Kalousek boduje v kauze CASA

Ministr financí získal podporu v bitvě o vydání exministryně Vlasty Parkanové. Posudek od Ústavu státu a práva podporuje jeho stanovisko.

26. 6. 2012

Exministryně obrany Vlasta Parkanová (TOP 09) se nedopustila ničeho nezákonného, když nenechala vypracovat při nákupu letadel CASA znalecký posudek. Tvrdí to ředitel Ústavu státu a práva Akademie věd Jan Bárta v odborném stanovisku, které vypracoval za žádost ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09).

Bárta uvádí, že ustanovení zákona o majetku ČR, podle něhož by byl posudek povinností, se na nákup letadel nevztahuje. Ten se totiž uskutečnil na základě tehdy přípustné výjimky. Při nákupu speciální techniky, respektive vojenského materiálu, je možný zvláštní postup, kdy není povinnost porovnávat ceny.

Kalousek včera posudek doručil na mandátový a imunitní výbor společně s tím, který vyhotovilo jeho ministerstvo. Opozici se Kalouskova iniciativa nelíbí. „Jedna věc je posudek, který si vypracovalo ministerstvo, na to má jistě právo. Ten druhý je posudek Ústavu státu a práva. Kdo ho platil? Doufám, že ne daňoví poplatníci, ale paní Parkanová nebo TOP 09,“ řekl LN předseda poslaneckého klubu ČSSD Jeroným Tejc. Ten také posudek zpochybňuje kvůli tomu, že se týká zakázek na vojenský materiál. „Letouny CASA podle mého názoru vojenským materiálem nejsou,“ myslí si Tejc.

Podle opozice i právníků patří takový posudek až k soudu. „Ve chvíli, kdy podobnou argumentaci vedete ve sněmovně, tak možná trochu zaměňujete sněmovní plénum za soud,“ myslí si expert na ústavní právo Jan Kysela.

Podle Bárty je ale objednávka podobných posudků od státních institucí v Ústavu státu a práva standardním procesem. „Tenhle případ je tak jednoduchý, že by mě hanba fackovala, kdybych řekl, že posudek udělat neumím,“ řekl Bárta.

Kalousek prý hájí Sobotku Kalousek proti vydání Parkanové bojuje od okamžiku, kdy policie do sněmovny doručila žádost o její vydání. „Pokud vyšetřovatel kriminalizuje legální praxi, pak už je to náběh na policejní stát,“ vygradovala jeho prohlášení v neděli v České televizi.

Sociální demokracie včera kvůli tomu vyzvala premiéra Petra Nečase a ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila, ať ke Kalouskovým výrokům nemlčí. Kalousek na požadavek ČSSD reagoval poznámkou, že ani tak nehájí Parkanovou, ale spíš desetileté konzistentní odborné stanovisko svého ministerstva. „Pod toto odborné stanovisko se Bohuslav Sobotka podepsal častěji než já,“ řekl ministr financí.

Věcem veřejným vadí fakt, že v době stíhání jiných poslanců Kalousek i TOP 09 mlčeli. „Slova pana Kalouska na adresu policejních vyšetřovatelů vnímám jako účelová a naprosto nepřijatelná, útočící na samotnou podstatu policie a logiku právního státu,“ řekl předseda véček Radek John.

Kalouskova slova neobhajuje ani jeho spolustraník, předseda poslanců TOP 09 Petr Gazdík. „Já bych takové výroky nepoužil, myslím, že byly příliš emotivní a tvrdé, i když myslím, že rozumím tomu, co pan Kalousek hájí,“ řekl LN Gazdík

Už zítra bude mandátový a imunitní výbor opět jednat o tom, zda poslancům doporučí či nedoporučí vydání Parkanové do rukou policie. Zejména politici opozice už avizovali, že jsou rozhodnuti hlasovat pro.

Eva Hofrichterová

Lidové noviny, 26. 6. 2012, Rubrika: Domov, str. 3

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme