Kalousek: Chtěli mě umlčet, ale to jim nevyjde

Rozhovor s 1. místopředsedou TOP 09 Miroslavem Kalouskem

28. 11. 2013

Jak se cítíte, když vás v tajné volbě porazil i Tomio Okamura, kterého označujete za populistu?

Necítím to jako souboj na tenisovém kurtě nebo v běhu na 100 metrů. To není výraz kvality kandidátů, to je svědectví, jak uvažují kolegové ve Sněmovně, což beru na vědomí. Osobně se necítím dotčen.

Vážně?

Několik dní tady zřetelně zněly obavy, že bych s touto funkcí měl přednostní právo v rozpravě, a kolegové mi to přednostní právo nechtěli umožnit, což svědčí o jejich malém sebevědomí. Pro mě je to výzva, abych jim v následující práci ukázal, že obavy byly důvodné.

Jinými slovy tím naznačujete, že si vyměníte funkci se šéfem vašeho poslaneckého klubu Gazdíkem, a tak se k přednostnímu stejně dostanete?

O tom musí rozhodnout náš poslanecký klub. Je ale celá řada možností, aby přání těch, podle kterých bych měl mlčet, nebyla naplněna. Umíme to, máme lyže i výcvik.

Takže v druhé volbě místopředsedy Sněmovny už nebudete pokoušet štěstí?

Do druhé volby nepůjdu, to nemá smysl. To pak člověk vypadá směšně, když se podruhé uchází o stejný post. Já nejsem Petr Bendl, který – pokud vím – na schůzi ODS kandidoval šestatřicetkrát, než ho zvolili lídrem. Mně to jednou stačí. Opravdu to necítím osobně nějak úkorně. Nešlo mi o funkci a s tím spojený platový koeficient, sledoval jsem jednu jedinou věc, a to sledoval i celý náš klub, abych měl to přednostní právo v diskusi.

Máte pocit, že přednostní právo je opravdu tím jediným důvodem, proč jste nebyl zvolen, anebo to třeba byla i snaha vás vyškolit a potupit?

Motivy mohou být různé. My jsme se nikdy nezachovali tak, že bychom nerespektovali nominaci jiného klubu. Když jste člověk bez politické minulosti, jako třeba paní Jermanová, nikdy jste nikomu nešlápla na kuří oko, tak nikomu nevadíte. Máte-li politickou minulost jako já, nazýváte věci pravými jmény, jakože nazývám, neumím estébákovi říkat Panenka Maria, když je někdo estébák, tak to tak říkám, což vyvolává osobní animozity.

Ale opakuji, neberu to úkorně a nepovažuji to za něco, za co bych měl dramaticky vyjednávat. Pokud by šlo o vyjednávání k dosažení nějakého politického cíle, třeba o zákonu o finanční ústavě, ke změnám rozpočtu, tak jsme určitě vyjednávali, až se z nás kouřilo. Ale tady jsem žádná jednání nevedl, žádná jsem si ani nepřál.

Nepodcenil jste ale Andreje Babiše, že právě kvůli vašim slovům o estébáctví se nakonec dohodl s komunisty, aby vám nedali jediný hlas?

Rozhodně vás nemůže udivit, že estébák se domluví právě s komunisty. Bože můj, s kým jiným by se měl domluvit.

Jako místopředseda byste nebyl členem žádného výboru. Do kterého nyní zamíříte?

Je to tak, že místopředseda Sněmovny není členem žádného výboru, a já jsem předpokládal, že budu takové libero, které bude chodit do rozpočtového a hospodářského výboru, i když bez hlasovacího práva. Tím, že jsem zvolen nebyl, požádám klub o své zařazení do rozpočtového výboru.

Naďa Adamičková

Právo, 28. 11: 2013, rubrika: Titulní strana, str. 1

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme