Kalousek: Návrh státního rozpočtu nemyslí na budoucnost

20. 9. 2018

(editovaný přepis rozhovoru s předsedou poslaneckého klubu TOP 09 Miroslavem Kalouskem)

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor

Říká se mu nejdůležitější zákon roku a provází ho taky nejvypjatější bitvy, pokud o jeho osudu už ovšem není rozhodnuto předem. Vláda schválila návrh státního rozpočtu na rok 2019. Schodek činí 40 miliard korun. Materiál teď posoudí sněmovna. Poprvé by se jím měla zabývat už příští týden. Premiér avizoval, že hlasy chce hledat u všech stran. Pomoci menšinové vládě ANO a ČSSD by opět mohli komunisti.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka

Pane Kalousku, jakou zásadní výtku proti návrhu státního rozpočtu máte?

Miroslav KALOUSEK, předseda poslaneckého klubu /TOP 09/, bývalý ministr financí

Rozpočet je jenom na příští rok a svými trendy nemyslí na budoucnost a nemyslí na to, že budeme mít i horší časy.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka

Paní ministryně, co byste řekla svému manželovi, kdyby vydělával nejlíp v historii vaší rodiny, přinesl by domů spoustu peněz, ale vy byste byli doma pořád v mínusu, žádné úspory na horší časy. Pochválila byste ho?

Alena SCHILLEROVÁ, ministryně financí /nestr. za ANO/

Tak naše domácnost nazývaná veřejné finance není v mínusu.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka

Ale bude.

Alena SCHILLEROVÁ, ministryně financí /nestr. za ANO/

Ne, to jenom státní rozpočet je plánovaný s mínusem. My máme ale společnou domácnost, kam patří rozpočty krajů, měst, obcí, státní rozpočet veřejných fondů, veřejných institucí a tato domácnost hospodaří s přebytkem, a to s tak velkým, že je třetí největší v rámci Evropské unie. A to je pro mě velice důležité.

Miroslav KALOUSEK, předseda poslaneckého klubu /TOP 09/, bývalý ministr financí

To, že obce, zejména hodně v tom dělá Praha, což je dáno neschopností pražského vedení cokoliv proinvestovat, v tom přebytku dělá několik desítek procent, to, že obce mají na svých účtech miliardy a dohromady segment veřejných financí udělá přebytek, to neopravňuje vládu, aby ve státním rozpočtu hospodařila tím způsobem, kterým hospodaří. Je to naprosto neodpovědné vůči komukoliv, kdo přijde po ní. A bude-li vláda svůj mandát opakovat, pak to odskáče sama. Nejvíc to ale samozřejmě odskáčou ti nejslabší a nejchudší.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka

Paní ministryně, mínus 40 miliard korun pro vás žádný problém není? Vy říkáte, že to je v pořádku. Já vám jenom řeknu, že ve volebním programu ANO stojí, že stát musí být schopen mít příjmy a výdaje dlouhodobě v rovnováze. Ale vy s podobným deficitem, který máte na příští rok, počítáte i v letech 2020 a 2021. Jak to vysvětlíte svým voličům?

Alena SCHILLEROVÁ, ministryně financí /nestr. za ANO/

My to v koaliční dohodě takhle přesně nemáme.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka

Já říkám ve volebním programu ANO.

Alena SCHILLEROVÁ, ministryně financí /nestr. za ANO/

Vím, já jsem se na něm podílela, takže moc dobře vím, co tam je, že budeme hospodařit s vyrovnaným rozpočtem a pokud bude schodkový, tak nesmí ten schodek převýšit investice z národních zdrojů, což se samozřejmě nestalo.

Miroslav KALOUSEK, předseda poslaneckého klubu /TOP 09/, bývalý ministr financí

Já musím reagovat na to, jestli je nebo není rozpočet sestavený rozumně. Není sestavený rozumně. Deficit 40 miliard by bylo ještě možné akceptovat, kdyby v rozpočtu byly veliké náklady na penzijní reformu a reformu zdravotního pojištění, které jsou nezbytné pro dlouhodobou stabilitu. Náklady na reformu jsou tam ale nulové, protože vláda žádné reformy nepředložila, není toho schopna. Dal by se akceptovat, kdyby platilo to, co vláda říká, že jsou investice prioritou a že bude masivně investovat, ale ani to není pravda, porovnáte-li to s investicemi z minulých let. Teď dovolte, abych řekl, co je tou prioritou. Když vezmete poslední krizový rozpočet z roku 2012 a rozpočet na rok 2019, tak vláda bude mít k dispozici o 353 miliard víc, než měla vláda v roce 2012. A na co dává těch 353 miliard, co má navíc? Na investice? Ne. Na ty dává jenom osm a půl miliardy, ale 75 miliard víc dává na platy státním zaměstnancům.

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor

Stát bude příští rok hospodařit znovu na dluh. Deficit má být ale o 10 miliard nižší než letošní. V plusu byl v poslední době státní rozpočet jenom před dvěma lety. Proč tedy schodek na rok 2019? Výrazně porostou útraty. Oproti letošnímu roku mají výdaje stoupnout o dalších 140 miliard korun, a to na půl druhého bilionu. Podle vládního plánu mají sice růst i příjmy, na vyrovnaný účet to ale nestačí. Nejvíc peněz je potřeba na důchody. Ty se od ledna navíc zvýší v průměru o devět stovek. Výdaje tak mají nově přesáhnout 470 miliard korun. Stát opět přidává svým zaměstnancům, tentokrát hlavně učitelům. Za platy se tak utratí víc než 200 miliard. Průměrný výdělek ve veřejné sféře by měl přesáhnout 35,5 tisíce korun hrubého měsíčně. Navíc má v tomto segmentu znovu přibýt počet pracovních míst, a to o 16 tisíc, celkem skoro na 470 tisíc. Jde hlavně o příspěvkové organizace. Paní ministryně, je tento nárůst skutečně nezbytný, když dál prohlubuje schodek?

Alena SCHILLEROVÁ, ministryně financí /nestr. za ANO/

Tak já bych ještě zareagovala na poslední věty pana exministra Kalouska k investicím. Já bych rok 2012 nezmiňovala. Pro mě to je odstrašující memento a neustále si tady tu trajektorii vývoje našich dluhů a deficitu připomínám. Investice, které v té době byly, tak pan exministr s těmi čísly také žongluje, protože říká čísla z plánu, výsledek byl pak jinačí. Já bych nechtěla připomínat šrotovné.

Miroslav KALOUSEK, předseda poslaneckého klubu /TOP 09/, bývalý ministr financí

Žádné šrotovné nebylo.

Alena SCHILLEROVÁ, ministryně financí /nestr. za ANO/

Řekněte občanům, že nemáme přidávat na důchody. Je to nejvyšší zvýšení důchodů vůbec v české novodobé historii. Řekněte jim, že nemáme přidávat peníze na sociální péči, na rodičovský příspěvek, že nemáme dávat na bezpečnost, kde chceme plnit 1,15 % HDP. Řekněte, že nemáme zlepšovat podmínky ve školství.

Miroslav KALOUSEK, předseda poslaneckého klubu /TOP 09/, bývalý ministr financí

Já jim to rád řeknu, paní ministryně. Chci říct občanům, že v době ekonomického růstu se mají valorizovat důchody a má se přidávat státním zaměstnancům, ale že je naprosto nesmyslné a trestuhodné armádu státních zaměstnanců za čtyři roky rozšířit o téměř 40 tisíc, což jsou desítky miliardy, že je naprosto nesmyslné a trestuhodné rozhazovat doleva, doprava na dárečky typu slevy na jízdné, což je také mnoho miliard. To jsou všechno závazky, které budou platit i v době, až se ekonomice dařit nebude, a pak právě nebude na ty nejslabší a nejchudší, na které se dnes odvoláváte.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka

Nejsou to čistě populistická gesta, kdy opravdu spoustu peněz dáte na důchody, na platy, na slevy, ale až se státu nebude dařit, z čeho to budete platit, když se k tomu zavážete?

Alena SCHILLEROVÁ, ministryně financí /nestr. za ANO/

Já bych nestrašila občany. My sledujeme makroekonomické predikce velice pozorně a děláme je zkušeně a konzervativně několik let. Jsou to zkušení úředníci, kteří to roky dělají, které si pan exministr také určitě pamatuje. Ty predikce jsou konzervativní, řekl to i výbor pro rozpočtové prognózy. Takže my to velice sledujeme a sledujeme vývoj v dalších letech. Co se týče výtky pana prezidenta k jízdnému, dnes to nezopakoval. Bavili jsme se o tom v Lánech celou sobotu, kde jsem byla asi před šesti týdny kvůli rozpočtu. Já jsem samozřejmě nebyla nadšená z tohoto mandatorního výdaje, já se o každou korunu hádám, co mně síly stačí na vládě. Berte to tak, že každá vláda má nějaké priority. Víte co, já vám na druhé straně řeknu, že jsem ministryně financí, radost mně to neudělalo, ale radost mi dělá to, když mně píše celá řada důchodců, že třeba mohli začít cestovat.

Miroslav KALOUSEK, předseda poslaneckého klubu /TOP 09/, bývalý ministr financí

Paní ministryně, já nezpochybňuji kvalifikaci těch, kteří dělají prognózy na ministerstvu financí. Prognózu jde ale s určitou jistotou udělat na rok, s větší nejistotou na dva roky. To víte dobře také. Odpovědné rozpočtování nespočívá v tom, jak mi to vyjde za rok nebo za dva, odpovědné rozpočtování spočívá v nastavení trendů, aby mně to vyšlo dlouhodobě i tehdy, kdy přijde povodeň, která přijít může nebo nemusí. Ale přijít může, to riziko je veliké. Vy se chováte úplně stejně, jako kdyby po povodni lidé v zaplaveném území, a my jsme si tím prošli, si řekli: „No, teď už žádná povodeň nepřijde a my žádné protipovodňové opatření dělat nemusíme, protože se nám bude dařit pořád dobře.“ Ta míra nezodpovědnosti, že se nevytvářejí rezervy na horší časy nebo že se nedělají zásadní změny v systémech, které souvisejí se stárnutím populace, což jsou penze a zdravotnictví, dokonce se ani nezvyšuje poměr investic, což by byly nějaké investice do budoucnosti, že se zvyšují příjmy, ale i výdaje z rostoucí ekonomiky, že se opravdu jenom peníze projídají a rozhazují kolem sebe, ta míra nezodpovědnosti je omračující a doplatí na to budoucí léta, ať bude ve vládě kdokoliv. Až to přijde, tak na to nejvíc doplatí ti nejchudší a ti nejslabší, protože tlak na rozpočty bude obrovský a doplatí na to nejvíc ti nejchudší a nejslabší, na které vy se teď odvoláváte, ale vy na ně vůbec nemyslíte.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka

Vy jste ze začátku říkala, že schodek 40 miliard v podstatě není žádný problém, ale Andrej Babiš ještě jako ministr financí sliboval, že vyrovnaný rozpočet bude v roce 2017. Byl to špatný odhad, nebo sliby chyby? Vy říkáte, že to zas takový problém není, ale proč to tedy Andrej Babiš sliboval? Protože o tom, jestli je vyrovnaný nebo nevyrovnaný rozpočet, se vedou dlouhé debaty, takže až tak jedno to asi není, jestli je to mínus 40 nebo mínus 50 nebo mínus 10 nebo plus 10.

Alena SCHILLEROVÁ, ministryně financí /nestr. za ANO/

V České republice, když se podíváte zpětně, a nebylo to jinak ani za pana exministra Kalouska, se dlouhodobě liší plán od výsledku. A je to dáno různými faktory, já jsem se tím poměrně hodně zaobírala, analyzovala jsem si ty důvody, zjišťovala si je, a každý rok jsou ty důvody jiné. Byly jiné loni, jsou jiné letos a i ten výsledek nebude mínus 50 letos. Už teď vidíme podle trendů, že bude výrazně lepší. A v roce 2017 byl téměř vyrovnaný.

Miroslav KALOUSEK, předseda poslaneckého klubu /TOP 09/, bývalý ministr financí

Nešlo o to, že by vláda šetřila, ale že neuměla utratit peníze na investice, které rozpočtovala, a to není žádná úspora.

Alena SCHILLEROVÁ, ministryně financí /nestr. za ANO/

Především lépe vybírala daně díky systémovým opatřením, které tady chyběly léta.

Miroslav KALOUSEK, předseda poslaneckého klubu /TOP 09/, bývalý ministr financí

Tak to ani omylem.

 

Zdroj: Události, komentáře, ČT24, 19. 9. 2018

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme