Kalousek: Jenom škrty už nestačí

Rozhovor s ministrem financí Miroslavem Kalouskem

15. 7. 2011

Co přesně jste navrhl na poradě ekonomických ministrů, že je z toho takový poprask?

Obecně řeknu, že je naší povinností likvidovat strukturální deficit. Existují na to pouze tři instrumenty – daně, snižování sociálních dávek a snižování vládní spotřeby. Já jsem předložil extrémní variantu, jak se bude muset snižovat vládní spotřeba, když nebudeme chtít použít ty ostatní způsoby. Vláda o tom rozhodne 20. července.

Předložil jste varianty a mě zajímá, kterou nejvíc prosazujete vy osobně jako ministr financí.

Já jsem přesvědčený, že jsme na pokraji úplně nové éry, kdy končí bezstarostné žití státu na dluh, kdy naše odpovědnost a ochota k nepopulárním řešením může ochránit budoucnost před velkými otřesy. A v tuhle chvíli je to skutečně otázka mixu všech tří instrumentů.

Od vás coby politika TOP 09 jsem čekal, že budete prosazovat řešení deficitu pouze pomocí dalších úspor a škrtů, ne růstem daní.

Samozřejmě, že na výdaje tlačíme především. Já jsem hrdý na to, že se už letos podařilo stlačit výdaje o sedmdesát miliard korun. A půjdeme dál. Nicméně, chceme-li akcelerovat – a já si myslím, že teď je doba na to, abychom akcelerovali konsolidační proces – tak musíme použít všech tří způsobů. Zvlášť když vidíme, jak jsou na tom některé evropské ekonomiky.

Můžete být konkrétní? Navrhujete tedy ještě zvýšit sjednocenou sazbu daně z přidané hodnoty – místo původně dohodnutých 17,5 procenta až na 19 procent?

Já jsem ministr financí ze staré školy. To znamená, že nejprve to projednávám ve vládě, teprve potom s jednotlivými poslanci a s médii. Prosím o pochopení.

Údajně v případě zvýšení DPH na 19 procent by mohla být ponechána výjimka pro léky nebo knihy. Je to pravda?

Opakovaně prosím o pochopení. Dokud nebude dohoda ve vládní koalici, nebudu se průběžně vyjadřovat k jednotlivým spekulacím.

Největší křik je kvůli školství. Není na tom něco? Vždyť většina rozpočtu jde na stále nízké platy učitelů a investic tam tolik není.

Pokřik jde odevšad. A nezbývá nám nic jiného než šetřit. O jednotlivých krocích musíme mluvit na vládě dříve, než se začneme překřikovat v médiích. Bez ohledu na to, že různí neukojení poslanci pořádají různé tiskové konference. Já bych rád dodržel standardní rozpočtový proces – vláda a parlament.

Václav Dolejší

Mladá fronta DNES, 15. 7. 2011, Rubrika: Z domova, str. 2

Štítky
Osobnosti: Miroslav Kalousek
Témata: Hospodářství
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme