Kalousek: Kauzu Vidnava nechápu, stát o nic nepřišel

Vyšetřovatelé z protikorupční policie ve čtvrtek téměř dvě hodiny vyslýchali ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09).

16. 11. 2012

Ten se stejně jako v pondělí bývalý premiér Mirek Topolánek (ODS) vyjadřoval k případu údajně nevýhodného nákupu bývalého kněžského semináře ve Vidnavě, ze kterého měl vzniknout detenční ústav.

Na rozdíl od někdejšího předsedy vlády, který při příchodu do budovy protikorupční policie v centru Prahy neurvale strčil do kameramana serveru Novinky.cz, bral Kalousek přítomnost novinářů s úsměvem a bez problémů se rozhovořil i po svém výslechu.

„Ten barák nikdo neukradl, je ve vlastnictví státu, a hovořit v tomto případě o způsobené škodě je holý nesmysl, který mi nejde do hlavy," poznamenal Kalousek, který byl ministrem financí v době vlády Mirka Topolánka (ODS), kdy Vězeňská služba ČR Vidnavu koupila.

Proti plánům úřadů se z Vidnavy nikdy detenční ústav nestal a od února jsou kvůli této čtyři roky staré koupi objektu za 29 miliónů korun trestně stíháni bývalý šéf Vězeňské služby ČR Luděk Kula a František Steiner, někdejší ekonomický náměstek exministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila (ODS). Policie je viní z toho, že museli při koupi budovy vědět, že na její další potřebnou rekonstrukci nemá stát peníze.

Kalousek ve čtvrtek ale krátce po své svědecké výpovědi Právu řekl, že obvinění obou mužů nechápe. „Za finanční prostředky státu byla do majetku státu pořízena nemovitost. Z hlediska majetkového účetnictví státu se nestalo nic jiného, než že se snížila položka o běžné prostředky, tedy peníze, a zvýšila se položka hmotná aktiva, tedy nemovitý majetek, a výsledek je nula," podotkl včera Kalousek.

(rav)

Právo, 16. 11. 2012, rubrika: Zpravodajství, str. 3

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme