Kalousek: Dosavadní činy vlády znamenají špatné zprávy pro budoucnost

Rozhovor s prvním místopředsedou TOP 09 Miroslavem Kalouskemn

10. 5. 2014

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka
Vláda sociálních demokratů, hnutí ANO a KDU-ČSL je přesně 100 dnů ve funkci. Premiér Bohuslav Sobotka se chválí třeba za to, že se vládě daří bojovat s nezaměstnaností, získávat nové investice, anebo pomáhat seniorům, kterým by se měly zvýšit důchody. Opozice naopak vládu nešetří. Kritizuje třeba plánovanou výši schodku státního rozpočtu na příští rok, personální změny na úřadech nebo podpis dohody s Čínou o tom, že Česko nebude otevírat otázku samostatnosti Tibetu. Koalici také sužují spory. Třeba o podobu služebního zákona, který by měl odpolitizovat státní správu. A podle preferencí se nejvíce daří hnutí ANO. Hnutí Andreje Babiše dokázalo v průzkumech předběhnout koaličního partnera a vítěze voleb sociální demokraty už o více než 10 %. Po telefonu teď zdravím předsedu Poslanecké sněmovny Jana Hamáčka z České strany sociálně demokratické. Dobrý den, pane předsedo.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka
Pane místopředsedo Kalousku, vy Andreje Babiše často kritizujete. Když ale vidíte, jak mu po 3 měsících rostou preference jeho hnutí, neukazuje se přece jen, že mu politika jde?

Miroslav KALOUSEK, místopředseda strany, bývalý ministr financí /TOP 09/
Já bych rád zdůraznil, že ani tak nekritizuji Andreje Babiše, jako poukazuji na ten skandální konflikt zájmů, který tady nikdy nebyl a který je v kumulaci pozice vlastníka Agrofertu a ministra financí. A to není až tak chyba Andreje Babiše, jako předsedy vlády Sobotky, který si jako minulý ministr financí tohoto konfliktu zájmů musel být detailně vědom a přesto pana Babiše navrhl jmenovat ministrem financí. Tam je ten problém. Problém je prostě v tom obrovském konfliktu zájmu. Pokud ho chce Babiš využít, těžko mu to vyčítat. Koneckonců proto asi do politiky šel.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka
Když tedy hodnotíme 100 dnů vlády, nemůžu se zeptat jinak. Co vy konkrétně třeba považujete za největší úspěch, který se vám zatím povedl?

Jan HAMÁČEK, předseda Poslanecké sněmovny /ČSSD/
Určitě je to v oblasti zahraniční politiky, jakkoli chápu, že to není úplně tím hlavním tématem, které zajímá naše občany, ale podařilo se zásadním způsobem změnit vnímání České republiky v zahraničí a zejména v Evropské unii. Tato vláda vyvedla Českou republiku z té dobrovolné izolace v rámci Unie, do které nás zavedly minulé pravicové vlády a dneska jsme plnohodnotným členem Unie a partnerem našich spojenců. Takže to bych viděl jako hlavní úspěch. A co se týká domácí politiky, tam je důležité, že se legislativní plán vlády a postupně připravujeme změny zákonů tak, abychom naplnili naše sliby, konkrétně například valorizace důchodů.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka
Pane místopředsedo Kalousku, to je hozená rukavice, že se této vládě podařilo vyvést Českou republiku z izolace, do které ji dostaly předchozí pravicové vlády.

Miroslav KALOUSEK, místopředseda strany, bývalý ministr financí /TOP 09/
Myslím si, že to je poměrně úsměvné. Nevšiml jsem si, že by byla Česká republika v izolace, ale musím přiznat, že se za těch 100 dní vládě přece jenom řada věcí podařila. Podařilo se jí schválit strategický dokument, konvergenční program, který plánuje šestkrát vyšší strukturální schodek, než byl rozpočet roku 2013 a dokonce výrazně vyšší schodek než plánovala levicová Zemanova Rusnokova vláda v roce 2014. Podařilo se vládě také výrazně znehodnotit obrovskou autoritu, kterou měla Česká republika na mezinárodním poli v oblasti lidských práv svojí servilitou vůči Číně a tibetské otázce. A v neposlední řadě se za 3 měsíce, což byl historický rekord, podařilo vládě vyhodnotit téměř 700 zkušených úředníků, které předtím sloužili mnoha vládám, mnoha politickým stranám a nahradit je politickými trafikanty. Jednalo se téměř o 700 lidí. Takže tam všude vláda makala. To je potřeba jí přiznat, všechno jsou to ovšem špatné zprávy pro budoucnost.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka
Jsou to všechno špatné zprávy pro budoucnost, pane Hamáčku. Jak je napravíte?

Jan HAMÁČEK, předseda Poslanecké sněmovny /ČSSD/
Ale pan Kalousek samozřejmě musí říkat to, co říká, protože jinak by nemohl hrát roli opozičního politika, ale prostě já s ním nesouhlasím. Jsem přesvědčen, že vláda postupuje správně. Co se týká státního rozpočtu, tak tam bych si počkal na finální podobu státního rozpočtu, která půjde do sněmovny, protože to všechno, co teď se diskutuje, tak to jsou pracovní verze, se kterými celá řada ministerstev nesouhlasí, takže co se týká schodku, tak to si počkejme, až pan ministr Babiš donese finální verzi a možná také na podzim se budeme muset, ale to říkám otevřeně, vrátit k té debatě ...

Miroslav KALOUSEK, místopředseda strany, bývalý ministr financí /TOP 09/
Já si dovolím pouze podotknout, že mluvím o číslech, které vláda schválila a poslala Evropské komisi ...

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka
To už jsme slyšeli ty názory z obou stran. Moc vám děkuji, pánové, čas nás tlačí. To byl předseda Poslanecké sněmovny Jan Hamáček z České strany sociálně demokratické, a také místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek. Děkuji, hezký den, na shledanou.

Miroslav KALOUSEK, místopředseda strany, bývalý ministr financí /TOP 09/
Hezký den.

Toto je pouze zkrácená verze, celý rozhovor si můžete poslechnout ZDE.

Helena Šulcová

ČRo Radiožurnál, 9. 5. 2014, pořad: Ozvěny dne

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme