Janek: Leoš Heger si zaslouží ministrovat čtyři roky

Komentář poslance Michala Janeka

28. 1. 2011

V době všeobecného šetření lze požadavky lékařů na skokové zvýšení platů uspokojit jen těžko. Zapomínají také, že vláda nemůže za několik měsíců vyřešit problémy, které se ve zdravotnictví nahromadily za dvacet let.

Lékaři si vyšší ohodnocení zaslouží, v důsledku doznívající krize příjmy ze zdravotního pojištění ale příliš nerostou. U ostatních profesí ve veřejném sektoru se prostředky na mzdy snižují o desetinu, ve zdravotnictví zůstávají zhruba stejné. Peníze se musí hledat ve zdravotnickém systému. ČR má např. nadprůměrný počet lůžek akutní péče na jednoho obyvatele a nízkou míru jejich využití ve srovnání s vyspělými státy.

Další cestou je zavedení možnosti připlácet si za nadstandard. Ministerstvo zdravotnictví na tom již pracuje, zapojilo do něj experty politických stran i odbornou veřejnost. Protože se jedná o změnu přesahující horizont volebního období, vyžaduje si důkladné projednání s opozicí i tripartitou. Osobně tento posun velmi vítám.

Bylo vhodnější, kdyby Lékařský odborový klub hledal cestu, jak se podílet na spolupráci při tvorbě reformních opatření, které ze zdravotnictví vytvoří efektivní systém s adekvátním hodnocením pro lékaře a kvalitní a dostupnou péčí pro pacienty. Neustálé střídání ministrů zdravotnictví vždy přerušilo kontinuitu práce na potřebných změnách, za 17 let se ve funkci vystřídalo 14 ministrů.

Reforma se už rýsuje. Za nejdůležitější považuji vytvoření klidného pracovního zázemí pro celou pracovní skupinu kolem ministra zdravotnictví a důvěru v jednotlivé kroky. Proto je nutné, aby Leoš Heger dostal na přípravu a prosazení reforem celé čtyřleté funkční období. Moji důvěru a podporu pan ministr má.

Michal Janek, poslanec TOP 09

Plzeňský deník, 28. 1. 2011, Rubrika: Region, Strana: 5