Jednání zkrachovala

Rozhovor s ministrem zdravotnictví Leošem Hegerem

6. 2. 2011

Václav MORAVEC, moderátor

Zdravotní péče v nemocnicích po prvním březnu. To je rébus, jehož řešení je zatím v nedohlednu. A to nejen ku škodě lékařů, ministra zdravotnictví, krajů, ale i pacientů. Jednání mezi ministrem zdravotnictví Leošem Hegerem a lékaři koncem týdne zkrachovala. Napětí dosáhlo vrcholu.

 

Leoš HEGER, ministr zdravotnictví /TOP 09/ /4. 2. 2011/

Je možné, že ta pistole bude nadále hrozit, ale já věřím, že i oni svůj postoj trošku zmodifikují, tak jako jsme to udělali my, a že ty lékaře, že jim vyšlou alespoň signál, aby tu svou akci už dále nepřeháněli.


Miloš VOLEMAN, člen představenstva, LOK /4. 2. 2011/

Tato vláda hraje ruskou ruletu se zdravím všech občanů za cenu 60 milionů korun měsíčně. S tím, že v tom bubínku toho revolveru není jeden náboj, ale minimálně čtyři, možná pět.


Leoš HEGER, ministr zdravotnictví /TOP 09/ /4. 2. 2011/

Ta pistole, o které já jsem mluvil, že klub drží, tak má tedy v sobě 4 náboje a nestačí, že v letošním roce budou zvýšeny platy o 5 nejmladším a o 9 nejzkušenějším lékařům, nebo 8 nejzkušenějším lékařům. A v příštím roce, že naroste mzda lékaře v průměru, v průměru zdůrazňuji na 60 tisíc měsíčně.


Václav MORAVEC, moderátor

Padala ve čtvrtek ostrá slova, když jednání mezi ministrem zdravotnictví Leošem Hegerem a lékařskými odbory skončilo krachem. Pacienti se ptají, jak bude vypadat lékařská péče po prvním březnu, tedy přibližně za 3 týdny?


nastávající maminka /27. 1. 2011/

Já to spíš vnímám jakoby interně, že se snažím být já v pohodě a prostě myslet na to miminko a nepřipouštět si to, že by prostě mohlo být něco v nepořádku a nějak jako si to nechám v nějakém ochranném obalu kolem sebe. Určitě fungují i hormony, že se nějakým způsobem, že mě to zatím nerozhazuje.


Václav MORAVEC, moderátor

Vysvětluje v rozhovoru pro Českou televizi paní Lenka, jedna z maminek, kterou v následujících týdnech čeká porod. Česká lékařská komora vyzvala ministra zdravotnictví a odbory, aby znovu usedly k jednacímu stolu. V úterý se schází Bezpečnostní rada státu, aby probrala krizovou situaci v českém zdravotnictví s hejtmany. Prvním hostem Otázek nemůže být tudíž nikdo jiný než český ministr zdravotnictví Leoš Heger. Vítejte v Otázkách, hezký dobrý den.


Leoš HEGER, ministr zdravotnictví /TOP 09/

Dobrý den.

 

Václav MORAVEC, moderátor

Kolikrát jste si, pane ministře, od čtvrtka, kdy zkrachovala vaše jednání mezi vámi tedy a Lékařským odborovým klubem, řekl, že se znovu vrátíte k jednacímu stolu?


Leoš HEGER, ministr zdravotnictví /TOP 09/

My jsme jednali od podzimních měsíců a plnili jsme postupně všechny požadavky odborového klubu. A teďka kdy došlo opravdu k výpovědím a došlo opravdu na formalizovaná, velmi tvrdá jednání, tak jsme udělali velmi výrazný ústupek, ale ...

 

Václav MORAVEC, moderátor

Od čtvrtka tedy nebyl ani jeden okamžik, kdy byste si řekl ještě jednou se vrátím k jednacímu stolu?

 

Leoš HEGER, ministr zdravotnictví /TOP 09/

Ne, my jsme pracovali od čtvrtka hlavně na tom, abychom dali jasně veřejnosti jak laické, tak odborné najevo, že je tady nějaká nabídka, která je přímo v krizové situaci českého hospodářství fantastická. Lékaři, kvalifikovanému lékaři by se měl letos ještě zvýšit plat o 8 tisíc měsíčně. Já si myslím, že jsme samozřejmě nesplnili všechny požadavky Lékařského odborového klubu, ale že jsme bohatě do poloviny tu nabídku udělali. A to letos a v příštím roce by to mělo pokračovat.

 

Václav MORAVEC, moderátor

Ptám se potřetí a doufám, že naposled. Ani na okamžik vás nenapadlo od čtvrtka, že byste se znovu vrátil k jednacímu stolu?

 

Leoš HEGER, ministr zdravotnictví /TOP 09/

My bychom samozřejmě byli velmi rádi, kdyby přišly nějaké signály o tom, že Lékařský odborový klub ještě má něco, co by mohl udělat, aby se ta situace zmírnila. Jestliže tady bude nějaká nabídka toho, v čem oni od svých požadavků ustoupí, tak rádi se k tomu jednání vrátíme. Ale ...

 

Václav MORAVEC, moderátor

Co by mohlo být ve vašich očích z toho, co jste slyšel, mezi požadavky Lékařského odborového klubu, co by mohlo být tím vstřícným gestem? Jedno jediné z těch požadavků.

 

Leoš HEGER, ministr zdravotnictví /TOP 09/

Těch požadavků byla celá řada a zbyl z nich jeden jediný zvýšit platy, nedat ze dvou miliard, které jsme slíbili, že je dostaneme navíc od pojišťoven zdravotních, tak nedat nic sestrám a zvýšit ty platy lékařů. To pro nás není přípustné. Je tady velmi slušná nabídka těm lékařům. Opravdu my jsme nečekali, že až tak daleko se dostaneme, že nám to situace umožní, takže ty finanční nabídky už zvyšovat možno není a sestrám a obecně personálu nelékařskému zůstává 1/4, což je tedy vzhledem k tomu, že toho personálu je 4x víc než lékařů, tak to je naprosto mizivá částka, kterou my jim dneska můžeme nabídnout.

 

Václav MORAVEC, moderátor

Když říkáte jsem ochoten vrátit se k jednacímu stolu, ale lékařský odborový klub musí ustoupit z nějakých podmínek, zmiňte jednu, kterou byste považoval za dostatečně vstřícné gesto.

 

Leoš HEGER, ministr zdravotnictví /TOP 09/

No, jasné gesto by bylo, kdyby řekli, že prostě své výpovědi stáhnou, že doporučí svým členům, aby výpovědi stáhli. A že ty peníze, tak jak jsou nabídnuté, že jsou pro ně dostačující a že v příštím roce ...

 

Václav MORAVEC, moderátor

Počkejte, to je přistoupit na všechny vaše podmínky.

 

Leoš HEGER, ministr zdravotnictví /TOP 09/

My už žádné jiné podmínky ale nemáme. My prostě jsme dali částku, kterou národ, která národ překvapila. Jestliže se dneska škrtá v veřejnoprávní sféře, zaměstnanci v této oblasti všichni dostanou méně peněz, tak my tady lékařům přidáváme, tak já už nevím, o bychom mohli udělat. A upozorňuji, že ty dvě miliardy, na kterých to všechno stojí, že to jsou peníze, které se musí velmi silně odpracovat, protože ty v těch pojišťovnách nejso. Tam jsou rezervy minimální a my musíme ...

 

Václav MORAVEC, moderátor

Kolik je rezerva u pojišťoven v současnosti?

 

Leoš HEGER, ministr zdravotnictví /TOP 09/

U pojišťoven, které nemají přebytky na fondech, které nelze z těch fondů stáhnout a znárodnit je v tomto momentě, tak ty rezervy jsou naprosto minimální v objemu, řekněme, dvou měsíců toho navýšeného objemu plateb o ta dvě procenta do nemocnic. To ostatní musí být práce s pojišťovnami, musí to být omezení rozsahu smluv, musí nacházet zdroje ve svém vnitřním hospodaření. Já myslím, že těch možností je více, ale hledají se velmi těžko. To ví každý, kdo řídil nějaký podnik, že najít rezervy uvnitř ve svém podniku a nesahat si dotace, na které si každý tak zvyknul a byly tak lukrativní a někdy trošku rozmařilé, tak to už není možné.

 

Václav MORAVEC, moderátor

I premiér Petr Nečas se zaručuje, že dvě miliardy navíc určené letos do platů zdravotnického personálu půjdou ze zdravotních pojišťoven. Podle premiéra Petra Nečase má ministr zdravotnictví Leoš Heger jeho plnou podporu.

 

Petr NEČAS, premiér /ODS/ /3. 2. 2011/

Vím, že i kroky, které dělá pan ministr zdravotnictví, jsou kroky, které mají mandát například z K9 nebo mandát přímo z vlády.

 

Václav MORAVEC, moderátor

Konstatoval ve čtvrtek premiér Petr Nečas. Pane ministře, vyrozuměl jsem z toho dosavadního průběhu našeho rozhovoru, že teď už je lepší spouštět krizové scénáře, reorganizovat zdravotní péči v nemocnicích v celé republice než ustoupit lékařům? Je to jasná odpověď?

 

Leoš HEGER, ministr zdravotnictví /TOP 09/

Já myslím, že my už jsme lékařům ustoupili. Není, opravdu to není úplně jasná odpověď. My jsme lékařům ...

 

Václav MORAVEC, moderátor

Počkejte, takže teď už je ... Promiňte, ale teď už je lepší ...

 

Leoš HEGER, ministr zdravotnictví /TOP 09/

... a teď už zbývají dvě možnosti. Buďto budeme vycházet z toho, že to, co je slyšet v médiích, ty nenávistné řeči o tom, jak ministerstvo ni nedělá, reforma se nerozvíjí, žádné vstřícné kroky vůči mladým lékařům, na kterých jsme pracovali celý podzim, tady nenastaly. A to jsou dvě procenta lékařů celého lékařského stavu v republice. Z těch 36 tisíc lidí, které tady máme mezi lékaři. A tyto dvě nebo tři procenta prostě neznamená ještě, že tady zničí celé zdravotnictví. Samozřejmě na to tvrdé jádro je nabaleno spousta lékařů, kteří jsou slušní. Já jsem vděčný za to, že je není tak hlasitě slyšet, že uvažují o tom, že by ty své výpovědi ještě stáhli a přidali se k těm kolegům, kteří trpělivě čekají, jak to dopadne a ...

 

Václav MORAVEC, moderátor

Pane ministře, promiňte, nebo tady je druhá možnost, že dojde k výpovědím i z části práce, kterou lékaři odvádějí nad rámec platného zákoníku práce a že přijde druhá vlna onoho protestu.

 

Leoš HEGER, ministr zdravotnictví /TOP 09/

Já myslím, že ta druhá vlna už proběhla, že ti lidé, kteří chtěli vyjádřit, že se jim to nelíbí a že nebudou dělat za ty kolegy, kteří odejdou, že nebudou vypomáhat jiným nemocnicím, které budou na hranici kolapsu, tak řada z nich už se vyjádřila a ty výpovědi podali a musím zdůraznit, že to nebyla většina lékařů.

 

Václav MORAVEC, moderátor

Nemáte tedy obavy, že po příštím týdnu začne opět k hromadným výpovědím, tentokrát oné přesčasové práce, na které stojí většina provozu českých a moravských nemocnic?

 

Leoš HEGER, ministr zdravotnictví /TOP 09/

Tak já kdybych řekl, že nemám obavy, tak to bude znít cynicky. Samozřejmě je tady pořád možný scénář, že k těm výpadům péče dojde, že k nim dojde v některých významných oborech a právě proto se musíme chystat na to, abychom tu péči vykompenzovali. Proto se bude scházet Bezpečnostní rada státu a bude o tom hovořit. Ale já pořád věřím tomu, že ti lékaři budou rozumní a že uznají, že jsme opravdu v těch jednáních velmi pokročili a ten vstřícný krok udělali.

 

Václav MORAVEC, moderátor

Zmínil jste úterní zasedání Bezpečnostní rady státu. S jakým výsledkem se podle vás to jednání Bezpečnostní rady státu, na které budou přítomni i hejtmani jednotlivých krajů České republiky, uskuteční?

 

Leoš HEGER, ministr zdravotnictví /TOP 09/

Já si myslím, že tam se zrevidují právní možnosti, jak tu situaci řešit. To je velmi, velmi složitá záležitost. Takže tam jistě uslyšíme expertizy a návrhy, jakým způsobem postupovat. A ...

 

Václav MORAVEC, moderátor

Jaká je vaše expertiza? Kdo bude vyhlašovat krizový stav po prvním březnu?

 

Leoš HEGER, ministr zdravotnictví /TOP 09/

Tak ta zátěž je především na jednotlivých krajích. A ono také to zdravotnictví je nejvíce ohrožené na úrovni krajů a tam ta péče musí být koordinována.

 

Václav MORAVEC, moderátor

Počítáte tedy s tím, že to budou hejtmani, kdo bude vyhlašovat krizové stavy po prvním březnu?

 

Leoš HEGER, ministr zdravotnictví /TOP 09/

Je to pravděpodobné už proto, že situace v jednotlivých krajích je velmi různá a jenom několik málo krajů by mohlo být ohroženo. Ale já počítám pořád s tím, že to takhle nedopadne a že tu krizovou situaci nebude muset vyhlašovat nikdo.

 

Václav MORAVEC, moderátor

No počkejte, s tím počítá i Lékařský odborový klub a obě dvě strany tvrdí, že nemohou ustoupit. Takže připravme se na tu variantu, že to tak dopadne. Protest ...

 

Leoš HEGER, ministr zdravotnictví /TOP 09/

Tak ne obě dvě strany. Já tvrdím, že my už jsme ustoupili a tu nabídku jsme udělali. Já to znova musím opakovat. Omlouvám se, že to pořád říkám, ale ...

 

Václav MORAVEC, moderátor

Ano, my nejsme tady ale hluší, pane ministře. Už jste nám to zopakoval dostatečně. Protest a hromadné výpovědi lékařů poodhalily široké veřejnosti poměry panující v českém zdravotnictví. Například Všeobecná zdravotní pojišťovna se teď snaží dávat dohromady počty lékařů v nemocnicích. Čísla mají být k dispozici až příští týden. Starší statistiky, které máme, ukazují na růst počtu lékařů ve všech nemocnicích v celé zemi. Podle statistik pracovalo v nemocnicích na území České republiky v roce 1989, což je onen první sloupe, bezmála 11 tisíc lékařů. V dalších letech začalo docházet k nárůstu počtu doktorů. V roce 1995 pracovalo ve všech nemocnicích na území České republiky víc než 14 tisíc lékařů. O 10 let později 17 tisíc doktorů, v roce 2009 pak bezmála 19 tisíc lékařů. Ovšem Česká lékařská komora další dobu upozorňuje, že čísla, která právě vidíte v grafu, nejsou přesná. Jde totiž o uzavřené úvazky. Skutečný počet nemocničních lékařů se pohybuje podle České lékařské komory mezi číslem 13 až 14 tisíc lékařů. Pane ministře, kolik lékařů tedy opravdu, fyzických osob, jednotlivých fyzických osob, pracuje v nemocnicích?

 

Leoš HEGER, ministr zdravotnictví /TOP 09/

Já si myslím, že se to blíží spíše těm 20 tisícům, ale je potřeba říct, že statistiky nejsou přesné v tom, že někteří lékaři se objevují ve formě nadúvazků v několika zdravotnických zařízeních. Například dneska celá záchranná služba je postavena daleko víc na těchto nadúvazcích než na kmenových zaměstnancích.

 

Václav MORAVEC, moderátor

No počkejte, pak nemůže být ten počet 20 tisíc, protože tam jsou právě i ony nadúvazky a ten odhad ...

 

Leoš HEGER, ministr zdravotnictví /TOP 09/

Počet tisíc registrovaných fyzických osob, takže těch ...

 

Václav MORAVEC, moderátor

Skutečně registrovaných fyzických osob.

 

Leoš HEGER, ministr zdravotnictví /TOP 09/

Asi 18 tisíc. Já musím říct, že celé zdravotnictví trpí nešvarem, že statistiky jsou značně vágní, nespolehlivé a že to je taky jeden z našich reformních úkolů, abychom tyhle věci dali do pořádku. Ale faktem je, že ty statistiky mají tu metodiku nějakou, byť ne zcela jasně definovanou a že tady ten nárůst ukazuje, že pravděpodobně přibývá nejenom u těch lékařů jako absolutních hlav, které jsou v republice, ale přibývá i tím, že oni si zvyšují ty úvazky.

 

Václav MORAVEC, moderátor

Teď je jednoduchá otázka. Předpokládám, že pod vás jako pod správce fakultních nemocnic máte ve svém portfoliu zhruba dvacítku nemocnic jako ministr zdravotnictví, tak jak velký výpadek těch lékařů, kteří chtějí odejít po prvním březnu, už se podařilo zaplnit nově příchozími lékaři? Máte jasné číslo?

 

Leoš HEGER, ministr zdravotnictví /TOP 09/

Ne, to číslo nemáme úplně jasné, protože celá ta řada pokusů přivést lékaře zpátky jsou na úrovni příslibů a je rozjednáno. Já bych to odhadl tak maximálně 5% lidí a ti ještě nemusí přijít. Tak jako kdy nastupujete do práce, tak můžete jednat s tím budoucím zaměstnavatelem ...

 

Václav MORAVEC, moderátor

Počkejte, pět procent lidí ...

 

Leoš HEGER, ministr zdravotnictví /TOP 09/

Pět procent z těch lékařů, kteří ... Pět procent ze všech, ale to je maximální ...

 

Václav MORAVEC, moderátor

Teď vám nerozumím. Z těch, kteří podali ... Nebo máte ...

 

Leoš HEGER, ministr zdravotnictví /TOP 09/

Jestliže je v nemocnicích 18 % lékařů, tak ty nemocnice mají několik málo procent lékařů nasmlouvaných nebo předjednaných, aby k nim přišli. Ale já musím říct, že to jsou ti lékaři, kteří ...

 

Václav MORAVEC, moderátor

Bavíme se tedy o ...

 

Leoš HEGER, ministr zdravotnictví /TOP 09/

Třeba někde dávají už výpovědi a ...

 

Václav MORAVEC, moderátor

Počkejte, bavíme se o nějakých, řekněme, stovkách do tisíce, že by ten výpadek čtyř tisíc doktorů, kteří odejdou, tak kolik nově příchozích by to mohlo nahradit? Řekněte mi číslo.

 

Leoš HEGER, ministr zdravotnictví /TOP 09/

No, já si myslím, že to jsou stovky maximálně a ...

 

Václav MORAVEC, moderátor

Vejdete se do pěti set?

 

Leoš HEGER, ministr zdravotnictví /TOP 09/

Tak asi. Ale opravdu to jsou jenom odhady a dojmy, protože ten hlavní předpoklad, se kterým my pracujeme, jsou ty čtyři tisíce lékařů, kteří podali výpovědi. A že z nich tedy část ty výpovědi stáhne. To je to hlavní, ten hlavní objem lidí, které, který my se snažíme oslovit. A proto se snažíme být vůči nim vstřícní a proto jsme udělali i tu nabídku pro ně. To, že přijdou nějací lékaři ze zahraničí, to je minimum, a ti ostatní, kteří někde koketují s nemocnicemi, že by se mohli objevit, tak jsou většinou lékaři, kteří jsou z těch nemocnic, kde podali výpovědi a teďka se tak trošku snaží zajistit tu svou budoucnost, protože oni nepočítali, že ty výpovědi opravdu podají a že odejdou ze zaměstnání a budou tady na úřadech práce. Ani nepočítali s tím, že odejdou do ciziny. Je to všechno taková velká hra a teďka oni jaksi hledají, kde by se o sebe postarali, takže ten trh práce se tak úplně nevyprázdní. Tohle je všechno věc, která by se řešila během prvních týdnů, ale protože ty nejrizikovější dny při těch výpadcích je právě ten první březen a těch pár dní na to, kdy by ta péče mohla někde nečekaně zkolabovat, tak proto my se snažíme ty lékaře přesvědčit, aby již s tím protestem přestali. A já říkám, že ten signál, který vyslali tím protestem, je dostatečný na to, aby se další garnitury, ministrů třeba jiných než já, aby se snažili to nemocniční zdravotnictví dát dohromady.

 

Václav MORAVEC, moderátor

Jak bude vypadat zdravotní péče v mi po prvním březnu? Odpověď na tuto otázku hledáme dál. Dalšími hosty následujících minut jsou předseda Asociace krajů České republiky z ČSSD Michal Hašek, vítejte v Otázkách, dobrý den.

 

Michal HAŠEK, předseda Asociace krajů, hejtman Jihomoravského kraje /ČSSD/

Dobré poledne a pokud možno dobrou chuť k obědu, pokud to ještě vůbec je možné po tom, co jsme slyšeli.

 

Václav MORAVEC, moderátor

A prezident České lékařské komory Milan Kubek. I vy vítejte v Otázkách. Hezký dobrý den.

 

Milan KUBEK, prezident České lékařské komory

Dobrý den vám i všem divákům.

 

Václav MORAVEC, moderátor

Začněme, pane prezidente, u vás. Považujete se za člověka se smyslem pro humor?

 

Milan KUBEK, prezident České lékařské komory

Tak já myslím si, že ano.

 

Václav MORAVEC, moderátor

Nakolik vážně je míněna pak tedy sobotní výzva představenstva České lékařské komory, která se nabízí jako zprostředkovatel, prostředník k jednání mezi hejtmanem, tedy mezi ministrem zdravotnictví Leošem Hegerem a lékařskými odbory, a přitom celou dobu stojíte jen za lékařskými odbory?

 

Milan KUBEK, prezident České lékařské komory

Tak někdo musí zachovávat zdravý rozum. Mě velmi mrzí, že pan ministr po několika dnech jednání, poté, co celou tu akci mnoho měsíců bagatelizoval a jakákoli jednání odmítal, tak kdy se vyhrotila, tak po několika dnech ztratil nervy, bouchnul pěstí do stolu a řekl, že dále nejedná. To, co on předložil lékařům, to skutečně vůbec žádná nabídka není, protože tam nejsou sebemenší jistoty. My nemáme jistotu, že lékařům budou platy skutečně zvýšeny, protože pan ministr pouze slibuje, že doporučí ředitelům nemocnic, aby zvedli osobní příplatky v nemocnicích, přičemž my nemáme důvěru v řadu ředitelů nemocnic poté, co například předvedl ředitel Fakultní nemocnice Motol pan Ludvík, jak popsal hezky na kameru, jak se manipuluje s výběrovými řízeními a veřejnými zakázkami v jeho nemocnici, tak my nemáme důvěru v tom, že ty peníze, pokud do nemocnic přijdou, skutečně budou použity na platy lékařů. Osobní příplatek je složka nenároková, to znamená, jeden měsíc vám můžou ten osobní příplatek zvýšit, druhý měsíc už o něj můžete přijít ...

 

Václav MORAVEC, moderátor

Omlouvám se, že vám vstoupím do řeči. Stejně jako po ministrovi jsem chtěl jasnou odpověď. To, že sice máte zdravý rozum jako Česká lékařská komora, přece nedává logiku to, že někdo, kdo je na jedné straně sporu, chce být zprostředkovatelem toho sporu.

 

Milan KUBEK, prezident České lékařské komory

My cítíme svoji zodpovědnost za zajištění kvality a dostupnosti zdravotní péče po prvním březnu. Já se přiznám, že trošku lékaři možná podcenili to, že velké části politické reprezentace na pacientech ve skutečnosti vůbec nezáleží. Ta jednání ze strany ministra zdravotnictví směřovala k jasné nedohodě a i poté, co Lékařských odborový klub slevil a já se přiznám, že jsem vyvíjel obrovskou aktivitu v tom, aby slevil z té velké většiny požadavků na úplné minimum. A poté, co převedl ten slib pana ministra z minulého pátku do určité závazné dohody s jasně danými termíny a zárukami, tak jsem viděl to zděšení na tváři pana ministra, že najednou zde leží nabídka, která je přijatelná pro obě strany. A teď se hledal zoufale nějaký způsob, jak tu nabídku prostě shodit se stolu. A posloužila bývalá ministryně paní Jurásková s tím, že do té dohody, jak se říká, hodila vidle a pan ministr prostě učinil jednání s lékaři v dané chvíli i nemožné. Protože on dobře věděl, že nemocniční lékaři už nemají kam ustupovat, že ustoupili z drtivé většiny svých požadavků, ale že musí požadovat garance, že pro konkrétní lékaře v daných nemocnicích dojde k navýšení jejich platů. Víte, vy tady často hovoříte ...

 

Václav MORAVEC, moderátor

Jenom se, pane prezidente, jenom se omlouvám, aby to nebylo opakování tiskových konferencí, už to všechny pacienty unavuje a věřte, že se musíme posunout. Pojďme tedy k Michalu Haškovi. Asociace krajů dala, pane hejtmane, vládě čas k dohodě do dnešního večera. K dohodě nedojde. V pondělí tedy začnete spouštět krizové scénáře, když v úterý se na Bezpečnostní radě dozvíte, že to budou kraje, které budou vyhlašovat krizové stavy?

 

Michal HAŠEK, předseda Asociace krajů, hejtman Jihomoravského kraje /ČSSD/

Víte, já především vůbec nejsem spokojen s tím, co jsem tady dnes slyšel, protože je evidentní, že byly promarněny další 4 dny a my jsme dnes fakticky 22 dnů před možnou největší krizí českého zdravotnictví. Bohužel my pacienti nemůžeme říct lékařům ani České republice děkujeme, odcházíme a přesunout se někam jinam. A já musím říct, že rozhodně jménem hejtmanů chci vyjádřit vážné znepokojení a vyzvat obě strany toho sporu, aby sportovní terminologií daly znovu míč na zem a aby se sešly třeba ještě dnes večer, zítra, v úterý. V podstatě aby se hledala každá příležitost pro společné jednání, kde za vládu už by podle mě vedle ministra zdravotnictví měl sedět také premiér. Z toho se stává zcela vážný problém a my na Bezpečnostní radě státu v úterý, která mimochodem se neschází proto, že konečně vláda přišla na to, že je potřeba chystat nějaké krizové scénáře, o tu Bezpečnostní radu jsme požádali hejtmani už 26. prosince. A vemte si, že trvalo měsíc a půl, než se vůbec premiér odhodlal něco takového svolat. Čili my preferujeme dohodu a já z tohoto místa říkám, že vyzývám znovu vládu i lékařské odbory, aby v zájmu pacientů našly dohodu, aby se nemusely připravovat a nedej bože realizovat nějaké krizové scénáře od prvního března. Nicméně ...

 

Václav MORAVEC, moderátor

Pane hejtmane, promiňte, promiňte, premiér Petr Nečas se zaručil, že ty dvě miliardy na platy zdravotníků platí, ať dojde k dohodě nebo ne. Zároveň řekl, že stojí za ministrem Leošem Hegerem a zároveň jednal s odbory a s lékařskou komorou. Připomeňme si znovu slova premiéra Petra Nečase.

 

Petr NEČAS, premiér /ODS/ /3. 2. 2011/

My jsme uvnitř systému zdravotnictví nalezli dvě miliardy korun, to jsme veřejně deklarovali,  také jsme veřejně deklarovali, že tyto dvě miliardy korun mají být použity na mzdové náklady zdravotnického personálu.

 

Václav MORAVEC, moderátor

Slíbil koncem týdne premiér Petr Nečas. Proč se do těch jednání tedy nevloží Asociace krajů? Jestliže premiérův postoj je jasný? Stojím za svým ministrem zdravotnictví ...

 

Michal HAŠEK, předseda Asociace krajů, hejtman Jihomoravského kraje /ČSSD/

Pane Moravče, ale my jsme to nabízeli. Nabízeli jsme to už panu ministrovi Hegerovi na setkání s hejtmany v Brně v polovině ledna. Nabídli jsme, že budeme moderátory takovéhoto jednání. Bohužel jsme nebyli na ta jednání přibráni, a tak slyšíme z jedné nebo z druhé strany neustálé interpretace o tom, jak jeden nebo druhý bouchnul do stolu, kdo s čím souhlasil, kdo s čím nesouhlasil. Já bych si dovolil říct ještě některá nová fakta, která tady zatím od pánů nezazněla. Zaprvé dvě miliardy. Je zajímavé, že Petr Nečas na jednání s lékaři řekl, že dvě miliardy půjdou lékařům, a následně za dva dny už pan premiér říká, že to bude jenom miliarda a půl a půl miliardy půjde sestrám. Nic proti tomu, aby obecně ten systém odměňování zahrnoval všechny kategorie zdravotnických zaměstnanců. Koneckonců to je podle mě v pořádku. Ale pak by také pan ministr Heger měl říci, že na účtech zdravotních pojišťoven je v tuto chvíli 14 miliard korun vybraného zdravotního pojistného. To je zdravotní daň. To nejsou soukromé peníze těch pojišťoven. Oni jsou správci veřejného zdravotního pojištění a on má jako ministr zdravotnictví možnost tyto finanční prostředky do systému pustit. Takže já se ptám, proč třeba pan ministr Heger neudělá to, že k těm dvěma miliardám nepřidá další půl miliardy například pro sestry nebo další personál a tímhle způsobem nezprůchodní onu další dohodu.

 

Václav MORAVEC, moderátor

Promiňte, pane hejtmane ..., ne, ....

 

Michal HAŠEK, předseda Asociace krajů, hejtman Jihomoravského kraje /ČSSD/

Já bych rád ještě řekl jeden ...

 

Václav MORAVEC, moderátor

Ne, opravdu omlouvám se, pojďme se domluvit všichni ...

 

Michal HAŠEK, předseda Asociace krajů, hejtman Jihomoravského kraje /ČSSD/

Když se hovořilo o mladých lékařích a pan ministr bagatelizoval, že jsou to pouhá dvě procenta lidí, ono když nám začnou mladí lékaři, absolventi z lékařských fakult odcházet do zahraničí, tak tady latentně zakládáme na ohromný problém, protože v budoucnu nebude mít ty současné lékaře v českém zdravotnictví kdo vystřídat. A to si myslím, že je velmi vážné.

 

Václav MORAVEC, moderátor

Domluvil jste, prosím?

 

Michal HAŠEK, předseda Asociace krajů, hejtman Jihomoravského kraje /ČSSD/

Samozřejmě.

 

Václav MORAVEC, moderátor

Pane hejtmane, jednoduchá otázka, vy máte jako sociální demokracie svého zástupce ve správní radě VZP. Je to Jiří Běhounek, člověk, který má i v rámci Asociace krajů na starosti zdravotnictví. Ředitel Všeobecné zdravotní pojišťovny Pavel Horák říká, že pojišťovny ty peníze nemají. Vy jste tedy informován od Jiřího Běhounka, že ve VZP je 14 ...

 

Michal HAŠEK, předseda Asociace krajů, hejtman Jihomoravského kraje /ČSSD/

Já jsem nehovořil, pane Moravče, o VZP. Nechte si přehrát přesně moje slova a já jsem řekl že ...

 

Václav MORAVEC, moderátor

Ne, vy jste řekl na účtech zdravotních pojišťoven. Tak mi řekněte, kolik peněz je ve Všeobecné zdravotní pojišťovně, která je největším správcem peněz ze zdravotního pojištění.

 

Michal HAŠEK, předseda Asociace krajů, hejtman Jihomoravského kraje /ČSSD/

Ten systém je jenom jeden. Máme solidární systém zdravotního pojištění a celkově je na účtech zdravotních pojišťoven v tuto chvíli podle mých informací přebytek 14 miliard korun. Opakuji, to je vybrané pojistné. To je zdravotní daň, která by měla být užívána v onom systému. A mimochodem ...

 

Václav MORAVEC, moderátor

Ne, promiňte, znovu ptám se, kolik je podle vašich informací, kolik je podle vašich informací na účtě Všeobecné zdravotní pojišťovny?

 

Michal HAŠEK, předseda Asociace krajů, hejtman Jihomoravského kraje /ČSSD/

Já myslím, pane Moravče, že tolik nemá smysl, abychom se zkoušeli, kolik je na účtě každé jedné pojišťovny. Já vám říkám, že ...

 

Václav MORAVEC, moderátor

Ne, já vám zase říkám ...

 

Michal HAŠEK, předseda Asociace krajů, hejtman Jihomoravského kraje /ČSSD/

V tom systému zdravotního pojištění leží v tuto chvíli 14 miliard korun. Část z nich by mohla být využita na řešení té současné krize a věřte, že já i kolegové hejtmani chceme udělat všechno pro to, aby i po prvním březnu fungovalo české zdravotnictví normálně, aby tady nebyla redukována akutní zdravotní péče a já doufám, že o to jde nám všem, jak dnes v této diskusi sedíme ve studiu České televize.

 

Václav MORAVEC, moderátor

Počkejte, ale znovu se ptám, je to i zástupce České strany sociálně demokratické Asociace krajů, který je ve správní radě Všeobecné zdravotní pojišťovny. Kolik peněz je na účtě Všeobecné zdravotní pojišťovny?

 

Michal HAŠEK, předseda Asociace krajů, hejtman Jihomoravského kraje /ČSSD/

Pane Moravče a já vám znova odpovídám. Já v té správní radě už třičtvrtě roku nesedím, nemám informace podrobné o účtech jednotlivých pojišťoven, ale ověřoval jsem si dnes dopoledne, že celkově je k dispozici v rezervách zdravotních pojišťoven jako celku, tedy správců vybraného zdravotního pojištění, 14 miliard korun. A je jasné, že asi u VZP to bude mnohem méně než u zaměstnaneckých pojišťoven, ale já beru ten systém jako celek.

 

Václav MORAVEC, moderátor

Tak jsou to zástupci stran vládní koalice i ČSSD, kteří jsou ve správní radě Všeobecné zdravotní pojišťovny jako největšího poskytovatele zdravotní péče. Řeknete mi, pane ministře, alespoň vy, kolik je tedy na účtě Všeobecné zdravotní pojišťovny, když vám Michal Hašek navrhuje rozdělit půl miliardy korun navíc? To znamená přihodit k dvěma miliardám ještě půl miliardy?

 

Leoš HEGER, ministr zdravotnictví /TOP 09/

Na účtech Všeobecné zdravotní pojišťovny je jenom povinný rezervní fond, který se drží pro havárie. Ten dělá několik miliard korun. Já přesně nevím, kolik to je, ale je to objem peněz, který postačí na pokrytí půl měsíce asi a víc ne. To, o čem mluví pan hejtman Hašek, o těch 14 miliardách, to se tenčí. My předpokládáme, že je to 10 miliard a budeme se snažit ...

 

Václav MORAVEC, moderátor

Tudíž má Michal Hašek o 4 miliardy špatné informace?

 

Leoš HEGER, ministr zdravotnictví /TOP 09/

Tak on ten systém je velmi dynamický. Je potřeba vědět, že celé veřejné zdravotní pojištění utrácí měsíčně okolo 20 miliard. Čili ty peníze nějakou rychlostí přitékají a nějakou odtékají a záleží na té balanci. Ale já tady slibuji ...

 

Václav MORAVEC, moderátor

Bavíme se o drobných. Půl miliardy, proč nedáte dvě a půl miliardy, jestliže i Milan Kubek, prezident Lékařské komory, řekl, že tu dohodu jste zboural? A to rozdělením těch dvou miliard na miliardu a půl pro lékaře a půl miliardy pro sestry?

 

Leoš HEGER, ministr zdravotnictví /TOP 09/

Tak já jsem říkal od začátku, že převážná část z těch 2 miliard půjde lékařům. To, že nyní tvrdí odboráři, že jsem řekl, že dvě miliardy, to není pravda, ale to asi není meritum věci. Meritum věci je, že prostě ty požadavky se musí někde zastavit. Protože já ji momentálně nemám. A je docela možné, že půl miliardy, a my jsme na tom začali pracovat a dotáhneme to během několika málo měsíců dohromady, dáme pro tento rok speciální vzoreček pro přerozdělení peněz mezi pojišťovnami. A tu půl miliardu si myslíme, že z nich dostaneme. Ale není to úplně jisté, že ji dostaneme. A já prostě s těma dvěma miliardami jsme opravdu ten zdravotní systém velmi, velmi zatížili. Takže říkat my jsme po vás chtěli částku 100 korun a tady ji od vás máme, ale nám to nestačí, teď jsme si vymysleli, že chceme ještě další desetikorunu a vy jste zboural to jednání, tak to je, myslím, velmi unfér. A ten požadavek, který tady zazněl od pana prezidenta Kubka, že nemají záruku, čili jinými slovy ministr, když udělá veřejné prohlášení, tak je lhář a nedá se mu věřit, takhle to lze předkládat, tak ať řekne pan hejtman Hašek, na čem jsme se dohodli, že jakmile my vydáme pokyn našim ředitelům, že mají ty peníze dát do platů a my jim to můžeme nakázat, že oni jako hejtmani budou dělat totéž, tak to nevěří pan prezident Kubek ani panu hejtmanu Haškovi?

 

Václav MORAVEC, moderátor

Ne, pan prezident Kubek asi, a můžeme se na něj obrátit, nevěří obecně politikům, protože víte, co bylo politiků v této zemi, co slibovali? A vidíte, ani politici, kteří jsou tu ve správní radě VZP i ministr zdravotnictví, vlastně nemáme jasná čísla. Kolik je na účtě Všeobecné zdravotní pojišťovny, nevíme, kolik je vlastně lékařů, bavíme se o rozptylu nějakých pěti tisíc. Proč nevěříte i panu hejtmanu Haškovi, jestliže u těch slibů, pane prezidente Kubku, byl právě i hejtman Hašek, jak tvrdí ministr zdravotnictví?

 

Milan KUBEK, prezident České lékařské komory

Já jestli můžu, tak k realitě. Toto jsou, prosím, tarifní platy lékařů od prvního ledna. Toto mají lékaři jistotu. Mladý lékař 18 tisíc korun, lékař s 10letou praxí plně kvalifikovaný 21 tisíc korun, lékař, špičkový odborník s 30letou praxí 28350 korun. Všechno ostatní jsou buďto osobní příplatky, které závisí na libovůli ředitele, jeden měsíc je máte, druhý měsíc je nemáte. Pan ministr nenabízí vůbec žádnou jistotu, že k navýšení platů skutečně dojde. Budou-li realizovány formou osobních příplatků, tak to může ten ředitel rozdat jenom svým oblíbencům, protože ty částky, o kterých pan ministr hovoří, jsou částky v průměru. Dále některé nemocnice mají mít možnost vůbec platy nezvyšovat podle té nabídky, kterou dává pan ministr, za další ty peníze, aby si lékaři vůbec něco vydělali, jsou dané obrovským množstvím přesčasové práce. My nemáme vůbec žádnou jistotu, že se něco změní, a naše návrhy na vytvoření, buďto využití standardních mechanismů, jako je vyšší kolektivní smlouva, stanovení nové speciální tarifní tabulky, nařízením vlády pro lékaře nebo vytvoření samostatné mzdové normy pro odměňování všech zdravotníků, zdůrazňuji všech zdravotníků, nikoli pouze lékařů, protože zdravotnictví není financováno ani ze státního rozpočtu, aby se nejedná o čistě komerční sféru, kde byste si mohli volně diktovat ceny svých služeb. Je to speciální systém financování převážně z veřejného zdravotního pojištění. Tedy může mít speciální mzdovou normu. Ale všechny tyto cesty pan ministr odmítá a nabízí pouze naprosto nezávazný slib, že doporučí ředitelům, aby v průměru zvýšili osobní příplatky lékařům, tedy mohou reagovat tak, že zvednou příplatky pouze některým a aby ... Nemáme nikde žádnou jistotu, že to bude prostě trvat i nadále. Nezlobte se, my skutečně nevěříme řadě ředitelů nemocnic poté, co třeba jsme viděli, jak se chová pan ředitel Ludvík a jaké praktiky prostě probíhají.

 

Václav MORAVEC, moderátor

Ano, promiňte, k panu řediteli Ludvíkovi se dostaneme, pokud posuneme tuto debatu tady, pane ministře. Poslední podotázka pro vás. To je přece logický, ten postoj, abyste zapracoval to navýšení, dvoumiliardové navýšení do tarifních tabulek. Proč nezměníte tady tarifní odměňování a nedáte jim jasnou záruku, že si s těmi příplatky nebude pohrávat kdejaký ředitel nemocnice, jak chce?

 

Leoš HEGER, ministr zdravotnictví /TOP 09/

Tarifní odměňování bylo předmětem velkých debat a dokonce byly nemocnice a skupiny lidí, kteří si mysleli, že to tarifní odměňování mělo být zrušeno. Jestliže má dneska průměrný lékař, průměrný lékař nemocniční 48 tisíc měsíčně, k tomu podle analýz ministerstva práce a sociálních věcí patří v průměru maximálně dvě směny odpracované jako přesčas, čili dvě služby za měsíc, tak to ukazuje, že se ve zdravotnictví platí bohatě nadtarifně, takže ta záruka, že ...

 

Václav MORAVEC, moderátor

A to je právě to, co nedává logiku. Tudíž pokud byste chtěl ten systém zpřesnit a zároveň lékaři by měli jasné záruky, tak proč jim to nedáte do tarifních platů, proč se to honí, lidově řečeno, těmi nadtarify?

 

Leoš HEGER, ministr zdravotnictví /TOP 09/

Je to pravda. My jsme taky řekli, že v příštím roce tu tarifní tabulku pro příští rok upravíme tak, aby bylo zajištěno nějaké, nějaká minimální částka ...

 

Václav MORAVEC, moderátor

Proč to neudělat ale, proč to neudělat jako jasné gesto? V době, kdy jim slibujete dvě miliardy, ať už lékařům i zdravotním sestrám, tak by to byla jasná záruka a vy byste možná mohl lékařům říct podívejte se, udělal jsem systémový krok.

 

Leoš HEGER, ministr zdravotnictví /TOP 09/

Já uznávám, že by to velmi pomohlo. Je to technicky poměrně složité. My jsme o tom mluvili s panem ministrem Drábkem. Musela by se udělat zcela nová tabulka pro lékaře. Teoreticky je to možné, ale v době, kdy se v ostatních sektorech veřejného ...

 

Václav MORAVEC, moderátor

Počkejte, oni stejně dostanou přidáno. Kdo chce, hledá řešení, kdo nechce, hledá výmluvy. Proč jim to nedáte?

 

Leoš HEGER, ministr zdravotnictví /TOP 09/

My jsme si mysleli, že záruka, kterou jim dáme, kterou takto veřejně opakujeme, kterou máme předjednanou s hejtmany, že bude pro ně dostatečná a že to každý lékař na svou výplatní pásku dostane už v březnové mzdě.

 

Václav MORAVEC, moderátor

Aby to bylo systémové, to řešení. Proč jim to nedáte?

 

Leoš HEGER, ministr zdravotnictví /TOP 09/

Já jsem o tom ochoten uvažovat, ale nedá se to stihnout do prvního března. Jsou věci, které mají své náležitosti a které jestliže se škrtaly tarifní tabulky jinde, které taky vláda musí uvažovat z pohledu ostatních pracovníků. Co když my teďka uděláme vyšší tarifní tabulku pro lékaře a zvednou se policisté, že ji chtějí také a bude tady ...

 

Václav MORAVEC, moderátor

Oni stejně dostanou dvě miliardy. V tom případě nedává logiku. Buď jste jim neměl ustupovat vůbec, a když už jste jim ustoupil, dostanou dvě miliardy zdravotníci, tak to přece rozdělit systémově a nepokračovat v tom absurdním systému odměňování v českém zdravotnictví. Téměř větší částky za nadstandard než za tarifní fungování lékařů.

 

Leoš HEGER, ministr zdravotnictví /TOP 09/

No já bych řekl, že ten systém není zase tak absurdní, protože tam, kde se odešlo od tarifních mezd, to je u akciových společností, jsou ty průměrné mzdy prakticky stejné jako tam, kde se platí přes ty tarifní tabulky. Takže jestli je ten systém v něčem absurdní, je opravdu v tom, že jsou ty tarify tak malé. My taky jsme řekli, že je zvýšíme, ale udělat to teďka hnedka, ty věci komplikuje a podle mě je to jenom záminka, kterou si tady odboráři vymysleli a ...

 

Václav MORAVEC, moderátor

Počkejte, ale dává logiku ... Pane ministře, promiňte, dává logiku. Podívejme se na další fakta, která máme k dispozici. V České republice máme 191 nemocnic. Necelou dvacítku z nich spravuje ministerstvo zdravotnictví. Jde především o fakultní nemocnice. Pohled na graf, respektive do tabulky zcela jasný. 24 nemocnic spravují kraje, které tak mají bezmála 15procentní podíl na veškeré lůžkové péči v zemi. Jak už sami vidíte na tabulce. Další údaje pak vyjadřují počet hospitalizovaných pacientů ročně a celkový počet ošetřovacích dnů. Soukromé a církevní nemocnice pak dávají dohromady 125 nemocnic. Jde o bezmála polovinu lůžkového fondu ve všech nemocnicích v České republice. Všeobecná zdravotní pojišťovna i ministr zdravotnictví přišli s tím, že v následujících měsících musí dojít k redukci akutních lůžek. I to je součást toho, aby byly ty dvě miliardy. V současnosti je v České republice bezmála 82 tisíc lůžek. Z tohoto počtu je 54 tisíc akutních. Při redukci 10 tisíc lůžek jich máme nakonec 44 tisíc. Znovu se obracím na hejtmana Jihomoravského kraje a šéfa Asociace krajů Michala Haška. Když tedy vy uslyšíte v úterý od Bezpečnostní rady státu a od premiéra, že to budou kraje, které budou zodpovědné za vyhlašování krizového stavu, tak co na to odpovíte premiérovi i ministrovi zdravotnictví?

 

Michal HAŠEK, předseda Asociace krajů, hejtman Jihomoravského kraje /ČSSD/

Já děkuji za to, že jsem dostal slovo. Musím říct, že jak to pozoruji, tak tady máme dva zákopy. Mezi nimi v území nikoho je 10 milionů obyvatel České republiky a já se nestačím zírat, když se dívám na jednu, na druhou stranu, jak se tady postupně přepinkává celý problém. Bezpečnostní rada od nás jasně uslyší, že my chceme, aby se jednalo. A já už teď vyzývám znovu ministra zdravotnictví a vyzývám také premiéra Nečase, aby vláda okamžitě pokračovala v těch jednáních s lékaři a aby se našla dohoda, protože to je nejbezpečnější krizový scénář, který nás všechny může potkat. Pokud by se dohoda nepovedla, tak samozřejmě jednotlivé nemocnice, nikoli hejtmani, nikoli Bezpečnostní rady krajů nebo státu připravují teď podobu fungování nemocnic od prvního března. A já mám velké obavy, že v některých zdravotnických zařízeních může dojít k radikálnímu omezení akutní zdravotní péče. Prostě bude to vážný problém, a já si myslím, že už to není odpovědnost jenom ministra zdravotnictví, ale celé vlády. A myslím si, že skutečně pan premiér Nečas na místo cestování by se měl urychleně vrátit do České republiky a osobně se angažovat v hledání řešení, to znamená v hledání dohody. My máme také svoje právní analýzy ohledně krizových stavů a my jsme zvědavi, jaké řešení připravuje vláda. Přece ta výzva už je tady 9 měsíců. Ta nespadla z nebe minulý týden a já očekávám, že ministři obrany, vnitra a zdravotnictví představí krajům jasné jednotné řešení, které my doplníme o tu konkrétní faktografii z jednotlivých krajů. Nicméně ten problém bude celostátní. Tady bude kolabovat akutní zdravotní péče fakticky na téměř celém území státu. Uznávám, že s rozdílnou intenzitou. V problémech budou více ty kraje, kde nejsou ani žádná fakultní zařízení zřizovaná státem. Ale já vám můžu říct třeba ze zkušenosti z jižní Moravy, že tam máme sice v Brně dvě fakultní nemocnice a mohlo by se zdát, že ty nám pomohou s řešením toho problému na jižní Moravě, ale pravda je taková, že i ty samy fakultní nemocnice zřizované státem mají tak velké problémy s odchodem lékařů, že budou řešit samy sebe a nebudou schopny podržet ten systém krajského zdravotnictví na jižní Moravě z hlediska poskytování akutní zdravotní péče.

 

Václav MORAVEC, moderátor

Chápu to tedy správně, že podle vás budeme svědky ještě toho, pokud nedojde k dohodě, že si kraje budou s politiky na celostátní úrovni, především tedy s ministrem vnitra a s premiérem pak říkat, kdo vlastně bude vyhlašovat krizové stavy?

 

Michal HAŠEK, předseda Asociace krajů, hejtman Jihomoravského kraje /ČSSD/

To není o tom, kdo to bude říkat. Víte, na něco takového zatím krizová legislativa v České republice příliš nemyslela. A krizové plány, které jsou zpracovány na různé typy mimořádných událostí od povodní počínaje, ty už si bohužel Česká republika opakovaně zažila, přes velké havárie a podobně, tak nepočítaly nikdy s ničím takovým, jako by byl hromadný odchod lékařů ze zdravotnictví, z nemocnic a tím pádem krize v poskytování zdravotní péče. Já jsem očekával ze strany státu koordinaci tohoto problému. A znovu připomínám. Byli to hejtmani. Já jejich jménem jsem požádal 26. prosince, tedy půl roku po tom, co byl znám problém s iniciativou Děkujeme, odcházíme premiéra o společné jednání Bezpečnostní rady a hejtmanů k této věci. Ono se sejde fakticky až příští úterý. To znamená tuším osmého února, 20 dnů předtím, než k té krizi má dojít. Já myslím, že to není příliš zodpovědné a o to více očekávám, že se teď premiér osobně začne řešení celé situace věnovat.

 

Václav MORAVEC, moderátor

Pane ministře, jste dohodnuti s premiérem, že ještě se uskuteční ono jednání, tedy i za účasti premiéra, protože zároveň může část pacientů, byť jsou na straně vaší i na straně vlády než na straně doktorů, jak ukazují sociologické výzkumy, tak přece není normální, aby opravdu se tady dál nejednalo a hejtmani znovu vás vyzývají.

 

Leoš HEGER, ministr zdravotnictví /TOP 09/

Já jsem poslouchal dobře pana hejtmana Haška. My jsme se na řadě věcí byli schopni domluvit a já předpokládám, že hejtmani budou koordinovat případné výpadky péče. Ale přesně tak, jak to říkal on, tak i nám jde především o pacienty a my nestojíme na žádné straně výkopu, který vykopáváme. Jak s panem premiérem jsme domluveni, že budeme působit na lékaře, aby dále netrvali na svých výpovědích, to je jediné řešení ...

 

Václav MORAVEC, moderátor

Počkejte, jak na ně budete působit? Budete objíždět nemocnice a budete říkat ...

 

Leoš HEGER, ministr zdravotnictví /TOP 09/

Tak samozřejmě já jsem řadu nemocnic nastavil, napsal jsem řadu dopisů a budeme v tom pokračovat a budeme je přesvědčovat. Podívejte se, já řeknu ještě jednu věc k těm tarifům. Jestliže pan prezident Kubek nevěří slibům vlády, že dáme ty peníze jednotlivým lékařům, tak je ho těžké přesvědčit. Do těch tarifů je samozřejmě možno ty peníze dát tak, že se v každé nemocnici změní platové stupně a ti mladí se posunou v tom stupni výše a na stejné platové třídě prostě dostanou ty peníze do tarifu. Ale já když vy se mě, přestože to je velmi obtížné změnit tu tarifní tabulku do dvou dnů ...

 

Václav MORAVEC, moderátor

Počkejte ...

 

Leoš HEGER, ministr zdravotnictví /TOP 09/

Já s dovolením tuhle věc musím říct.

 

Václav MORAVEC, moderátor

Ne do dvou dnů. Tak tady přece ubíhají měsíce.

 

Leoš HEGER, ministr zdravotnictví /TOP 09/

No jestliže začíná krizová situace tento týden Bezpečnostní radou státu nebo se o ní začíná mluvit, tak tady musíme nějakou laťku udělat. Ale jestliže kdyby ...

 

Václav MORAVEC, moderátor

To jste si, promiňte, tu laťku jste si ale tam dal, pane ministře, vy. Vy jste to odsouval.

 

Leoš HEGER, ministr zdravotnictví /TOP 09/

No samozřejmě, protože jako jsme nechtěli zahajovat válku, tak jak nám to odboráři vyčítali, že tady plánujeme nějaké přesuny vojáků a podobně, tak jsme to nechtěli a chtěli jsme ty odbory přesvědčit. Ale když oni vám řeknou když to nedáte do tarifů, tak my se s váma nebavíme, tak vám pozítří řeknou když by se to teoreticky podařilo ...

 

Václav MORAVEC, moderátor

Ale v těch tarifech mají jistotu.

 

Leoš HEGER, ministr zdravotnictví /TOP 09/

Nemají. To je právě to, co chci říct. Protože když my to přesuneme, těch pět až osm tisíc do tarifů, tak jestli těm ředitelům nevěří, tak samozřejmě když ředitelé budou tak hanební, a já věřím, že nebudou a nejsou, tak oni prostě řeknou ano, tady vám přidáváme na tarifu a sbíráme vám osobní hodnocení, které máte dostatečně vysoké. Takže to je prostě pouhá záminka a nic jiného. My se pokusíme ještě mluvit s panem premiérem, jestli s těmi tarify by bylo něco možno udělat, ale ta záruka prostě spočívá v tom, že to ministr a vláda slíbila, že to takhle bude. A na tuhle tu hru, to je to, kde je potřeba, aby se ta věc zlomila.

 

Václav MORAVEC, moderátor

Děkuji pro tuto chvíli ministru zdravotnictví Leoši Hegerovi. A loučím se pro tuto chvíli i s předsedou Asociace krajů České republiky z ČSSD Michalem Haškem a prezidentem České lékařské komory Milanem Kubkem.

 

Michal HAŠEK, předseda Asociace krajů, hejtman Jihomoravského kraje /ČSSD/

Díky.

 

Milan KUBEK, prezident České lékařské komory

Na shledanou.

ČT 1 a 24,  6. 2. 2011, pořad: Otázky Václava Moravce

Štítky
Osobnosti: Leoš Heger
Témata: Zdravotnictví
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme