Kalousek: O porodném rozhodnou obce. Mají-li dost peněz

11. 4. 2010

Porodné jako plošná sociální dávka sice zanikne, nadále ji ale budou moci získat ti, kteří skutečně potřebují veřejnou pomoc. Pravidla pro její přiznání se ale mohou lišit podle bydliště matky a ani ti nejchudší na ni automaticky nezískají právní nárok.

Vyplývá to z podrobností, které ohledně svého záměru zveřejnila strana TOP 09 společně s hnutím Starostové a nezávislí. O tom, že TOP 09 nechce zrušit porodné úplně bez náhrady, poprvé informoval online deník Aktuálně.cz už před týdnem.

"Pravomoc rozhodnout o jednorázové pomoci při narození dítěte bude mít rada obce či města, která rozhodne podle individuální sociální potřebnosti. Až do výše 20 tisíc korun přispěje státní rozpočet na takto poskytnutou pomoc 50 procenty," říká první místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek.

Už dříve Kalousek řekl, že porodné v současné podobě chce TOP 09 úplně zrušit. "Jde o nesystémovou, nesmyslnou sociální dávku, na niž má dosud paradoxně nárok i nejbohatší Čech. Sociální dávky musí být přece jen pro někoho, kdo opravdu potřebuje veřejnou pomoc," dodává.

Návrh, aby o porodném rozhodovala města a obce, je součástí plánu TOP 09 a hnutí Starostové a nezávislí ohledně posílení rozhodovacích pravomocí obecních zastupitelstev. Ta mimo jiné získají silnější práva také při regulaci hazardu či odvolání ředitelů základních škol.

Nutnost zaplatit polovinu porodného z rozpočtu města či obce by však znamenala, že lidé ve stejné finanční situaci mohou v různých regionech získat zcela odlišnou částku. Tam, kde na to obec nebude mít, by pak na veřejnou pomoc neměli nárok ani ti nejchudší.

Další argument proti návrhu přidává šéf KDU-ČSL Cyril Svoboda. "Velmi by mě zajímalo, jak by ve velkých městech, jakými je například Praha nebo Hradec Králové, kde vládne úplná anonymita, členové rady kompetentně rozhodovali o výši porodného pro jednotlivé matky," říká.

Záměr zrušit porodné už dříve kritizovaly nejen levicové a středové strany, ale také pravicová ODS. Matky tak mají velkou naději, že jako plošná sociální dávka nezanikne ani v dalším volebním období.

Naopak - pokud vládu povede ČSSD, měla by se přímá finanční podpora rodin ve formě sociálních dávek ještě zvýšit - alespoň podle předvolebních slibů. "Chceme podpořit především narození prvního dítěte, a to jak jednorázově prostřednictvím vyššího porodného, tak vyšším přídavkem na děti," řekl online deníku Aktuálně.cz stínový ministr práce a sociálních věcí Zdeněk Škromach.

Pokud by koaliční vládu vedla ODS, je reálná pouze diskuze o snížení této dávky z dnešních 13 tisíc korun, případně omezení podle finanční situace rodiny, podobně jako třeba u přídavků na děti. Nikoliv však její úplné zrušení.

Petr Kučera
aktualne.cz, 11. 4. 2010, rubrika: Ekonomika
Štítky
Osobnosti: Miroslav Kalousek
Témata: Hospodářství
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme