Kalousek plánuje sebrat penzistům 2,5 miliardy

14. 3. 2012

Pracující důchodci mají od ledna 2013 přijít o možnost odepsat si z daní necelých 24 tisíc korun ročně. Návrh dnes předloží ministr financí Miroslav Kalousek na poradě ekonomických ministrů. Zcela nové opatření, jehož návrh mají HN k dispozici, je součástí plánu vlády, jak v příštím roce ušetřit 42 miliard korun. Jedná se už o druhý podobný škrt, který by dolehl na důchodce – nedávno přišel Kalousek s nápadem zmrazit penze.

Kalouskovi úředníci spočítali, že zrušení základní slevy na dani by do státní kasy přineslo 2,5 miliardy korun. Vycházeli přitom z toho, že v Česku si k důchodu přivydělává přibližně 150 tisíc lidí. „Zároveň se toto opatření bude týkat i osob s plně invalidním důchodem,“ píše se v materiálu ministerstva. To by znamenalo další desítky tisíc lidí navíc.

Ministerstvo financí chce v rámci úspor vrátit situaci do roku 2007, kdy lidé v důchodu neměli možnost slevu na dani uplatňovat. Přinejmenším část aktivních penzistů by však nové opatření mohlo odradit od snahy o přivýdělek.

Snahou státu by přitom měl být opak. Právě včera v Senátu diskutovali experti z akademické půdy a českých firem o tom, jak motivovat lidi v důchodovém věku, aby měli chuť dál pracovat. „U nás je po šedesátém roce velmi strmý pád do neaktivity, a to není normální. A tento návrh je spíš krok zpátky, sníží se motivace pracovat. Raději by se mělo přemýšlet nad tím, jak důchodcům ulevit,“ říká expert CERGE-EI Daniel Münich. Alternativu vidí ve snížení pojistného po vzoru Finska, kde se pojistné od 55 let každých pět let snižuje o dvě procenta. Ministerstvo financí to však vidí jinak. Odebrání odpočtového paušálu chce kompenzovat jen těm důchodcům, kteří si vydělají ročně více než 840 tisíc korun – nově by nemuseli danit svůj důchod – a danit penzi by nemuseli ani ti, kteří od státu pobírají více než 24 tisíc měsíčně.

Kalouskův návrh přichází v době, kdy zástupci seniorů protestují už proti uvažovanému zmrazení penzí, respektive zpomalení jejich růstu. A novinka má reálnou naději projít. ODS ani Věci veřejné nejsou vyloženě proti, ale návrh ještě detailně nezkoumaly.

Ani ekonomičtí ministři jej proto včera nechtěli komentovat. „Není příliš šťastné, že ministr financí přichází každý den s novým nápadem, co ještě zdanit. Neříkám ne, ale musel bych k tomu vidět nějakou kvantifikaci. Zatím bych byl opatrný,“ řekl HN vyjednávač a předseda poslanců za ODS Zbyněk Stanjura.

Ani Věci veřejné zatím nechtějí říct jasné slovo, zda Kalouskův zbrusu nový nápad podpoří. „Myslím si, že není úplně fér, že důchodci s příjmem nad půl milionu neplatí daně. Tento návrh zřejmě nakonec dopadne nějakým kompromisem, sami přineseme nějaké varianty,“ řekl bez dalších podrobností ekonomický expert strany Michal Babák.

Kateřina Eliášová

Hospodářské noviny, 14. 3. 2012, Rubrika: Titulní strana, str. 1

Štítky
Osobnosti: Miroslav Kalousek
Témata: Daňový systém
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme