Kalousek: Ekonomická prognóza Evropské komise

Rozhovor s ministrem financí Miroslavem Kalouskem

14. 5. 2012

Nová ekonomická prognóza Evropské komise počítá s tím, že se letos ocitne řada členských zemí v propadu a celkově se čeká spíš stagnace. S mírným růstem se dá podle odhadů počítat až napřesrok, a to jen v případě, že vlády přistoupí k zásadnějším reformám. Brusel taky alespoň zatím, nezohledňuje případný neřízený bankrot Řecka, o kterém se po tamních předčasných volbách začalo mluvit víc než dřív. Česká ekonomika podle analýzy komise neporoste. Tento výhled nás řadí na druhou nejhorší pozici mezi státy, které neplatí eurem, hned za Maďarsko. Odpoledne jsem se zeptala ministra financí a místopředsedy TOP 09 Miroslava Kalouska, jakou váhu přikládá předpovědi Evropské komise.

Není nějak překvapivé a v zásadě odpovídá našim prognózám, prostě Evropu nečekají v příštích letech žádné zvlášť dobré časy, čeká jí stagnace, pokud růst bude mírný a jenom v některých zemích odpovídá to prognózám našim i České národní banky.

Mohlo by to být v realitě, podle vás ještě horší i v souvislosti s tím, co se děje v Řecku?

Samozřejmě, že ty prognózy všechny, ty naše, i ty Evropské komise, jsou zatíženy velmi silnými riziky směrem dolů právě s ohledem na budoucí stabilitu, ať již Řecka či Španělska nebo italských problémů, to, co prožíváme, to je krize důvěry na finančních trzích, a samozřejmě, že každý takový otřes tu nedůvěru zvýší a s nedůvěrou se oslabuje oběh peněz mezi finančními institucemi a s tím ekonomika chladne.

Vy už jste sám řekl, že ty prognózy Evropské komise v podstatě odpovídají těm, které máme k dispozici v České republice, ale přesto se zeptám, mají komisaři a odborníci, analytici v Bruselu k dispozici údaje, které jsou dostatečně podrobné nebo třeba Česká národní banka je na tom líp v tomhle ohledu.

Ne, myslím si, že máme všichni stejně dostupné informace. Výkaznictví České republiky je na velmi slušné úrovni, myslím si, že nikdo nemá informace zkreslené.

Pokud jde o Českou republiku, tady předpokládá Evropská komise, že bude hospodářství stagnovat. Myslíte si, že je to spíš optimistická varianta?

Tak naše prognóza je 0,2. Prognóza Evropské komise je 0. To je v rámci statistické chyby. A je to z těch scénářů, které jsme předpokládali loni na podzim, je to spíše ten optimistický scénář, rozhodně jsme to nikdy nečekali lepší. Stagnace nebo velmi mírný růst, kterému říkáme kladná nula, je ještě v rámci možností relativně dobrá zpráva. Také mohla být ta krize mnohem hlubší a mohlo dojít i k minusovým prognózám.

Ona ta zmíněná analýza uvádí, že zatímco země eurozóny budou v propadu, pak země mimo ni, kromě Maďarska, spíš porostou, Česko je v tomhle ohledu druhé nejhorší právě za Maďarskem. Jak vážně berete tuto informaci?

Tak ono není možné se dívat jenom na indikátor růstu. Také se musíte dívat na výdaje dluhové služby, na schodky platební bilance a obchodní bilance a v tom komplexním pohledu je na tom Česká republika ještě velice dobře. Růst založený na deficitních práškách není zdravý růst.

Vy jako ministr financí čtete v té analýze nějaká doporučení, jaká dosud česká vláda nepřijala, jaká by měla přijmout?

Musím říct, že ne, samozřejmě, že každý systém analýzy může vzít určitá doporučení, které vyhovují lépe jeho představě hospodářské estetiky. Z mého pohledu ta prognóza říká jediné, není důvod polevit z konsolidačního úsilí veřejných rozpočtů. Bez otřesů budoucí časy přežijí ty státy, které budou fiskálně odpovědné.

Vy už jste zmínil, že růst není jediný indikátor, podle kterého se dá řídit, ale jak vážně vnímáte výhrady sociální demokracie, která říká, že politika škrtů není ideální a že by se vláda měla zaměřit právě na ten růst.

K tomu musí ještě dodat, jaké prorůstové impulsy a hlavně z jakých peněz. Znovu opakuji, zařídit umělý růst za peníze, které nemáme, které si musíme půjčit, může být pro jeden až dva nejbližší roky úlevné, z dlouhodobého hlediska je to smrtící strategie.

A vláda má nějaká prorůstová opatření v plánu v nejbližší budoucnosti?

Vláda pracuje na materiálu o prorůstových impulsech, ale znovu říkám, povinností ministra financí je přitom neustále nabádat fiskální zdrženlivosti. Není možné upustit od konsolidačního úsilí, není možné upustit od úsporné politiky a začít peníze, dluh pumpovat do ekonomiky, to bych pokládal za naprosto neprozřetelnou hospodářskou politiku.

Uvádí ministr financí Miroslav Kalousek z TOP 09

Veronika Sedláčková

Český rozhlas 1 - Radiožurnál, 11. 5. 2012

Štítky
Osobnosti: Miroslav Kalousek
Témata: EU, Hospodářství
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme