Kalousek: Doufám, že to Šťáva nebere osobně

Rozhovor s ministrem financí Miroslavem Kalouskem

26. 5. 2011

Ministr financí Miroslav Kalousek z TOP 09 je ve zvláštní situaci. Jeho přítel Josef Šťáva, šéf firmy Diag Human, nechal ve Vídni zabavit Česku cenné obrazy a žádá vyplacení devíti miliard korun. Kalouskův úřad majetek státu spravuje.

 

Co říkáte rozhodnutí vídeňského soudu?

Samozřejmě jsme připraveni využít všech nástrojů, abychom to odvrátili. Řeší to Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových, také ministerstvo zdravotnictví.

Říkal vám Josef Šťáva o tom, že chce v cizině nechat zabavit majetek Česka?

Tohle nevím, o tom jsme konkrétně nemluvili. To, že se logicky známe třicet let – jsme v Bechyni sousedé přes řeku – ještě neznamená, že bych si přál, abych mu musel něco platit. To on velmi dobře ví.

Proč jste se dvakrát osobně angažoval a pokoušel spor urovnat?

Nikdy to nebyla moje iniciativa. Vždy jsem se snažil zprostředkovat dohodu z pověření premiéra, v letech 1996 a 1998. Ministr zdravotnictví nebo premiér vyrovnání vždy odmítli. Byla to jejich odpovědnost.

Je to pro vás osobně nepříjemná situace?

Já si ji neberu nijak osobně. Copak já můžu za to, že oba bydlíme v Bechyni? Koneckonců on není žádný zločinec. Tohle je prostě soukromoprávní spor mezi Šťávou a Českou republikou. Já pevně doufám, že uspěje Česká republika. Doufám, že ani on si to nebere osobně, že jako ministr vlády fandím České republice, a ne jemu. To jsem mu říkal stokrát a on to tak nebere.

 

(vdo)

Mladá fronta DNES, 26. 5. 2011, Rubrika: Z domova, str. 9

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme