Kalousek chce zdanit poslanecké náhrady

8. 3. 2010

"Zdaňme benefity, to je správné, ale zdaňme také poslanecké náhrady," vyzýval místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek.

"S benefity a náhradami lidé zacházejí stejně jako s běžnou mzdou. Kupují si za ně věci, třeba nemovitosti. Proto by měly být také zdaněny stejně jako běžná mzda," řekl Kalousek v pondělí v Impulsech Václava Moravce.

Zdůraznil přitom, že proti benefitům jako takovým nic nemá. Jsou totiž soukromou dohodou mezi zaměstnanci a zaměstnavateli. "Hrozba stávkou a vydírání, jehož jsme nyní svědky, je ale společný boj zaměstnanců a zaměstnavatelů proti státu. Oni prostě chtějí, abychom jim na jejich vzájemné vyrovnání přispívali my všichni," vysvětlil.

Daňový systém obecně by podle Kalouska nutně potřeboval zjednodušit. Zjednodušit a zrovnoprávnit. "Náročnost práce by se přeci měla projevit ve mzdě, ne v úlevách," řekl.

Zpracoval a připravil návrh jednotného zaměstnaneckého paušálu všem zaměstnancům bez rozdílu povolání, který by komplikovanou a nerovnou situaci ve zdaňování změnil. "Ať jsou benefity! Nemůžou ale být různé daňové úlevy v různých povoláních. Přístup by měl být ke všem naprosto stejný."

"My jsme ti privilegovaní, heč," citoval Kalousek domnělé zaměstnance, kteří budou proti jeho návrhu pravděpodobně protestovat za každých okolností. "Tito zaměstnanci se cítí zvýhodněni oproti ostatním a to se jim líbí. Peníze by se ale měly dávat rodinám s dětmi, do zajištění bydlení a pokojného stáří. Daňové výjimky jsou plevel a ten se musí vytrhat."

par
parlamentnilisty.cz, 8. 3. 2010, Rubrika: Politika
Štítky
Osobnosti: Miroslav Kalousek
Témata: Hospodářství
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme