Kalousek: Odložením kauzy ČEZu jsem šokován

Rozhovor s ministrem financí Miroslavem Kalouskem

3. 3. 2013

Václav MORAVEC, moderátor

Peněženky spotřebitelů jsou lehčí, než by mohly být. Platí to bezesporu u cen energií, tedy u elektřiny a u plynu. Podle údajů Eurostatu za posledních dvanáct let zdražují elektřina a plyn v Česku v procentním součtu nejrychleji z celé Evropské unie. To se to podniká energetickým firmám v čele s polostátním gigantem ČEZ. I když jeho zisky nedosahují už takové výše z rekordního roku 2009, stále se pohybují nad hranicí čtyřiceti miliard korun. Balkánské dobrodružství a klesající ceny proudu na evropských trzích. To podle expertů nejvíc ovlivnilo hospodářský výsledek ČEZu za loňský rok. Firma ohlásila pokles čistého příjmu o jeden a půl procenta. Na 40 miliard a 200 milionů korun. Loni v listopadu odpojil energetický gigant ČEZ v Albánii od proudu neplatící vodárny. Následovaly protesty. Jejich vyústěním byl nucený odchod ČEZu z této země. Problematická albánská investice ČEZu se promítla i do výsledků firmy za loňský rok.

Martin NOVÁK, ředitel divize finance, ČEZ, 28.2.2013

Ztráta v Albánii za minulý rok činí 5,8 miliardy korun. A dobrá zpráva je, že k 21. lednu došlo k ukončení našeho působení v Albánii.

Václav MORAVEC

ČEZ teď připravuje proti Albánii mezinárodní arbitráž. Český energetický gigant za celý loňský rok vydělal přes 40 miliard korun. O jeden a půl procenta méně než o rok dřív. Největším akcionářem ČEZu je stát a pro něj je důležitá především výše dividendy. Ta by mohla zůstat zhruba stejná jako loni, teda 45 korun na akcii.

Daniel BENEŠ, generální ředitel ČEZ, 28.2.2013

Logicky bych nečekal, že bude významně jiné od toho, co bylo v loňském roce. A to bylo 14,4 miliardy korun, byla dividenda čistá, byla českému státu.

Václav MORAVEC

Letos ale čeká elektrárenská firma horší rok. Zisk proto klesne. Podle všeho na 37 miliard korun.

Petr HLINOMAZ, analytik BHS Securites, 28.2.2013

Co se týče těch výhledů na rok 2013, tak ty jsou jaksi hodně nízké. Částečně se spojujou s cenami elektřiny. Ale těch vlivů tam bude asi mnohem více.

Václav MORAVEC

Problémy teď zažívá ČEZ i v Bulharsku, kde by mohl v nejhorším případě také přijít o licenci na distribuci elektřiny.

Sotir CACAROV, bulharský generální prokurátor

Nařídil jsem úplnou kontrolu distributorů elektřiny. Inspekce by měla odhalit případné přestupky a trestné činy, které spáchali manažeři nebo zaměstnanci.

Václav MORAVEC

Bulharskem už tři týdny zmítají masové demonstrace. Proti cenám elektrické energie, politické situaci i proti chudobě. I tuzemské odbory začínají poukazovat na vysoké ceny energií v zemi. Podle informací Otázek se koncem tohoto týdne uskutečnilo setkání předsedy Českomoravské konfederace odborových svazů Jaroslava Zavadila a předsedkyně Energetického regulačního úřadu Aleny Vitáskové. Pane předsedo, předpokládám, že jste tam probírali hranice občanské trpělivosti s cenami energií v Česku, které podle údajů Eurostatu kumulovaně za posledních dvanáct let rostly nejvíc. Nejdynamičtěji v zemích Evropské unie.

Jaroslav ZAVADIL, předseda ČMKOS

Ano. Ono se to tady objevilo už trošičku předtím, že není jenom jeden fetiš, a to jsou ceny práce, ale že je také jiný fetiš, a to je, a poměrně dost významný, a to jsou ceny energií. Já jsem jenom paní předsedkyni sdělil, že bude mít naši plnou podporu, protože tento úřad musí být nezávislý a nemůže podléhat nikdo, neměl by podléhat nikdo žádným lobbistickým vlivům, protože to, co se s cenou energií skutečně děje, to je nehoráznost. A my ještě dojdeme k některým dalším segmentům, kde to rozebereme blíž.

Václav MORAVEC

Ono když se právě podíváme na tu spleť čísel, ve které se málokdo přizná, když nám všem přijde ta faktura za elektřinu každý měsíc, protože tam je regulovaná část, neregulovaná část, silová, teď zahlceni jsme pojmy. Předsedkyně Energetického regulačního úřadu Alena Vitásková slíbila v tomto pořadu, že se způsob vyúčtování zlepší a že to nebude taková složitá spleť čísel. Silová elektřina, která  nepodléhá regulaci, ale je výsledkem ceny elektřiny na trhu, tvoří necelou třetinu konečné ceny pro zákazníka. Podstatná je, jak sami vidíte, ta regulovaná složka elektřiny, tedy zelená část v našem grafu. Tolik kritizovaná podpora obnovitelných zdrojů tvoří desetinu konečné ceny pro zákazníka a daně necelou pětinu. Pane ministře, proč vláda nepodporuje víc snahu Energetického regulačního úřadu v tlaku na snížení a transparentnost té regulované části, kde nejvýznamnější složkou je část za distribuci? Protože předsedkyně Energetického regulačního úřadu Alena Vitásková si v tomto pořadu například postěžovala před třemi týdny, jak hned nadvakrát se pokoušela dostat do zákona o veřejných zakázkách, aby musely energetické firmy distribuční soutěžit ty věci, které jsou v regulované části a jak to legislativní radou neprošlo, protože tady je bezesporu tlak těch distribučních firem.

Miroslav KALOUSEK, ministr financí /TOP 09/

Legislativní rada není vláda. Já si myslím, že ta otázka, proč vláda nepodporuje dostatečně, možná není úplně fér. Kdybyste se zeptal, zda úřad má podporu vlády, tak má. Dokonce to mohu říct velmi čerstvě, protože ve středu se tím vláda zabývala poměrně dost dlouho v bodě, který tedy měl charakter vyhrazeno, takže já ho nemohu popsat, ale paní předsedkyně regulačního úřadu tam vládu informovala velmi podrobně o celé řadě věcí. Ten úřad musí být nezávislý. On nahrazuje soutěž, to znamená, nahrazuje-li soutěž, musí být nezávislý. Nesmí být pod tlakem vlády. Ani jedním ani druhým směrem. Opravdu musí dělat svoji práci nezávisle. A v tom, aby dělal svoji práci nezávisle, a my si myslíme, že teď ten úřad dělá tu práci velmi dobře, že se snaží analyzovat jednotlivé náklady a jejich oprávněnost, protože je to vždycky nějaký součet oprávněných nákladů, tak bylo přímo na té vládě konstatováno, že úřad má v této činnosti politickou podporu vlády.

Václav MORAVEC

Jak se to ale...

Miroslav KALOUSEK

On nemůže mít zadání. Ten úřad nemůže mít politické zadání.

Václav MORAVEC

Ano. Ale vy jako vláda vytváříte právní prostředí pro činnost toho úřadu. Což je klíčové. Jak tedy konkrétně bude mít podporu právě v tvorbě toho právního prostředí, když si umějí ty energetické giganty dostat z nás zákazníků ty peníze, které jim klesají kvůli celkovému poklesu ceny elektřiny na evropských trzích, že si to vybírají na distribuci, která je regulovanou cenou, nepodařilo se Energetickému regulačnímu úřadu dodnes prosadit právě na tuto část fungování distribučních firem zákon o veřejných zakázkách, aby soutěžily, aby ta věc byla daleko transparentnější.

Miroslav KALOUSEK

No nepodařilo se to prosadit v legislativní radě vlády. Legislativní rada vlády doporučuje nebo nedoporučuje. Tyto zákony schvaluje Poslanecká sněmovna a Senát. Je to určitě věc, kterou bude parlament projednávat, a nemluvím ani o vládě, to prostředí dělá parlament svojí legislativou. A já jsem tomu, ptáte-li se mně, já jsem tomu velmi nakloněn.

Václav MORAVEC

Tedy může vláda přijít v nejbližší době s takovým pokusem, aby...

Miroslav KALOUSEK

Já myslím, že nemusí chodit ani vláda. Může to mít formu poslaneckého návrhu.

Václav MORAVEC

No podívejme se, jak vypadají poslanecké návrhy. Ty zpravidla spíš nahrávají těm, které mají zákony regulovat.

Miroslav KALOUSEK

Některé poslanecké návrhy jsou velmi kvalitní. Zvlášť když jsou napsány na některém ministerstvu.

Václav MORAVEC

Teď tomu nerozumím?

Miroslav KALOUSEK

Ten legislativní proces může být rychlejší nebo pomalejší. Poslanecké návrhy jsou prostě rychlejší ve svém legislativním procesu.

Václav MORAVEC

Takže přijdete...

Miroslav KALOUSEK

Já jsem nic takového neřekl. Já jsem řekl, že to nemusí předložit zrovna vláda, že to může být předloženo i poslaneckým návrhem.

Václav MORAVEC

Když se bavíme o teď problematice elektřiny, cen elektřiny, vedení energetické společnosti ČEZ vyjednává s vládou o možných garancích cen elektřiny pro dostavbu Temelína. Dostavbu jaderné elektrárny na jihu Čech považuje vedení ČEZu za jednu z priorit pro letošní rok, kdy má být vyhlášen vítěz tendru. Tady jsou slova šéfa ČEZu.

Daniel BENEŠ, generální ředitel ČEZ

Co se týká diskusí o řekněme obchodním modelu při rozvoji jaderné energetiky a jeho spojitosti s naplňováním státní energetické koncepce, tak vedeme diskuse s českým státem, s ministerstvy. Ty diskuse jsou ve fázi, řekněme, diskuse o variantách. Věřím tomu, že ta varianta, kterou jsme popsali, bude ta, která nakonec bude jakoby pozitivně reflektována českými politiky. Ale je to předčasné hodnotit, protože ty diskuse se vedou na úrovni všech zainteresovaných ministerstev.

 

Václav MORAVEC

Dodává v rozhovoru pro Českou televizi generální ředitel energetické firmy ČEZ Daniel Beneš. Měl by si, pane předsedo Zavadila, ČEZ dostavět Temelín na základě svého obchodního modelu nebo by měl stát garantovat ČEZu elektřinu kvůli tomu, aby ČEZ mohl Temelín začít stavět a stát, rozumějme daňový poplatník, potažmo možná i spotřebitel?          

Jaroslav ZAVADIL

Já se domnívám, že vzhledem k tomu, jak ČEZ vyvíjí svoji činnost, že by si to měl stavět podle svého vlastního modelu.

Václav MORAVEC

Takže žádná garance státu?

Jaroslav ZAVADIL

Já se nebavím o garanci. Já se bavím o penězích.

Václav MORAVEC

To s tím souvisí. Teď tomu také nerozumím.

Jaroslav ZAVADIL

No tak to je otázka, jaké garance? O jakých garancích?

Václav MORAVEC

No ceny elektřiny. Což by stát bezesporu...

Miroslav KALOUSEK

O garancích tomu, kdo mu půjčí.

Jaroslav ZAVADIL

No tak tomu rozumím. Pak teda jsem přesvědčen, že ten stát by tam, protože je to státní firma koneckonců, tak by tam určité garance být měly.

Václav MORAVEC

Měly by tam být garance?

Jaroslav ZAVADIL

Ano.

Václav MORAVEC

I když je pak budou v případě, že ten model dostavby Temelína bude ekonomicky neúspěšný, tak to zaplatí stát.

Jaroslav ZAVADIL

Ale už je to proto, že to je státní firma, tak ta by měla také dohlížet na to, jak se to teda bude vyvíjet, celá ta dostavba.

Václav MORAVEC

No počkejte, ale ono totiž státní firma je ČEZ, jenom když se to hodí ČEZu, protože jinak se pak říká, když chcete pustit kontroly NKÚ do fungování ČEZu, že to vlastně je polostátní firma, protože tam jsou minoritní akcionáři, tak jaký je ČEZ? Je státní nebo polostátní? Nebo soukromý?

Jaroslav ZAVADIL

Pro mě je státní. A tím pádem stát by měl dávat garance a samozřejmě stát by měl také dohlížet na to, jakým způsobem se ta dostavba toho Temelínu bude provádět. To je můj názor

Miroslav KALOUSEK

Je to firma s majetkovou účastí státu s akciemi kótovanými na burze. To znamená, má svá přísná pravidla, která jsou pro firmy, které jsou kótované na burze. A ani majoritní akcionář, kterým je stát, nemůže jakýmkoliv způsobem šidit jakéhokoliv jiného minoritního akcionáře. Nicméně bavíme-li se o garanci, tak je to garance vůči těm, kdo půjčí na takovou investici peníze. Ta investice je obrovského rozsahu. Žádná firma na světě takové peníze nemá na účtech, aby si to mohla platit ze svého, musí si na to půjčit, jako vždy v případě velkých investic. To znamená, vedle ceny té investice do toho vstupuje otázka ceny peněz. A ono to hodně souvisí s tím, o čem jsme mluvili před chvílí v případě těch dluhových služeb státu. Když před deseti lety byla jasná obloha a státní dluhopisy všech zemí zdály se být stoprocentně bezpečné, tak i to Španělsko a Řecko si mohlo půjčovat velmi levně, tak si půjčovali velmi bezstarostně. Dneska je to úplně jiné. Dneska samozřejmě ty finanční trhy jsou opatrné, to znamená těm státům, kteří se nechovají odpovědně, dělají problémy. A úplně stejně se dívají na všechny ostatní investice. V okamžiku, kdy nejsme schopni dostatečně jasně předvídat ekonomický vývoj v Evropě, a tím pádem ani vývoj cen elektřiny, tak to riziko pro každého, kdo půjčuje ty peníze, je veliké. A když si to riziko napočítá do ceny těch peněz, tak najednou ty peníze jsou strašně drahý. Bez ohledu na to, že ta investice, i kdyby prostě to bylo to nejefektivnější a opravdu jsme si tam ohlídali, jako že pevně doufám, že si ohlídáme, že to bude postaveno tím nejlevnějším a nejefektivnějším způsobem, tak jsou tam obrovsky drahé peníze, pokud tam nebude nějaká garance ze strany státu. Já jsem zásadní odpůrce garance tedy za úvěr, kdy si někdo půjčuje a já jsem ten ručitel, kdo slíbí, že to když tak zaplatí. Tím bych opravdu veřejné rozpočty zatížit nechtěl a na nic takového nepřistoupím. Ale to, o čem jsem řekl během těch modelů, že jsem ochoten diskutovat a diskutujeme o tom a zdá se to být jako ta nejprůchodnější varianta, je model, který mají ve Velké Británii, že je dlouhodobě garantována cena energie, na čemž může odběratel jak vydělat, tak prodělat. Samozřejmě, že v okamžiku, kdyby někdy v budoucnu prudce spadly ceny energie...

Václav MORAVEC

Protože třeba jaderná výroba bude drahá, tak si po solárech zaplatíme Temelín.

Miroslav KALOUSEK

Tak si zaplatíme Temelín.

Václav MORAVEC

A tu variantu nám tedy jako daňovým poplatníkům, respektive spotřebitelům tedy chcete nachystat?

Miroslav KALOUSEK

No kdybyste tím chtěl zatížit veřejné rozpočty, tak tím uděláte to samé.

Václav MORAVEC

Takže vy místo toho, abyste zatížil veřejné rozpočty, tak zatížíte spotřebitele?

Miroslav KALOUSEK

Ale jako ty veřejné rozpočty nejsou nic jiného než peníze daňových poplatníků. Problém je, že ten stát se potom může dostat do obrovských ekonomických problémů.

Václav MORAVEC

Varianta nedávat žádné garance neexistuje?

Miroslav KALOUSEK

Varianta nedávat žádné garance nedává možnost ČEZu půjčit si na trhu takové peníze, podle mého názoru, já říkám teď svůj názor. Podle mého názoru za současné situace na finančních trzích varianta bez garancí znamená tak strašně drahé peníze, ne drahou investici, ale tak strašně drahé peníze, které by se musely na úrocích platit těm, kdo půjčují, že by se to nemohlo ani vrátit, ani vyplatit. A ve svém důsledku by to zase dopadlo jenom na daňové poplatníky.

Jaroslav ZAVADIL

Já myslím, že tady v tomhletom se shodneme.

Václav MORAVEC

Takže přenést to na spotřebitele do budoucna?

Jaroslav ZAVADIL

Ne na spotřebitele. Na to, že garance ano, pozor, aby bylo jasno.

Václav MORAVEC

To riziko. No ale to neovlivníte.

Miroslav KALOUSEK

Samozřejmě, že ne.

Václav MORAVEC

Takže to riziko je padesát na padesát.

Miroslav KALOUSEK

Já vám to řeknu zase naopak. Za předpokladu, že přijdou světlé zítřky, mluvíme o době po roce 2020, že v té době půjdou světlé zítřky a cena energie poletí nahoru, tak naopak na tom ten spotřebitel prudce vydělá, protože má tu cenu garantovanou.

Václav MORAVEC

Anebo budou takové zítřky, že to jádro a výroba elektřiny z jádra může být ekonomicky méně výhodná než z jiných technologií, které budou budou?

Miroslav KALOUSEK

Není budoucnost bez rizik. Ale abychom ty rizika minimalizovali, tak musíme mít na paměti také něco, čemu se říká energetická bezpečnost. A já tady o těch garancích mluvím ne proto, že to je státní firma, kdyby byla privátní, jednal bych úplně stejně, to souvisí s energetickou bezpečností státu a to je úplně stejná záležitost, stejně závažná záležitost jako třeba ozbrojené síly.

ČT 1, 3. 3. 2013, pořad: Otázky Václava Moravce

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme