Kalousek: Korunu buď projíte, nebo investujete

17. 7. 2017

(editovaný přepis rozhovoru s předsedou TOP 09 Miroslavem Kalouskem)

Moderátor

Předpokládám, že pravicovému politikovi by slova ministra financí Pilného: „Chci šetřit. Nevyslyším všechny požadavky ministrů na rozšíření výdajů o 111 miliard,“ mohla znít libě.

Miroslav Kalousek, předseda TOP 09

Nezní mi libě, protože je pan ministr Pilný součástí vládní strany. Tři vládní strany tady tři roky dělaly rozpočtovou politiku, která zazávazkovala mandatorní výdaje takovým tempem, že jí teď nezbývají peníze na rozvoj pro budoucnost. Koruna je jenom jedna. Buď ji projíte, nebo ji investujete. Vláda bohužel zhoršila strukturu státního rozpočtu tak, že má-li být dodržen i tak vysoký schodek 50 miliard, tak se do toho nevejdou naprosto potřebné priority. A podotýkám, že rozpočet měl být letos už vyrovnaný. Skutečné priority, které vláda měla, a které byly zcela jasné: nárůst počtu státních zaměstnanců, nárůst dotací nepodnikatelských subjektů, například v potravinářském komplexu a sociální dávky. Ty realizovala a jsou uzákoněné. Na ostatní priority už nezbydou peníze. Je to výsledek nezodpovědné rozpočtové politiky. Žádná vláda s tím během jednoho měsíce už nemůže nic udělat. To skutečně vyžaduje systémové a strukturální změny.

Moderátor

Říkal jste, že jsme měli mít letos vyrovnaný rozpočet. To pramení pouze z verbálního vyjádření bývalého ministra financí, ale v rozpočtových výhledech byl jako vyrovnaný zakotvený až rok 2019.

Miroslav Kalousek, předseda TOP 09

Samozřejmě. Ale plyno to jednak z verbálního vyjádření ministra financí a jednak ze zdravého rozumu. Kdyby byla vláda schopná udržet strukturu, kterou od nás přebrala a navyšovala výdaje jenom o to, o co měla vyšší příjmy, tak by byl rozpočet v daleko větší kondici. Nicméně byť vláda žila ve velmi dobrých časech, kdy mohla počítat s meziročními příjmy, tak výdaje navyšovala rychleji, než jsou jejich příjmy. To se v době růstu nesmí.

Moderátor

Na druhou stranu vládní politici také často konstatují, že pouze vyrovnávají to, co jim pravicová vláda během hospodářské krize sebrala. Není tady čas, kompenzovat v hospodářském růstu to, za co může krize? 

Miroslav Kalousek, předseda TOP 09

Říkat, že za rozpočtovou politiku může někdo, kdo tam byl před čtyřmi lety, je už jenom bezradnost a drzost. Ani to nechci komentovat. Že se době krize nedají navyšovat platy, pochopí snad každý. Že se v době růstu navyšovat mají, je také v pořádku. Už ale nikdo nepochopí, proč se má v době růstu navyšovat armáda státních zaměstnanců o 30 tisíc. Kdyby tohle vláda neudělala, tak má o 20 miliard korun víc na růst platů státních zaměstnanců. Chceme-li, a v to pevně doufám, v zájmu budoucnosti našeho národa přidat učitelům, tak jim můžeme přidat jen tehdy, propustíme-li 20 tisíc zbytečných úředníků. My jsme je místo toho nabrali. 

Moderátor

Před malou chvílí jsme slyšeli slova prezidenta Hanáka, který zastupuje na tripartitě zaměstnavatele. Kritizoval přebujelost státního aparátu, ale zároveň říkal, že tam jsou ti lidé proto, že stát zaspal s digitalizací, že tu práci někdo dělat musí. Buďto to jsou stroje, anebo to jsou lidé. To, že se zaspalo s digitalizací, není jenom zásluha jedné vlády. Nebo ano?

Miroslav Kalousek, předseda TOP 09

Že nemáme dodnes vysokorychlostní internet, je opravdu zásluha jenom této vlády. Nicméně říct, že jsme museli nabrat o 30 tisíc státních zaměstnanců víc jenom proto, že se zaspalo s digitalizací, to si troufnu říct, že se pan prezident Hanák neorientuje. To prostě není pravda. Tady byla armáda zhruba 430 tisíc státních zaměstnanců, kterou tato vláda navýšila o 30 tisíc, tedy o téměř 20 miliard každoročního nárůstu, aniž jsme to poznali na kvalitě veřejných služeb. Odpovím panu prezidentovi otázkou. On snad někde na kvalitě veřejných služeb poznal, že jsme nabrali tolik tisíc zaměstnanců státu navíc? Možná, že kdybychom nenabrali víc úředníků a přidali pracovitým, tak jsme to na službách státu poznali.

Moderátor

Dnešní zpráva, která se odráží ve státním rozpočtu, tak se lépe daří výběru daní. Dnešní komentář jednoho z ekonomů: „Mohou za to opatření, která tato vláda zavedla, tedy EET.“

Miroslav Kalousek, předseda TOP 09

Já o tom nejsem přesvědčen. Číselná řada je příliš krátká na to, aby někdo mohl říct, že náklady vynaložené na EET a kontrolní hlášení se skutečně vyplatily, protože se vybralo více peněz. Zadržuje se více vratek DPH.  Podíváme-li se na dlouhodobější trend mezi rokem 2014 a 2017, kde se vratky musí vracet, tak je zřejmé, že se vybírá DPH podstatně menší rychlostí, než narůstá objem maloobchodních tržeb. Z čísel, která jsou teď zveřejněná, neuvěřím, a neměl by věřit ani nikdo jiný, že to je díky těmto opatřením. Jsem k tomu velmi skeptický.

Zdroj: ČT24, 17. 7. 2017

Štítky
Témata: Hospodářství
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme