Kalousek: Kdy jindy hlasovat o nedůvěře vládě, než při zřejmém střetu zájmů premiéra

12. 6. 2019

(editovaný přepis rozhovoru s předsedou poslaneckého klubu TOP 09 Miroslavem Kalouskem) 

Václav MORAVEC, moderátor

Připojíte se ke gestu o hlasování nedůvěře vládě, když nebudete mít 100 první hlas opozice, pane předsedo Kalousku?

Miroslav KALOUSEK, předseda poslaneckého klubu /TOP 09/

Já, protože si myslím, že mi jsou zcela jasná stanoviska jak Sociální demokracie, tak komunistů a koneckonců i SPD, která říká: Budeme hlasovat pro nedůvěru této vládě, ale jsme kdykoliv připraveni nahradit Sociální demokracii v téhle vládě, tak nejsem optimista, že by se podařilo sehnat 100 první hlas. Nicméně přesto je naším stanoviskem, že by se o nedůvěře vládě hlasovat mělo. Pro nás je velmi důležité, že opoziční kluby postupují koordinovaně, jednotně, takže je to samozřejmě věcí vzájemného jednání. Ale netajíme se svým stanoviskem, že i když nebudeme mít šanci na těch 101 hlasů, že by se o nedůvěře vládě jednat mělo. Protože nedůvěra vládě nebo důvěra vládě, to je také důvěra v jejího předsedu. A to není hlasování, že mačkáte tlačítko. to je hlasování, že každý musí vstát a říct na kameru, na mikrofon, jestli je pro návrh nebo proti návrhu. Tedy, jestli důvěřuje nebo nedůvěřuje Andreji Babišovi. Já si myslím, že tohle by každý poslanec jednotlivě měl svým voličům říct.

Václav MORAVEC, moderátor

A myslíte, že tento argument stačí na to, když to hlasování bude neúspěšné, že budete vyvolávat v pořadí druhé hlasování o nedůvěře?

Miroslav KALOUSEK, předseda poslaneckého klubu /TOP 09/

Odpovídám otázkou. Kdy jindy, než v okamžiku, kdy opravdu je tady zřejmý maximální střet zájmů, který přerostl už do obrovské mezinárodní ostudy? Víte, my jsme na ten střet zájmů upozorňovali vždycky, už od roku 2013, ale dnes mám pocit, že velká část veřejnosti začíná chápat, v čem skutečně ten střet zájmů spočívá. Je to jenom malá část toho velkého střetu zájmů, ale především přerostl do té mezinárodní ostudy, jak se dnes na nás dívají naši partneři v Evropské unii. A kdy jindy ti, kteří s tím nesouhlasí, mají říct: Chceme hlasovat o nedůvěře vládě, protože my té vládě nevěříme, a ta vláda poškozuje Českou republiku.

Václav MORAVEC, moderátor

Pane Kalousku, TOP 09 přišla s vlastním návrhem zákona o odvolatelnosti státních zástupců. V pondělí ho bude posuzovat vláda a s největší pravděpodobností ho odmítne.

Miroslav KALOUSEK, předseda poslaneckého klubu /TOP 09/

My jsme návrh předložili zhruba před dvěma měsíci, takže v pondělí ho bude posuzovat vláda. On se příliš neliší od návrhu, který tady leží z dílny Pirátů. Opravdu se nechceme účastnit soutěže, čí návrh uspěje nebo neuspěje. Záleží na tom se rychle dohodnout, jak to udělat, takže my jsme k dohodě připraveni. Já bych jenom rád upozornil kde je jádro problému. Ono to jádro problému neleží v tom ministru spravedlnosti, přestože já chápu, že lidi rozhořčila ta časová souvislost, ale nezávislý ministr neexistuje. Něco takového nemůže být podle naší Ústavy. Má být garance nestranného výkonu působnosti státního zastupitelství. A když státní zastupitelství je součástí exekutivy a hlavou té exekutivy je trestně stíhaná osoba, tak prostě nikdy nemůže mít veřejnost stoprocentní důvěru v nestranný výkon, protože tady někdo vyšetřuje svého, v uvozovkách, šéfa. Premiér je hlavou exekutivy, státní zastupitelství je součást exekutivy. Nezávislé rozhodování mají pouze soudy v naší justici, takže to nejjednodušší odstranění nedůvěry veřejnosti, která je zcela oprávněná, je, že včele vlády nebude trestně stíhaná osoba.

Václav MORAVEC, moderátor

Ale tady premiér v sobotu jasně řekl, že Česká republika není Slovensko, že on rezignovat nebude. Prezident republiky říká, že v případě, že by padla vláda Andreje Babiše, tak znovu pověří Andreje Babiše.

Miroslav KALOUSEK, předseda poslaneckého klubu /TOP 09/

To je zajisté odpovědnost vítězné strany voleb, pana premiéra a pana prezidenta. Já jenom říkám, že tady děláme velmi krkolomná rychlá legislativní rozhodnutí jen proto, že ti lidé, kteří by měli cítit politickou odpovědnost, ji necítí, neudělají ten jeden jednoduchý krok.

Václav MORAVEC, moderátor

Proto se ptám, když neprojde ta vaše varianta, kterou podpoříte?

Miroslav KALOUSEK, předseda poslaneckého klubu /TOP 09/

Oni se tam sejdou, protože budou prázdniny, a mezitím se projedná i ta pirátská varianta. Určitě se domluvíme a nebudeme se hádat. To Vás ujišťuji. Ale znovu zdůrazňuji, rozdíl problémů není v tom, zda Kněžínek nebo Benešová. Pan ministr Kněžínek, když byl ministr spravedlnosti, tak koneckonců napsal stanovisko, že Andrej Babiš není v konfliktu zájmů, i když to Ministerstvu spravedlnosti nepřísluší. Také to byl ministr spravedlnosti za ANO. Předtím tam byla Taťána Malá. Ke všem těmhle třem ministrům mám naprosto stejnou důvěru z hlediska posuzování konfliktů zájmů pana premiéra. Jediný problém je, že premiér je v konfliktu zájmů, a když v něm nebude, tak ten problém nebude existovat.

Andrej BABIŠ, premiér /ANO/

Je to skutečně pochybná, nepovedená a nepravdivá zpráva, která má znaky útoku. Útoku, které je vlastně vedený proti celé České republice, takže to není útok na nějakého Babiše, jak by si všichni přáli, ale to je ohrožení České republiky, ohrožení českých firem a my proto musíme ten nesmysl, který nám z Bruselu dorazil, samozřejmě média z toho budou žít teďka týdny, měsíce, musíme to tvrdě odmítnout.

Václav MORAVEC, moderátor

Tak zněla slova premiéra v Poslanecké sněmovně, o den později premiér řekl, cituji: "Stanovisko k auditu budou vytvářet nezávislí úředníci." Konec citátu. Pane předsedo Vondráčku, není to protimluv? Na straně jedné premiér řekne, že to úředníci odmítnou, a pak na straně druhé řekne, že jsou nezávislí?

Radek VONDRÁČEK, předseda Poslanecké sněmovny /ANO/

On neřekl, že to úředníci odmítnou. Podívejte se, teď mluvíme o nějaké politické diskusi a politickému střetu na půdě parlamentu, kam se přinesla nějaká smlouva, předběžná, nějaký draft. Od toho už se odvíjí samotná kvalita té diskuse. Tam padala horší slova z různých stran. Já si myslím, že ačkoliv je samozřejmě hlavou ministerstva, hlavou vlády ten dotyčný, tak je to stále politik. Má právo na politické vyjádření.

Václav MORAVEC, moderátor

A že Česká republika odmítne všechny ty námitky?

Radek VONDRÁČEK, předseda Poslanecké sněmovny /ANO/

To je jeho politické vyjádření, on se tím způsobem může bránit v rámci Poslanecké sněmovny, ale my tady máme principiálně nastavené mechanismy, certifikované akreditované úředníky, my tady prostě máme mechanismus, jak reagovat. Včera jsem si poslouchal paní ministryni financí, která se schválně o to, pokud možno, vůbec nezajímá, ať rozhodují úředníci. A to je to, co bychom my politici měli udělat taky. Trochu dát klid těm, kteří o tom rozhoduji, ať rozhodují podle příslušné metodiky a nejsou nějakým způsobem naváděni. Naopak já třeba, při vší úctě, považuju za velice problematický Váš výrok. Vy jste říkal, že prostě ministr je tam šéf, úředníci se ho bojí, a podle toho rozhoduji. Od té doby, co jste byl ministr, tady máme zákon státní službě a hodně se změnilo.

Miroslav KALOUSEK, předseda poslaneckého klubu /TOP 09/

Na některých stanoviscích úředníků to vidíme. Já jsem to takhle přesně neřekl, ale dobře, takhle jste mne parafrázoval. Pochopitelně, že státní úředníci slyší, co říkají jejich ministři, to tak prostě je. Problém je jinde. Problém je vše v těch výrocích, které řekl pan premiér a opakoval je i do novin, že to je útok na Českou republiku a útok na české firmy. Už šel český premiér tak daleko, že si na svoje osobní problémy vzal celou Českou republiku a české firmy jako rukojmí. Tím se český premiér, dovolím si tvrdit, stal bezpečnostním rizikem.

Václav MORAVEC, moderátor

Promiňte, jestliže se útočí na jednu část dotací, která souvisí s inovacemi, kde není jenom firma pana premiéra, tak premiér  tvrdí, když ho budu překládat, že se útočí na Českou republiku a evropské peníze pro Českou republiku.

Miroslav KALOUSEK, předseda poslaneckého klubu /TOP 09/

Pane redaktore, on říká, že nic vracet nebude, a je to sprostý útok na Českou republiku. Já jsem ten audit četl a těch auditů jsem četl mnoho. Věřím, že k nim budou zpracovány během dvou měsíců, na které máme nárok, připomínky. Rozdělme to na dvě věci. Na technické otázky, týkající se jednotlivých projektů, jestli něco, co mělo být zařazeno jenom jako modernizace, jestli byla také inovace, a to nechme na právnících a auditorech. Ale pak je tam zcela zásadní druhá část, jestli předseda vlády České republiky je nebo není v konfliktu zájmů ve vztahu k čerpání peněz Evropské unie. To se týká opravdu jenom jeho, nikoho jiného, a on si svými výroky bere Českou republiku jako rukojmí.

Václav MORAVEC, moderátor

Něco jiného je brát rukojmí, proto jsem se ohradil proti sousloví bezpečnostní riziko.

Miroslav KALOUSEK, předseda poslaneckého klubu /TOP 09/

Jestliže jsem premiér a za své vlastní problémy si beru Českou republiku a české firmy jako rukojmí, tak mi poraďte s jiným termínem, já ho přijmu. Ale je to mimořádná nehoráznost, odpovědný premiér, který má svou zemi rád, si ji nebere jako rukojmí a netahá jí do svých osobních problémů. To je zcela zásadní. A k tomu konfliktu zájmů, pane redaktore i pane předsedo, nepamatuji si za svoji praxi, že takhle jasná a zdrcující zpráva evropských institucí, které mají autoritu, ať už jsou to auditoři nebo ať je to právní servis Evropské unie, by se podařila nějaké členské zemi zvrátit. U technických projektů se nám to možná podaří vysvětlit, proto také netvrdím, kolik budeme vracet, protože možná něco se podaří vysvětlit, ale nepodaří se vysvětlit ten konflikt zájmů, a to se týká Agrofertu celého, a proto budeme vracet hodně.

Podívejte se na celý díl pořadu Otázky Václava Moravce s předsedou poslaneckého klubu TOP 09 Miroslavem Kalouskem.

Zdroj: ČT24, 9.6.2019

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme