Kalousek chce zrušit úřady za 12 miliard

26. 3. 2012

Od roku 2013 by měl zaniknout Státní fond dopravní infrastruktury. Zaměstnanci by byli propuštěni, přestalo by se platit za provoz kanceláří, informační technologie, telefony, auta. Práce, kterou fond dosud dělal, by se přesunula na ministerstvo dopravy. Stát by tím za rok ušetřil 261 milionů korun, tedy tři čtvrtiny toho, co dnes provoz fondu stojí.

To je jen jeden z nápadů, který do návrhu, jak snížit v příštích letech schodky státního rozpočtu o 42 až 84 miliard, zapracoval ministr financí Miroslav Kalousek. LN mají k dispozici materiál s návrhy, kde všude lze ušetřit. Celkově by podle představ ministra financí rušení a spojování úřadů mohlo ročně uspořit skoro 12 miliard.

Kalousek jde na rozdíl od obecných návrhů z minulých měsíců, kdy chtěly Věci veřejné či ministr zdravotnictví Leoš Heger spojovat přímo ministerstva, do detailu. Nabízí kolegům do debaty hned několik desítek námětů.

„Je to moje představa, nikoliv dogma. Musíme se dostat k té částce 11,9 miliardy. Pokud mi kolegové ve vládě řeknou, že je rozumnější zrušit něco jiného, rád se nechám přesvědčit a vyjdu vstříc,“ řekl LN ministr financí.

Největší úspory má přinést rušení mimorozpočtových fondů. To je ale politicky velmi citlivé, protože zmíněné fondy zároveň zaručují vlivné posty v jejich vedení.

Ministerstvo financí má celý seznam fondů „na odstřel“. Resort například spočítal, že začlenění fondu životního prostředí pod ministerstvo by ušetřilo 211 milionů ročně. Sloučení fondu rozvoje bydlení, o jehož aktivitách dnes již není téměř slyšet, by zase přineslo 58 milionů.

Fondy ale nejsou jediným místem, kde stát podle Kalouska zbytečně přichází o stovky milionů ročně. Stejně tak ministr financí navrhuje sebrat výsadu i Úřadu pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ), který by se měl stát součástí ministerstva vnitra. Úsporu vyčíslil na 56 milionů.

„Opatření jde proti smyslu existence úřadu a bylo by v zásadním rozporu s charakterem úřadu, jehož nezávislost vyžaduje evropské právo,“ zareagovala na možné sloučení mluvčí úřadu Hana Štěpánková.

Včlenit „ochránce dat“ pod vnitro vidí jako absolutně nereálné člen ústavně-právního výboru Marek Benda (ODS). „To se mi zdá jako úplný nesmysl. Dokážu si představit, že by to spadalo třeba pod spravedlnost, ale pod vnitro?“ řekl LN Benda. „Vždyť vnitro je jeden z největších správců dat a hlavním úkolem ÚOOÚ je hlídat stát včetně policejních složek, které by chtěly tisíce výjimek a je třeba na ně přísně dohlížet,“ upozorňuje Benda.

Možný rozpor lze demonstrovat na příkladu z letošního ledna, kdy tamní úředníci kritizovali skokový nárůst kamer sledujících veřejná prostranství a apelovali, aby policie informovala o tom, podle jakého klíče své kamery rozmisťuje a zda sleduje, jak jsou účinné.

Na Kalouskových návrzích je navíc zajímavé, že u slučování mnoha úřadů počítá rovnou se stoprocentní úsporou s tím, že jejich práci zvládne vedle své někdo jiný.

Další z návrhů ministra Kalouska – sloučení České obchodní inspekce s Generálním ředitelstvím cel – by prý za rok snížilo výdaje státu o 272 milionů.

Z jednoho místa by podle ministerstva financí mohla být regulována i síťová odvětví. Proto by se měly sloučit vlivný Energetický regulační úřad s Českým telekomunikačním úřadem. „Je potřeba zvážit obě strany věci – jednak případné úspory, na druhé straně i vliv na odbornou způsobilost úřadu a jeho nezávislost,“ uvedl mluvčí ČTÚ František Malina.

Úřad v těchto dnech rozjíždí soutěž o nové kmitočty, na základě které by do Česka mohl vstoupit čtvrtý operátor. Od toho se očekává, že přinese snížení cen služeb. Prodej kmitočtů by měl podle představ úřadu státu přinést až devět miliard.

Ministr Kalousek by ale mohl sebrat výsadu samostatnosti třeba i Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR). Začlenil by ho do Akademie věd.

„Dotazoval jsem se na to na ministerstvu financí, a pokud je mi známo, tak tato verze už není aktuální,“ řekl LN ředitel Ústavu pro studium totalitních režimů Daniel Herman. Ani toto sloučení by nebylo tak jednoduché, jak se na první pohled může zdát. „Náš ústav je samostatná státní instituce, zřízená speciálním zákonem,“ vysvětlil ředitel Herman.

Navíc má i jiné úkoly než Akademie věd ČR, kde se věnují odborné vědecké činnosti. ÚSTR je více „praktický“: pro veřejnost zpřístupňuje materiály z archivů represivních složek totalitních režimů – nacismu a komunismu.

Samostatnou kapitolou jsou fondy, přes které tečou do zemědělství miliardy korun. Oba jsou vnímány jako vlivné organizace, v nichž stojí za to mít své lidi. Ty se také dostaly do Kalouskova hledáčku.

Spojení dvou agrárních fondů – Podporného lesnického a garančního fondu a Zemědělského intervenčního fondu – s ministerstvem zemědělství by znamenalo snížení schodku o 530 milionů ročně.

DPH a penze úřady před zrušením nezachrání O snížení rozpočtových schodků v letech 2013 a 2014 bude tento týden znovu jednat porada ekonomických ministrů. K poklesu deficitu má nejvíc přispět zvýšení DPH a omezení valorizace důchodů.

„Od těchto dvou hlavních kroků se pak odvinou ostatní úspory a případné zvyšování daní,“ nastínil premiér Petr Nečas.

UDPH je podle něj už blízko dohoda, kdy se obě sazby zvýší o jedno procento na 15 a 21 procent. Zatím ale chybí shoda, o kolik zvednout penze.

Úspory na úřadech se však podle ministra financí Kalouska musí udělat bez ohledu na DPH a penze.

Kalouskovy úspory

Některé úřady, u nichž chce změny:

* Státní fond dopravní infrastruktury začlenit do ministerstva dopravy: úspora 261,1 milionu korun

* Úřad pro ochranu osobních údajů včlenit do ministerstva vnitra: úspora 56,4 milionu korun

* Sloučení Energetického regulačního úřadu a Českého telekomunikačního úřadu: úspora 108,3 milionu korun

Kalouskovy škrty

Předpokládané roční úspory podle návrhu připraveného ministerstvem financí (v milionech korun)

* Státní fond životního prostředí začlenit do ministerstva: 211

* Státní fond rozvoje bydlení začlenit do ministerstva pro místní rozvoj: 57,6

* Státní zemědělský intervenční fond začlenit do ministerstva zemědělství: 383

* Státní fond kinematografie začlenit do ministerstva kultury: 5,1

* Radu pro rozhlasové a televizní vysílání začlenit do ministerstva kultury: 40,1

* Ústav pro studium totalitních režimů včlenit do Akademie věd ČR: 75,5

* Vinařský fond začlenit do ministerstva zemědělství: 5,5

* Státní fond dopravní infrastruktury začlenit do ministerstva dopravy: 261,1

* Úřad pro ochranu osobních údajů včlenit do ministerstva vnitra: 56,4

* Sloučení Energetického regulačního úřadu a Českého telekomunikačního úřadu: 108,3

Lenka Zlámalová, Barbora Říhová

Lidové noviny, 26. 3. 2012, Rubrika: Titulní strana, str. 1

Štítky
Osobnosti: Miroslav Kalousek
Témata: Hospodářství
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme