Kalousek: Chceme přidat nejchudším obcím

3. 6. 2011

Nejbohatší města zchudnou, nejchudší obce zbohatnou. Léta se táhnoucí debata o tom, zda stát spravedlivě rozděluje daně, už má konkrétní odpověď. Ministerstvo financí připravilo novelu zákona o rozpočtovém určení daní a ta jasně říká: Praha, Plzeň, Ostrava a Brno přijdou o část dosavadních příjmů. „Čtyři velká města byla přeplácena. Neumím to hájit, a nebudu to hájit,“ prohlásil při představování návrhu šéf státní pokladny Miroslav Kalousek (TOP 09). Počítá s tím, že obrana velkých měst bude urputná. S jejich primátory už se jednou sešel, a jak říká, jejich přístup k novele pochopitelně není pozitivní.

V novém systému přerozdělování daní by tato čtyři města dohromady přišla zhruba o pět miliard korun, přes šest tisíc obcí by si polepšilo o 13,5 miliardy korun. Počáteční ztrátu by městům kompenzoval stát dotacemi. Například Praha, jejíž celkové příjmy činí kolem 41,5 miliardy, by dostala v prvním roce dvě miliardy, ve druhém 1,4 a dále 0,9 a 0,6 miliardy korun. V pátém roce už by si musela poradit sama. U ostatních měst by byly kompenzace nižší. „Jednat budu o novele se všemi čtyřiadvaceti primátory,“ slíbil Kalousek. Setkání se má uskutečnit 13. června.

Diskuze nad novým návrhem nebude jednoduchá. Například ostravský primátor Petr Kajnar je přesvědčen, že stát se hodlá k velkým městům zachovat macešsky. „Ohrožená“ města vyzval ke společnému postupu a ráznému odmítnutí připravované novinky. Pražská vláda ODS a ČSSD má dokonce odmítnutí změn rozpočtového určení daní zapsáno v koaliční smlouvě.

Smazat propastný rozdíl mezi příjmy velkých měst a malých obcí v příjmech ze společně sdílených daní by měla smazat novela dosavadních pravidel, podle nichž se výnosy rozdělují. Rozdíl by se podle návrhu ministerstva financí měl snížit z nynějšího 4,5násobku na trojnásobek na jednoho obyvatele. „Neumím najít žádný důvod, aby Liberec měl podstatně nižší příjmy z daní než Plzeň, když obě města nemají příliš rozdílný počet obyvatel a zajišťují podobné služby,“ říká ministr Miroslav Kalousek (TOP 09).

Na novele by nejvíc tratila čtyři největší města. Praha by přišla ročně o 2,2 miliardy korun, Plzeň, Brno a Ostrava by si pohoršily o 900 milionů. Po čtyři roky by proto dostávaly jako částečnou náhradu dotace. Největší nárůst výnosu ze sdílených daní na obyvatele by se měl týkat obcí od dvou do deseti tisíc obyvatel.

Mění se kritéria výpočtu – novým hlediskem by měl být i počet dětí v mateřských a základních školách v obci. To má mít ve výpočtu váhu sedmi procent. Váha prostého počtu obyvatel se zvýší ze tří na deset procent, beze změny zůstane tříprocentní váha celkové výměry katastrálního území.

Návrh novely zákona o rozpočtovém určení daní by měl jít do připomínkového řízení do konce června. S účinností novely počítá od ledna 2013. Mezi stát, kraje a obce se rozdělují podle určitých koeficientů výnosy daně z příjmů fyzických a právnických osob a daně z přidané hodnoty.

Jana Havligerová

E15, 3. 6. 2011, Rubrika: Titulní strana, str. 1

Štítky
Osobnosti: Miroslav Kalousek
Témata: Hospodářství
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme