Kalousek: Dávky nejsou alternativou k životu bez práce

Rozhovor s 1. místopředsedou TOP 09 Miroslavem Kalouskem

9. 10. 2013

Navrhnete omezení poslanecké imunity?

Navrhl jsem to v minulém volebním období Poslanecké sněmovny a podpořili mě pouze poslanci TOP 09. Navrhnu to opět, pokud bude alespoň trochu reálná šance na úspěch. Vzhledem k současné praxi ztratila imunita svůj praktický význam.

Má být posilována role a tedy i rozpočty krajů a obcí na úkor centrálního rozpočtu?

Poslední novelou zákona o rozpočtovém určení daní, kterou jsem navrhl a prosadil, se podařilo významně posílit rozpočty obcí, a to zhruba o 12 miliard korun ročně. Dokážu si představit další rozpočtové přesuny pouze s přesunem kompetencí a agend.

Preferujete jako cestu ke snížení státního dluhu a schodku rozpočtu zvýšení daní a neomezování výdajů, nebo naopak omezení výdajů?

Pro nejbližší období navrhujeme postupné snižování výdajů při zachování současné úrovně zdanění. Snižovat je nadále potřeba ve vládní spotřebě.

Jste pro zrušení zdravotnických poplatků?

Ne.

Je podle vás v ČR nezávislá policie, státní zastupitelství a soudy?

Jsem přesvědčen o nezávislosti soudů. Policie a státní zastupitelství nejsou ze zákona nezávislé. Jsou ze zákona nestranné. A to je značný rozdíl.

Omezili byste výplaty soc. dávek, případně byste stanovili podmínky pro výplatu?

Nadále musí probíhat zefektivnění výplaty sociálních dávek tak, aby byly adresovány skutečně potřebným a aby systém výplaty nevytvářel alternativu ke způsobu života bez pravidelné práce.

Radek Plavecký

Právo, 9. 10. 2013, rubrika: Praha - Střední Čechy, str. 10

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme