Kalousek: Kvůli politice této vlády nikdo dobrý rozpočet neudělá

25. 5. 2017

(editovaný přepis rozhovoru s předsedou TOP 09 Miroslavem Kalouskem)

moderátor

Souhlasíte s ČSSD, že návrh rozpočtu je šitý horkou jehlou a chybí v něm peníze na investice?

Miroslav Kalousek, předseda TOP 09

To není návrh rozpočtu. Je to návrh výdajových limitů. Návrh rozpočtu bude ministerstvo financí předkládat do vlády až na konci srpna. Návrh výdajových limitů je v podstatě obžalobou společné politiky vlády. Jestli dnes sociální demokracie kritizuje ministra financí, tak by si měla uvědomit, že to je výsledek společné politiky všech tří vládních stran, politiky populismu, socialismu a zbabělosti reformovat. Příšerně nabobtnal stát i jeho ze zákona povinné výdaje. Je logické, jestliže se teď musí zaplatit 30 000 nových, převážně zbytečných státních zaměstnanců, neadekvátní sociální dávky a zrušily se některé reformní kroky, tak pak nezbývají peníze na důležité politické priority. To je ale výsledek, který se nedá opravit za dva měsíce. To je obžaloba vládní politiky za poslední tři roky.

moderátor

Sociální demokracie chce přidat státním zaměstnancům a důchodcům. Souhlasíte s argumentem sociální demokracie, že v době ekonomického růstu by si měli polepšit hlavně lidé?

Miroslav Kalousek, předseda TOP 09

V době ekonomického růstu bychom se měli starat o to, aby si polepšili lidé na dlouhou dobu. V době ekonomického růstu nemůžeme rozdat všechno na všechny strany, aby v dobách, které nebudou tak dobré, nejslabší a nejohroženější trpěli. Ty doby nutně přijdou. To je cyklus. Bohužel vláda dobu ekonomického růstu k těmto změnám nevyužila. Podmínky zhoršila. Svojí rozpočtovou politikou vláda přemýšlí jenom do října, do voleb. Nepřemýšlí ale o našich dětech.

moderátor

Rozumím tedy správně, že nesouhlasíte s tím, aby si polepšili státní zaměstnanci a důchodci? Nebo souhlasíte, ale mělo by to být v jiné míře tak, aby to nebylo zatěžující pro rozpočet? 

Miroslav Kalousek, předseda TOP 09

Vy se bavíte o statických číslech, které jsou výsledkem tříleté nepřijatelné vládní politiky. Tohle je výsledek. To se nedá za dva měsíce opravit, protože většina výdajů je definovaná zákony. Ty se opravují rok, dva nebo tři. Vláda některé potřebné zákony zrušila a žádné nové nezavedla. Tohle je její výsledný účet. Jsem samozřejmě pro, aby se přidalo každému, kdo si to zaslouží. Pak se ale sebere někomu jinému. Stát žádné vlastní peníze nemá. Jenom je přerozděluje. Vláda měla tři roky výjimečně dobrých časů na to, aby tohle dala do pořádku. Situaci jenom zhoršila. Teď už se v zásadě na rok 2018 dobrý rozpočet udělat nedá. To ale není jenom vina pana ministra Babiše. To je vina všech tří vládních stran, které tady tři roky dělaly takovou politiku, že na rok 2018 opravdu dobrý rozpočet neudělá ani pánbůh. 

moderátor

Premiér dnes nového ministra financí Ivana Pilného vyzval, aby udržel schodek 50 miliard korun. Jak se díváte na deficitní rozpočet v době ekonomického růstu?

Miroslav Kalousek, předseda TOP 09

To je opět obžaloba tří let vládní politiky. Jestliže jsme tady měli čtyři roky dobrého ekonomického růstu a stejně předkládáme poměrně vysoký deficitní rozpočet, tak kdy chceme mít vyrovnané rozpočty? V době růstu by měly být vyrovnané, až přebytkové. To by vláda musela ale tři roky něco dělat. To už nezvládnete mezi květnem a srpnem. To by musela tři roky pracovat. Vláda socialisticky nedělala nic jiného, než že rozhazovala na všechny strany. Doopravdy ale nedělala nic.

moderátor

Mluvil jste o tom, že vláda zrušila podstatné reformní zákony. Které to byly?

Miroslav Kalousek, předseda TOP 09

Zrušila zásadní kroky v sociálních otázkách, tedy penzijní reformy. Zrušila některé důležité, byť počáteční, kroky v otázkách zdravotní reformy. Sociální a zdravotní reforma jsou ty největší strukturální problémy rozpočtu. Akceptoval bych, že všechno zrušila, kdyby předložila své vlastní návrhy. Ale prakticky neudělala vůbec nic. Navíc některé kroky, které jsme v předchozím období ve vládě zavedli, byly v právním řádu omezeny na tři roky. Měly skončit k 1. 1. 2015, některé v roce 2016. Tato vláda dočasnost zrušila. Peníze, o které odírá občany, si nechala. Místo, aby je použila na změny pro budoucnost, tak je jenom rozházela na všechny strany. Teď si logicky neporadí. Deficit ve výši 50 miliard je po letech hospodářského růstu neúnosně veliký. I když bude dodržen, tak to nejvíc odskáčou investice pro budoucnost. Výdaje, které jsou předurčeny nesmyslnými zákony, které vláda mezitím prosadila, se tak sní.

moderátor

Nový ministr financí řekl, že by radši více investiční a méně projídací rozpočet. S tím, jak jsou nastavené výdejové rámce, zákony a mantinely, které ministr financí musí respektovat, jaký posun čekáte v tomto smyslu? Kde by mohl brát? Kde by mohl dávat? Jak byste to udělal Vy? 

Miroslav Kalousek, předseda TOP 09

Obecně lze s ministrem financí souhlasit. Jenže ministr financí jako poslanec za ANO zvedal tři roky v poslanecké sněmovně ruce pro zákony, které mu to do značné míry znemožní. Máte-li ze zákona něco vydávat, tak to vydat musíte. Na investice Vám potom zbyde málo. Jako ministr financí bych dělal tři roky jinou daleko zodpovědnější daňovou politiku. Pak by zbylo více na investice. Představa, že to můžete změnit mezi květnem a srpnem, je komická.

moderátor

Má ministr financí v tomto smyslu minimální manévrovací prostor?

Miroslav Kalousek, předseda TOP 09

Ministr financí nebude dělat nic jiného, než plnit úkoly svého šéfa. Ministr financí sám před 14 dny řekl, že tomu vůbec nerozumí. Zdá se, že měl pravdu. 

Zdroj: ČT24, 25. 5. 2017

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme