůžeme počítat s žádným nárůstem – ekonomika poroste velmi málo, tedy spíše bude stagnovat a poroste-li, poroste o 1 až 1,5 procenta – nemůžeme počítat s těmi časy, na které jsme byli léta zvyklí, čtyř, pěti, šestiprocentních meziročních přírůstků,“ předpokládá ministr.

„Vlády předcházející v těch dobrých dobách radši přírůstky rozdávaly, protože je to tak krásné rozdávat a nikomu nic nesbírat, a nekonsolidovaly. Tak teď musíme konsolidovat v dobách špatných, protože nám nic jiného nezbývá,“ vysvětluje Kalousek.

Podle něj také skončila jedna velká éra: „Celá Evropa teď musí řešit dva základní problémy – jak zkonsolidovat své veřejné rozpočty, což ve svém důsledku má jedinou brutální větu, která je pro politika sebevražedná, ale je-li odpovědný, musí ji říct: musíme si všichni trochu snížit své reálné příjmy, protože byly přefukovány. A druhá výzva je ještě složitější – jak zůstat konkurenceschopní v konkurenci s Asií a Latinskou Amerikou.“

Miroslav Kalousek míní, že se bude muset změnit vnímání v celé společnosti. Také trhy už vnímají jinak zadlužení vlád a Česko, které nepodporuje růst na dluh, tak podle něj má zatím vynikající pozici na dluhovém trhu.

„Ti, kteří říkají – v zájmu růstu napumpujte do ekonomiky nějaké peníze a na růstu dostanete příjmy zpátky – nechtějí slyšet, že v okamžiku, kdy do toho napumpujeme peníze na dluh, žádné jiné nemáme, tak tím porušíme kreditibilitu. S touto kreditibilitou vyrostou rizikové přirážky našich dluhopisů a jedno procento se pohybuje kolem sedmi miliard,“ popisuje ministr a uvádí příklad:

„Jestliže můj polský kolega dnes prodává za 5,5, já prodávám za 3,5, tak kdybych byl v jeho situaci, jenom na dluhové službě bychom ročně museli vydat o 14 miliard víc. Na tom růstu bychom třikrát prodělali. Nemá to žádný smysl, pumpovat růst penězi na dluh,“ varuje ministr financí.

Václav Pešička

rozhlas.cz, 17. 4. 2012, Rubrika: Ekonomika

Štítky
Osobnosti: Miroslav Kalousek
Témata: Hospodářství
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme