Kalousek: Penzijní reforma

Rozhovor s ministrem financí Miroslavem Kalouskem

4. 3. 2011

Miroslav KALOUSEK, ministr financí /TOP 09/

--------------------

Já myslím, že na kritiku má právo každý, to je koneckonců předměte diskuse, pan prezident kritizuje zejména, že nebyla podrobně a déle prodiskutována penzijní reforma nebo její návrh. Já k tomu mohu jenom říct, že prostě nelze dál otálet, diskuse o penzijní reformě vedeme déle než 10 let, pan prezident dobře ví, jak je obtížné najít tu dohodu, sám několik let byl předsedou parlamentní komise pro penzijní reformu, a vláda je logicky omezená nějakou časovou lhůtou svého mandátu. Je to poprvé, co se podařilo uzavřít nějakou většinovou dohodu, která přináší zásadní systémovou změnu. A rozložení říká z výlučně demografického na riziko demografické a kapitálových trhů. Pochopitelně je to politický kompromis, to znamená, každý tam může vidět něco, co se mu nelíbí, ale ta většinová dohoda, ta systémová změna má obrovskou hodnotu a my už nemůžeme čekat, protože kdybychom déle diskutovali, tak se dalších 10 let zase neudělá nic a to by bylo velmi drahé.

 

Jan BUMBA, moderátor

--------------------

Skutečně na žádnou větší debatu už není čas, mám namysli třeba to, čistě teoreticky, neuvažovali jste třeba o tom, že byste vyvěsili návrh té reformy na Internetu, nechali ho tam chvilku a ať se k tomu vyjadřuje odborná i laická veřejnost.

 

Miroslav KALOUSEK, ministr financí /TOP 09/

--------------------

My samozřejmě budeme diskutovat ještě s opozicí, budeme diskutovat i se sociálními partnery, nikdy nelze až do konce legislativního procesu vyloučit tu či onu parametrickou změnu. Ale ta systémová dohoda, tedy ta dohoda o té systémové změně, tedy o tom dobrovolném opt-outu, na tom lze už těžko něco změnit, i pro mě to byl kompromis, já jsem si raději v závěru Bezděkovy komise přál pojištění povinné pro lidi určitého věku, ale prostě ta dohoda se rodí obtížně a ten výsledek je kompromis. A já jsem velmi rád, že se podařilo po 10 letech nějakou většinovou dohodu, která má smysl uzavřít.

 

Jan BUMBA, moderátor

--------------------

Pane ministře, jak myslíte, že zatím přijímá vaše návrhy reformy veřejnost?

 

Miroslav KALOUSEK, ministr financí /TOP 09/

--------------------

Je to samozřejmě velmi rozporuplné a je to i logické. Ty reformní kroky, které děláme, nemohou mít za cíl daleko krásnější a větší důchody zítra, ty mají jediný smysl - zajistit důchodovému systému dlouhodobé stabilní financování, on teď totiž to dlouhodobé stabilní financování nemá. A neexistuje úplně nebolestivá léčba.

 

Jan BUMBA, moderátor

--------------------

Na další straně ale s výtkami k důchodové reformě vystoupili i někteří ekonomové, včetně člena Národní ekonomické rady vlády Miroslava Zámečníka a ten uvádí, že není v NERVu sám, koho ten plán nenadchnul, můžete říci, zda má vláda podporu u tohoto svého poradního orgánu?

 

Miroslav KALOUSEK, ministr financí /TOP 09/

--------------------

Tak upřímně řečeno, poradní orgán je pro to, aby vládě radil, není přitom svázán prostě politickými limity, limity politických dohod a tu odpovědnost nese vláda. Myslím si, že každý z nás, kdo tu dohodu uzavíral, kdyby jí také teď chtěl ten výsledek kritizovat, tak každý z nás proto najde dostatek argumentů. A také bych si přál třeba ten výsledek trochu jiný, ale respektuji, že třeba trochu jiný, aby si ho přála i ODS i Věci veřejné, to je prostě osud kompromisu, že tam potom všichni najdou něco, co se jim nelíbí. A ovšem alternativou není lehký model, alternativou je nic, další léta planých diskusí a větší škody na veřejných rozpočtech a větší a větší rizika, zda profinancujeme nebo neprofinancujeme důchody.

 

Jan BUMBA, moderátor

--------------------

Pane ministře, prosím, už jen velmi krátce, myslíte, že ona kritika od prezidenta Klause je nějaký náznak, že reformu nepodepíše, až se mu dostane na stůl?

 

Miroslav KALOUSEK, ministr financí /TOP 09/

--------------------

To se za prvé nedomnívám. A za druhé, si myslím, že pan prezident se vyjádřil velmi konzistentně, já nemám výhrady vůči tomu, že se vyjádřil. Penzijní reforma je skutečně věcí celospolečenské diskuse a proč by se nemohl vyjádřit prezident republiky.

ČRo, 4. 3. 2011, Pořad: Ozvěny dne

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme