Jsme připraveni ČEZ bránit, říká Kalousek. Bulhaři mírní slova

ČEZ se v Bulharsku nedopustil ničeho, co by bylo možné označit za hrubé porušení licenčních podmínek a dodržuje tamní i unijní legislativu, řekl po jednání vlády ministr financí Miroslav Kalousek. Bulharský regulační úřad mezitím zmírnil úterní prohlášení premiéra Bojka Borisova o chystaném bleskovém odebrání licence. Kalousek vyjádřil přesvědčení, že správní řízení s ČEZ bude vedeno férově a v duchu pravidel Evropské unie. Pokud by tomu tak nebylo, jsou společnost i český stát, jako její akcionář, připraveny podniknout veškeré potřebné právní kroky k ochraně investice.

20. 2. 2013

Ministr financí rovněž vyjádřil přesvědčení, že ČEZ a v konečném důsledku ani český stát kvůli situaci v Bulharsku žádné ztráty neutrpí. Kalousek také zdůraznil, že investice ČEZ v Bulharsku je návratná. Od roku 2005, kdy ČEZ získal majoritu v bulharských distribučních společnostech, už kumulovaný hospodářský výsledek v zemi přesáhl prostředky vložené do investice.

Podle ministra se v souvislosti se současnou situací v Bulharsku nechystají žádné personální změny v dozorčí radě ČEZ. Kalousek uvedl, že není důvod vyvozovat personální důsledky z výsledku investice, která je úspěšná.

Bulhaři couvají

Bulharský regulační úřad v Sofii ve středu zmírnil dřívější prohlášení premiéra Bojka Borisova o chystaném odebrání licence bulharské odbočce firmy ČEZ. Podle zástupce úřadu Andona Rokova licence odebrána nebyla, úřad zatím zkoumá rozsah případných pochybení. Proces směřující k odebrání licence byl nicméně zahájen. "Licence společnostem ČEZ Distribution a ČEZ Electro v úterý zrušena nebyla, ale proces směřující k jejímu odebrání byl zahájen," řekl Rokov podle agentury Focus. Oznámil, že slyšení držitelů licence z obou společností je naplánováno na 16. dubna.

"Cílem těchto procedur je přesvědčit se o tom, že způsobená pochybení jsou natolik závažná, že může k odebrání licence dojít, aniž by to vyvolalo negativní následky," řekl Rokov. "Jakmile bude proces u konce, můžeme sáhnout k tomuto extrémnímu kroku a licenci odebrat," dodal.
Rokov řekl, že podnětem ke kontrole regulační komise byla prověrka, kterou v distribuční společnosti ČEZ provedla bulharská finanční inspekce. Její zpráva, vypracovaná 8. února, upozornila na pochybení zjištěná v činnosti společností ČEZ Distribution a ČEZ Electro. První z nich obdržela 17 protokolů o zjištěných závadách, druhá čtyři.

Porušení zákona o veřejných zakázkách

"Většinou se týkají porušení zákona o veřejných zakázkách, chyb v protokolech o instalaci elektroměrů a zpoždění povinných výkazů," upřesnil bulharský činitel. ČEZ Electro podle něj porušila i závazná pravidla pro zavádění zelené energie. Firmy jsou povinny nové metody zavádět počínaje datem oznámení, ale česká společnost tak údajně neučinila po řadu měsíců.

Bulharská odbočka firmy ČEZ má nyní podle Rokova tři dny na to, aby se proti zjištěným závadám odvolala. Současně s kroky zahájenými proti ČEZ podle Rokova probíhá prověrka dvou dalších zahraničních distributorů, tedy české firmy Energo-Pro a rakouské EVN.

Zástupci regulačního úřadu se na tiskové konferenci vyjádřili zdrženlivě k úternímu výroku premiéra o tom, že s platností od 1. března se ceny elektřiny pro koncové odběratele v Bulharsku sníží o osm procent. "Je to doporučení," komentovala slova Bojka Borisova předsedkyně regulačního úřadu Juliana Ivanovová.

Lidovky.cz, ČTK

lidovky.cz, 20. 2. 2013, rubrika: Byznys

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme