Kalousek: Náhrady jsou normální mzdou, Sobotka za ně má byt

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) se ostře ohradil proti tomu, že někteří senátoři považují zdanění svých náhrad za chybu, která odporuje praxi českého zákona. Senátoři na dotaz online deníku TÝDEN.CZ argumentovali tím, že náhrady jsou na stejné úrovni jako tzv. diety zaměstnanců, které se také nedaní. Nedanit náhrady zákonodárců doporučil rozpočtový výbor sněmovny - v roce 2013 se jim tak tím pádem zvýší mzda.

5. 12. 2012

Podle ministra financí nemají náhrady s dietami nic společného. Náhrady mají zákonodárci používat například na dojíždění do parlamentu, financování kanceláře nebo na oblečení. Faktem je, že na co je použijí, už nikdo nekontroluje. "Pro politiky jsou náhrady standardním příjmem a v praxi je prokázáno, že s nimi politici jako se standardním příjmem nakládají. Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka přiznal, že si z nich ušetřil na rodinný dům," upozornil Kalousek.

Pravdou je, že i díky úsporám z poslaneckých náhrad si předseda ČSSD Bohuslav Sobotka v roce 2009 za 7,1 milionu koupil luxusní rodinný byt v Praze-Stodůlkách. "Šetřil jsem na něj celých dvanáct let," přiznal tehdy Sobotka. To, že část úspor byla z jeho poslaneckých náhrad, považuje za korektní - zákon neukládá, za co zákonodárci musí náhrady vyčerpat.

S výkladem Kalouska nesouhlasí například místopředseda Senátu Přemysl Sobotka. "Je to náprava směrem k zákonům. To, že jsme danili dietní systém, to je unikát, nikdo to tak nemá. Doufám, že tento návrh projde. Že se to nebude někomu líbit, je samozřejmě možné. Ale zákony v této zemi platí pro všechny, my nejsme exoti," řekl Přemysl Sobotka. Tím, že Kalousek náhrady nepovažuje za diety jako Sobotka, je zdanění náhrad naopak systémová úprava. Ministr financí je známým bojovníkem proti veškerým daňovým výjimkám. Roky se už například snaží zrušit stravenky.

Podle Kalouska je chybou, že nezdaněním poslaneckých a senátorských náhrad se teď zbytečně zatíží rozpočet. "Jsem přesvědčen, že politická situace, která tu je, neumožňuje, aby si politici zvýšili své reálné příjmy byť jen o jedinou korunu," dodal Kalousek.

Základní senátorský plat činí 56 tisíc korun. Na náhradách k tomu senátoři dostanou sta tisíce korun ročně. Za rok 2011 byl jedním z rekordmanů Petr Gawlas z ČSSD, který na náhradách vyčerpal 1 636 896 korun. Naopak Alexandr Vondra pak získal za kalendářní rok "jen" 810 246 tisíc korun.

Eva Hofrichterová

tyden.cz, 5. 12. 2012, rubrika: Politika