Kalousek: Boj proti černému trhu s lihovinami přitvrdí

Z analýzy činnosti státní správy v oblasti postihování černého trhu s alkoholem, kterou si nechala vláda vypracovat ministerstvem financí spolu s ministerstvy vnitra, zemědělství, průmyslu a obchodu a zdravotnictví, vyplývá řada nedostatků.

14. 11. 2012

Materiál se zabývá činností souvisejících orgánů v boji proti černému trhu s alkoholem, tedy Celní správy, orgánů ochrany veřejného zdraví, Státní zemědělské a potravinářské inspekce, České obchodní inspekce, policie a územních finančních orgánů.

Předmětem analýzy je výkon státní správy v oblasti postihování černého trhu s alkoholem za období od ledna 2010 do letošního října 2012. Zabývá se také návrhy nelegislativních opatření, která by měla tyto nedostatky napravit. "Na zprávě jsme pracovali velmi intenzivně ve spolupráci s externími experty," uvedl dnes ministr financí Miroslav Kalousek. "Jsme přesvědčeni, že je věcná, že je kritická a že se nesnaží nic zamést pod koberec," dodal ministr Kalousek.

Výkon státní správy v oblasti postihování černého trhu s alkoholem vykázal podle zjištění řadu nedostatků. Přestože státní správa v oblasti lihu fungovala, a to včetně probíhajících kontrol a následného odhalování nelegálního alkoholu, problémem byla například nedostatečná vzájemná komunikace jednotlivých orgánů či liknavý přístup některých odpovědných osob, ale i mírné postihy. "Můžeme směle říct, že nikde nedošlo k systémovému selhání, ale samozřejmě všude lze odhalit nedostatky, které jsou v této zprávě popsány," řekl k výsledku analýzy ministr financí Kalousek.

Státní správa musí zlepšit vzájemnou komunikaci

Analýza upozorňuje zejména na nutnost zvýšit prioritu kontrol trhu s lihovinami pro budoucí období. Materiál dále doporučuje také zlepšení vzájemné komunikace a sdílení informací mezi jednotlivými orgány. Mělo by tak dojít k nastavení efektivního mechanismu pro dlouhodobou výměnu poznatků mezi všemi orgány veřejné moci, jejichž získané informace mohou být využity pro státní kontrolu nebo v trestním řízení. Zamezí se tak mimo jiné i nehospodárnému a neefektivnímu duplicitnímu zjišťování.

Možnosti, jak nejlépe využít veškeré získané poznatky různých orgánů má koordinační skupina zastoupená všemi kontrolními orgány, jejíž vznik analýza navrhuje. Mezi náměty na zlepšení jsou navrženy i některé legislativní změny. Týkají se především zákona o spotřebních daních, zákona o lihu, zákona o povinném značení lihu či trestního zákoníku.

parlamentnilisty.cz, 14. 11. 2012

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme