Kalousek o Babišovi: Malý Andrej se to od Lenina naučil dobře!

Jako dva kohouti na jednom smetišti se střetli exministr financí Miroslav Kalousek a jeho možný nástupce ve vládě Andrej Babiš při ekonomické debatě v hotelu Ambassador. A rozhodně si nic nedarovali. Kalousek předhazoval Babišovi Lenina, šéf ANO kontroval výčtem Kalouskových chyb.

20. 11. 2013

Tuhle pořádně peprnou debatu uspořádala Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR. Vedle Andreje Babiše a Miroslava Kalouska se jí zúčastnili i Martin Kuba (ODS), Jan Mládek (ČSSD) a Jiří Dolejš (KSČM). zastínila je však ega šéfa ANO a místopředsedy TOP 09, kteří se do sebe zostra pustili. Debatovat se mělo o budoucnosti české ekonomiky, místo toho se stále častěji sklouzávalo k osobním útokům.

Kalousek: Stát se jako firma řídit nedá

Že nebudou koaličními partnery, je jasné. Společné slovo hledají jen těžko. Kalouskovi se nelíbí Babišova slova o tom, že lze stát řídit jako firmu. "Lenin to říkal. V jednom svém spise píše, že stát bude jedna velká fabrika, která bude vědecky řízena. Malého Andreje to naučili docela dobře," rýpl si Kalousek do Babiše, který byl za komunistů členem strany a nyní se soudí o to, že nespolupracoval s StB.

Miliardář Babiš si však jen tak něco líbit nenechá. A Kalouskovi i celé předchozí vládě vyčetl mnohé. Třeba neúměrné navyšování daní v době propukající hospodářské krize. Ale také rozhazování peněz. "To, že se tady plýtvá, že tu bylo tolik skandálů a stále se tu krade, snad si to všichni pamatují. Pokud by stát fungoval, jak měl, v životě bych tady neseděl. To je svět krásných řečí, slibů, lží a podrazů," bouřil Babiš.

Babiš se neshodl na daních s Mládkem (ČSSD)

Ke střetu však došlo i mezi Babišem a sociálním demokratem Mládkem. ANO totiž chtělo prosadit plošné zmrazení daní na dva roky, ČSSD to odmítá. Přesto doufají, že se jim podaří domluvit programové sblížení. Finanční expert ČSSD Mládek se však při debatě podivoval, kde chce Babiš sehnat peníze, když ne z vyšších daní. "Bude se šetřit na lidech? Na investicích?" ptal se Mládek.

Šéf ANO si však stojí za svým. Stát nejen že lze řídit jako firmu, ale z jeho Agrofertu si lze vzít i příklady, které by pomohly i státu. "Kde budeme šetřit? Podívejte se na IT náklady u státních firem. U Agrofertu je to 7 300 korun na zaměstnance, v Lesích ČR to je 650 tisíc! Ale to není plýtvání, to je krádež," dodával Babiš.

Babiš: Chtějí jen prachy a moc. Všichni!

Když spory gradovaly, Andrej Babiš se během debaty rozčiloval směrem ke svým soupeřům: "Oni chtějí jen prachy a moc, všichni, jak tu sedí!" Přesto by rád usedl s ČSSD do vlády. Kudy by se měla ubírat česká ekonomika (jak znělo ostatně téma diskuze), na tom se však s Mládkem příliš neshodli. "Hodně štěstí do koaličních jednání, musí to být docela sranda," rýpl si opět Kalousek, který počítá s usednutím do opozice. Prý to bude opozice konstruktivní.

blesk.cz, 20. 11. 2013

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme