Kalousek dal koalici šanci

Přežití vlády výměnou za bolestné rozpočtové škrty. To je po včerejšku jedna z posledních příležitostí, která by mohla vládní koalici zachránit po krachu jednání rebelů ODS se špičkami této strany o daňovém balíčku.

24. 10. 2012

Tento nezdar přiměl ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09) k zásadnímu rozhodnutí: po dohodě s premiérem Petrem Nečasem (ODS) požádá dnes Sněmovnu o vrácení návrhu státního rozpočtu na příští rok vládě k zásadnímu přepracování.

Bude to bolet, neboť bude chybět dvacet miliard korun. Ministr financí včera už ohlásil, že bude nucen osekat výdaje na kost, konkrétně proškrtat výdaje na dopravní infrastrukturu, vědu a výzkum či spolufinancování evropských fondů. Vláda dostává jednu z posledních šancí, jak přežít.

Beru jako realitu, že vláda nemá na prosazení legislativních změn v rozpočtu většinu,“ uvedl včera Kalousek v narážce na vládní balíček, jehož kompromis se kvůli neústupnosti rebelů dosud nepodařilo dojednat.

Další verze do měsíce

„To rozpočtově odpovědnou vládu musí vést k tomu, že se musí opírat s návrhem rozpočtu o realistické údaje,“ uvedl premiér a šéf ODS Petr Nečas.

Kalousek řekl, že novou verzi rozpočtu předloží do měsíce a zopakoval: „Není síla na světě, která by mě přinutila předložit rozpočet s vyšším deficitem, než jsou tři procenta HDP.“

Podle něj by pro ekonomiku bylo prospěšnější mírné zvýšení zdanění než krácení výdajů v prorůstových oblastech. „Tam všude jsou bohužel teď ty výdaje ohroženy,“ řekl ministr.

Předložení rozpočtu koncem listopadu může znamenat riziko. Rozpočet sice schvaluje jen Sněmovna, takže nehrozí vrácení Senátem, ale bude záležet na postoji rebelů, zda budou chtít vládu pohřbít.

V době schvalování, v prosinci, už bude na dohled začátek nového roku, a tudíž i riziko provizoria, pokud Sněmovna nezkrátí lhůty nebo rozpočet neprojde. Podle včerejších informací by ale ani opozice proti zkrácení lhůt nebyla.

Kalousek chce nový návrh rozpočtu opřít o již schválené zákony, které znamenají, že příští rok má začít platit jednotná DPH ve výši 17,5 procenta. Pro rozpočet to znamená díru dvaceti miliard.

Není totiž vůbec jisté, zda a v jaké podobě Sněmovna nakonec vládní balíček schválí. Soc. dem. už dala najevo, že sice bude prosazovat zachování dosavadní úrovně DPH, tedy 14 a 20 procent, ale balíček jako celek nepodpoří, protože by tím držela vládu dál u moci. A to v žádném případě nechce.

Pro šestici rebelů ODS zůstává nepřijatelné jakékoli zvyšování daní. Nesouhlasí ani s kompromisem navrženým Nečasem, podle kterého by se jen pro příští rok zvýšila pouze snížená sazba DPH z 14 na 15 a základní by zůstala zachovaná ve výši 20 procent. V roce 2014 by se snížená sazba vrátila na dnešních 14 procent.

Po chuti není rebelům ani to, že by tzv. solidární příspěvek, neboli vyšší zdanění vysokopříjmových skupin také platilo jen rok.

„Naši nespokojení poslanci nebyli ochotni na tuto variantu přistoupit,“ řekl šéf klubu Zbyněk Stanjura. Nečas zopakoval, že pokud jim jde především o věc, dohoda bude možná a vláda nepadne. „Pokud jim jde primárně o premiéra a mocenské přeskupení v ODS, tak se dohodneme velmi těžko,“ prohlásil Nečas.

 „Švédské služby za rumunské daně?“

Do rebelů si rýpnul i Kalousek. „Středočeská organizace ODS by měla vejít do dějin. V roce 2009 poskytla národu pana Tlustého a Schwippela, nyní pana Tluchoře a Šnajdra,“ prohlásil ministr a dodal: „Nemůžeme mít švédské veřejné služby za rumunské daně, jak by snad chtěli pánové Fuksa a Šnajdr. To já fakt neumím. To by musel udělat někdo jiný.“

S přepracováním návrhu rozpočtu souhlasí i opozice. Podle jejich představitelů současný návrh rozpočtu neodpovídal reálné situaci a opíral se právě o balíček, jehož podoba je ve hvězdách.

Rýsovat by se mohla začít už dnes, kdy Sněmovna bude podle všeho projednávat daňové zákony v tzv. druhém čtení, což znamená, že poslanci budou předkládat sérii pozměňovacích návrhů. K definitivnímu hlasování by mohlo dojít příští týden.

Naďa Adamičková, Marie Königová

V Praze 24. 10. 2012

Štítky
Osobnosti: Miroslav Kalousek
Témata: Hospodářství
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme