Kalousek: Až budou Ostravští žadonit o peníze, vysměji se jim

Rozhovor s ministrem financí Miroslavem Kalouskem

20. 5. 2013

Zadlužený fotbalový klub Baník má po pondělním hlasování městského zastupitelstva šanci na přežití. Město Ostrava odsouhlasilo koupi nemovitosti na stadionu Bazaly za 114 milionů korun, jež pomohou k umazání značných dluhů fotbalové legendy. Rozhodnutí ostravských zastupitelů však kritizuje ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09. V rozhovoru pro on-line deník TÝDEN.CZ mluví o plýtvání veřejnými penězi.

Pane ministře, jaký máte názor hlasování o odkoupení nemovitosti na Bazalech městem Ostrava? Tento krok má pomoct místnímu fotbalovému klubu?

Je to bezpochybně pravomoc města Ostrava. Ale prioritou by měly být pro ně veřejné služby, jako například udržování chodníků. Je to takové nehorázné chucpe...

Co tím myslíte?

Tento pojem spočívá v tom, že primátor Ostravy pan Kajnar z ČSSD si stěžuje, jak málo peněz mu zbývá na kvalitní veřejné služby. A na druhou stranu přitom Ostrava neváhá investovat peníze, pro mne do temného projektu, v soukromém sektoru. Až přijdou na ministerstvo financí se žádostí o peníze, vysměji se jim.

Jak byste řešil situaci vy?

Nechal bych klub zkrachovat. Slunce by stejně zítra vyšlo a chleba by se pekl dál. Podpora soukromého projektu je v této situaci pro mě nežádoucí, ale jak říkám, je to pravomoc zastupitelů Ostravy.

Takže berete výsledek hlasování jako populistické rozhodnutí?

Je to horší, z mého pohledu hlasovalo městské zastupitelstvo v neprospěch ostravských občanů. Jejich podpora projektu se musí projevit jinak. Budou chybět peníze jinde.

Tomáš Már

tyden.cz, 20. 5. 2013, rubrika: Sport

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme