Kalousek: Podpoříme ratifikaci fiskálního paktu při dodržení rozpočtové kázně

TOP 09 je připravena podpořit vládní koalici při ratifikaci fiskálního paktu a do budoucna následně i vládní návrhy státních rozpočtů, které budou v souladu s požadavky paktu. Podmínkou ovšem je, aby vláda oznámila EU, že se hodlá již nyní řídit pravidly hlídajícími rozpočtovou kázeň.

14. 5. 2014

Po jednání předsednictva TOP 09 to včera prohlásil místopředseda strany Miroslav Kalousek. Termínem, odkdy by se vláda při tvorbě rozpočtu musela řídit tvrdými pravidly fiskálního paktu, by nemusel být nutně rok 2015, ale například i rok 2016. Vláda připojení k fiskálnímu paktu, které dlouhodobě odmítal Nečasův kabinet, schválila s tím, že závazná pravidla paktu, týkající se dluhové brzdy a snižování strukturálního deficitu, ale budou platit až v době, kdy se Česko přihlásí k euru. To by mohlo být nejdříve v roce 2019.

Pakt požaduje, aby státy, které se k němu rozhodnou připojit, do jednoho roku od vstupu v platnost této smlouvy přijaly právní předpis, který zajistí, že strukturální schodek státního rozpočtu nepřesáhne 0,5 procenta HDP. To by podle ekonomů ale výrazně omezilo možnosti současné vlády například zvyšovat platy státním zaměstnancům. Pokud se vláda přihlásí mezi prvním a druhým čtením k tomu, že má úmysl, aby se na ni vztahovaly požadavky na dluhovou brzdu i strukturální deficit, už nyní, může počítat s naší podporou,“ uvedl Kalousek. 

jov

Právo, 14. 5. 2014, rubrika: Zpravodajství, str. 2

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme