Kalousek krotí Nečasův optimismus

15. 2. 2012

Poprvé po dvaceti letech je tady vláda, která má jasnou protikorupční strategii a tu také naplňuje. Tak včera pochválili svůj tým premiér Petr Nečas (ODS) a vicepremiérka Karolína Peake (VV), podle nichž se ušetřilo třeba na zrušení obří ekozakázky. Jejich optimismus však záhy krotil ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09).

„V mnoha ohledech jde o to sypat písek do soukolí jménem korupce, někdy je to velmi účinné,“ prohlásil Nečas v narážce na kroky, které vláda už má za sebou anebo které ještě chystá.

Na zrušení ekozakázky zavánějící korupcí podle Nečase stát ušetřil až 30 miliard, vzpomněl také zrušení dostavby Ústřední vojenské nemocnice v Praze, které přineslo úsporu až šesti miliard korun.

Miroslav Kalousek: Pokud jde o vojenskou nemocnici, pak prosím, ale pokud jde o ekozakázku, pak není pravda, že by se něco ušetřilo.

Ne všichni ministři to vidí tak růžově. „Pokud jde o vojenskou nemocnici, pak prosím, ale pokud jde o ekozakázku, pak není pravda, že by se něco ušetřilo,“ oponoval Kalousek na dotaz Práva.

„Kdyby se uzavřely nevýhodné smlouvy, které by se podařilo vypovědět, pak dobrá, ale nikdo nikdy žádnou smlouvu neuzavřel,“ řekl dále Kalousek a dodal: „Proběhl pokus získat nabídku na úsporný způsob, a protože taková nepadla, postupuje se dál stejným způsobem, aniž by v praxi došlo k jakékoli změně a tudíž se logicky nedá hovořit o nějaké úspoře,“ prohlásil Kalousek.

Strop už na letošní kampaň?

Narážel tím na fakt, že vláda loni rozhodla o ukončení ekologické zakázky. Stát nyní v řešení starých ekologických zátěží bude pokračovat v dosavadní praxi spočívající ve vypisování zvláštních tendrů na sanaci jednotlivých lokalit.

Nečas připomněl, že stát, kraje či obce stále zadávají veřejné zakázky v objemu 450 miliard korun ročně. Přičemž jen změny v nedávno schváleném zákoně o veřejných zakázkách mohou podle něj uspořit ročně asi 15 miliard. „Je to velmi konzervativní odhad,“ míní premiér. Peake pak přidala třeba zákaz tzv. losovaček, zákon o generální inspekci bezpečnostních sborů a další opatření.

Miroslav Kalousek: Proběhl pokus získat nabídku na úsporný způsob, a protože taková nepadla, postupuje se dál stejným způsobem, aniž by v praxi došlo k jakékoli změně a tudíž se logicky nedá hovořit o nějaké úspoře.

Jedním z protikorupčních nástrojů má být také změna financování politických stran, kterou nyní vláda chystá. Podle premiéra by se zákon mohl vztahovat už na letošní krajské volby. Nyní běží o to, jak zastropovat výdaje pro volební kampaně a jak jejich financování zprůhlednit. Podobné zastropování by se mělo týkat i prezidentské volby, avšak koalice se na podrobnostech zatím nedohodla.

Konkrétní podoba finančních limitů musí být podle Nečase skutečně účinná a nesmí být jen hrou. Není podle něj možné, aby strany sice uznaly volební finanční stropy, ale pak vykazovaly 90 procent slevy na veškeré marketingové služby od billboardů po inzerci.

„To je výsměch zavedení stropů,“ zdůraznil Nečas. ODS se nedávno vyslovila právě z těchto důvodů proti stropům na výdaje.

Nečas se zatím zdrženlivě vyjádřil k návrhu svého stranického kolegy, šéfa sněmovního ústavně-právního výboru Marka Bendy, který soudí, že prezidentskou kampaň by mohl z části financovat stát a to tím, že by, stejně jako po sněmovních volbách, vyplácel stranám peníze za hlasy.

Premiér varoval, že za jistých okolností by takové řešení mohlo znamenat výhodný byznys. To třeba pro kandidáty, kteří nemají příliš velkou šanci stát se prezidentem, nicméně peníze od státu by na svou kampaň mohli inkasovat a díky případným nízkým nákladům tak na kampani vydělat.

(ada, nig)

Právo, 15. 2. 2012, Rubrika: Zpravodajství, str. 2

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme