Kalousek: Ještě vyšší DPH nelze tváří v tvář rizikům vyloučit

Rozhovor s ministrem financí Miroslavem Kalouskem

5. 12. 2011

Všechna rozpočtová tabu padnou, pokud zkolabuje eurozóna, říká ministr financí Miroslav Kalousek. Na ministerstvu se proto intenzivně pracuje na úsporných opatřeních. „Tváří v tvář rizikům, kterým budeme čelit, nemůžu vyloučit vůbec nic,“ odvětil na dotaz, zda by mohla být ve hře i vyšší jednotná DPH než 19 procent, kterou zablokovaly Věci veřejné.

Už máte připravený seznam možných úsporných opatření, nebo aspoň jejich nástřel?

Velmi intenzivně na tom pracujeme. I kdybychom to měli hotové, tak zcela jistě nic z toho zveřejňovat nebudeme. Je pravděpodobné, že přijdeme s novelou státního rozpočtu.

Bylo by mezi nimi možné zmrazení důchodů či snižování počtu státních zaměstnanců?

Ani vylučovací metodou vám nic neřeknu, spekulovat mohou novináři, my spekulovat nemůžeme a na základě lednové prognózy, která nám mnohem lépe řekne, jaký bude pravděpodobný vývoj v roce 2012, předložíme ten scénář, který bude odpovídat pravděpodobnému vývoji.

Už letos jste vy i premiér opakovaně mluvili o tom, že by se DPH mohla sjednotit nikoli na 17,5, ale na 19 procentech, což vám zablokovaly Věci veřejné. Je možné, že by DPH v případě scénáře skutečné krize, jak o té možnosti mluvíte,mohla být ještě vyšší, třeba jako v Dánsku, kde je 25 procent?

Tváří v tvář rizikům, kterým budeme čelit, nemůžu vyloučit vůbec nic. Pokud by skutečně došlo k systémovému kolapsu, tak musí padat veškerá tabu rozpočtové legislativy, která doteď jednotlivé politické strany hájily. Nebo musí být minimálně oslabena.

(kop)

Mladá fronta DNES, 3. 12. 2011, Rubrika: Ekonomika, str. 9

Štítky
Osobnosti: Miroslav Kalousek
Témata: EU, Hospodářství
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme