Kalousek: "Pokladní" nápad ČSSD zlikviduje živnostníky

Chystaná hospodářská opatření v rámci volebního programu ČSSD přinesou zvýšení schodku státního rozpočtu. V pořadu televize Prima to uvedl místopředseda TOP 09 a exministr financí Miroslav Kalousek. Nejvíce kritizoval záměr zavést registrační pokladny, progresivní daň pro podniky a rozšířit činnost Českomoravské záruční a rozvojové banky. Sobotka plány své strany hájil.

8. 9. 2013

ČSSD svůj volební program představila v sobotu. Sociální demokraté podle předsedy Bohuslava Sobotky slibují voličům hospodářský růst a podporu veřejných investic. Nastartovaný hospodářský růst a opatření proti daňovým únikům mají přinést vyšší výběr daní, který by umožnil vyšší rozpočtové výdaje.

Všem firmám chce ČSSD zvýšit daň z příjmu z 19 procent až o dva procentní body, pro velké společnosti ve vybraných oborech pak zavést druhou ještě vyšší sazbu. Progresivní má být i daň z příjmu fyzických osob. Z pravicových reforem chce zrušit například druhý důchodový pilíř.

Progresivní daň je podle Kalouska útok na budoucí konkurenceschopnost podnikové sféry v ČR a vedla by ke snížení životní úrovně v Česku. Sobotka oponoval, že dvě sazby daně z příjmů jsou v polovině zemí EU.

Zavedení registračních pokladen bude podle Kalouska likvidační pro drobné podnikatele, protože bude znamenat investiční náklady přes deset miliard korun. Navíc očekávané zvýšení výběru DPH podle něj nepřinesou. Podle Sobotky budou náklady na zavedení pokladen nižší, navíc je firmy budou moci odepisovat.

"Registrační pokladny budou prospěšné pouze pro dodavatele registračních pokladen, pro ty, co budou mít licenci na servis těchto pokladen a velké obchodní řetězce, které to kapitálově unesou, zatímco drobné živnostníky to zlikviduje," řekl on-line deníku TÝDEN.CZ exministr Kalousek. Jde podle něj navíc o opatření, která přinesou pouze investiční a nákladovou zátěž. "Budou všechny obtěžovat a nic nepřinesou. V dalších zemích, kde registrační pokladny byly zavedeny, tak neexistuje žádná registrační studie, která by prokázala, že by to zvýšilo výběr DPH a zamezilo únikům," dodává Kalousek.

Šikana z finančáku

Zavedení registračních pokladen by si podle místopředsedy TOP 09 vyžádalo navíc ještě 500 úředníků finanční správy, kteří by agendu registračních pokladen měli na starosti. "Úředníci finančního úřadu budou muset být vybaveni pravomocí, aby kohokoli, kdo učiní nákup v obchodě, mohli venku na chodníku zkontrolovat, podívat se mu do tašky, co si koupil a chtít vidět příslušnou účtenku z pokladny. Pokud tuto kontrolní pravomoc nebudou mít, tak to nemá žádný smysl. Pokud nebude kontrola, tak to nemá cenu zavádět. A já nechci žít v zemi, kde budou úředníci vybaveni touto pravomocí," řekl on-line deníku TÝDEN.CZ Kalousek a upozornil i na vysoké náklady spojené s novými úředníky.

Kalousek také varoval před chystaným rozšířením činností Českomoravské záruční a rozvojové banky o komerční služby, které běžně poskytují soukromé banky. Zatímco ČSSD to považuje za nástroj státu na posílení vlivu na bankovní trh a konkurenci, podle Kalouska půjde o návrat bankovního socialismu, který bude znamenat stamiliardové ztráty. Sobotka doplnil, že banka by fungovala standardně na základě bankovní licence a pod dozorem ČNB.

TOP 09 svůj program představí ve čtvrtek. Podle Kalouska chce v hospodářské sféře pouze vytvářet pravidla a dohlížet na jejich dodržování, ale je přesvědčena, že stát by neměl podnikat. "Jsme také přesvědčeni, že zaměstnanost a růst si nelze kupovat na dluh veřejných rozpočtů a dluh našich dětí," dodal.

(kls) čtk

tyden.cz, 8. 9. 2013, rubrika: Česko

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme