Kalousek plánuje snížení schodku až na 30 miliard

Schodek státního rozpočtu v příštím roce by měl být maximálně sto miliard korun, tedy 2,9 procenta hrubého domácího produktu, shodla se včera předběžně vláda. Finální verzi rozpočtu má ministr financí Miroslav Kalousek předložit do konce srpna.

27. 6. 2012

Kabinet také jednal o rozpočtovém výhledu na další období. V roce 2014 by tak Česká republika měla snížit deficit veřejných financí na 70 miliard korun (1,9 HDP) a o rok později na pouhých 30 miliard, tedy na necelé jedno procento HDP.

Letos by podle Kalouska státní schodek neměl překročit hranici 105 miliard korun. Už koncem minulého měsíce přitom činil 79 miliard.

Méně peněz vědcům Plánované úspory státních výdajů zasáhnou příští rok českou vědu, která přijde oproti letošku o 700 milionů. Tím se její rozpočet vrátí k částce 25,9 miliardy, kterou měla k dispozici v letech předešlých. Vláda trvá na tom, že výdaje na průmyslový výzkum, vývoj a inovace neklesnou, ale zatím nezveřejnila, kde konkrétně hodlá peníze ubírat. Šetřit by každopádně měla začít Akademie věd ČR. Její předseda Jiří Drahoš uvedl, že podle jeho informací přijdou o 295 milionů, příští rok tak rozpočet klesne na 4,2 miliardy. Drahoš tvrdí, že budou muset šetřit na přístrojovém vybavení i zaměstnancích – o práci by tak mohlo přijít až 450 lidí.

Razantně zmenšit své rozpočty musí i většina ministerstev. Po škrtech, které provedly v minulých letech, mají některé resorty s dalšími úsporami problémy. Například ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS) žádá o navýšení počtu zaměstnanců soudů, v čemž ho na zasedání vlády podpoří ombudsman Pavel Varvařovský. Problémy má Pospíšil i s financováním věznic.

Bez rozhodnutí o škrtech v armádě nedávno skončilo jednání Bezpečnostní rady státu. „Kvůli škrtům jsme se dnes ocitli na hraně, která ohrožuje bezpečnost této země,“ uvedl včera na pražském Žofínském fóru ministr obrany Alexandr Vondra (ODS).

Elektronické přiznání daně S plány na snižování zadlužení souvisí i opatření, která vláda schválila už v minulosti, jako je zvýšení DPH na 15 a 21 procent, omezení výdajových paušálů nebo dočasné zrušení stropů na zdravotní pojištění.

Příjmy státního rozpočtu by naopak mohla posílit novela zákona o povinném elektronickém přiznávání DPH, kterou schválila vláda. Podle ní by od roku 2014 měl každý plátce této daně – vyjma drobných živnostníků a firem s obratem do šesti milionů korun ročně – podávat daňové přiznání pouze elektronicky. Ministerstvo financí věří, že tak omezí daňové úniky.

Co schválila vláda Sjednocení pojištění Tuzemské pojišťovny a penzijní fondy musí do 21. prosince 2012 u nových smluv sjednotit sazby pojištění u mužů a žen. Česko se tak muselo podřídit právnímu řádu EU. Regulace reklamy na léky Reklama na léky by měla být regulovaná tak, aby zabránila korumpování lékařů a lékárníků ze strany farmaceutických firem. Norma má platit od ledna 2013. Novela horního zákona Posílit práva vlastníků nemovitostí v oblastech, kde se těží uhlí, má novela horního zákona. Majitelé domů nad ložisky nerostů by do budoucna mohli žít bez obav z vyvlastnění kvůli důlní činnosti. Léčba dítěte a souhlas rodičů Vláda podpořila zrušení povinného souhlasu rodičů s léčbou dítěte.

čtk, teb

Hospodářské noviny, 27. 6. 2012, Rubrika: Česko, str. 4