Janečkovo "konečné řešení" bezdomovectví

Martina Berdychová o problémech bezdomovectví a možných řešeních

28. 7. 2010

Pražský magistrát chce bezdomovce koncentrovat v ghettech mezi odpadky.

Na řešení problemů spojených s bezdomovci pracuje HMP pod vedením radního Janečka údajně 3 roky. Konečná podoba návrhu, jež má být schválen ještě v tomto volebním období, však šokovala jak odborníky a veřejnost, tak dokonce i starosty MČ, kterých se tento návrh přímo dotýká. Cílem je přestěhovat bezdomovce přímo k odpadkům a zajistit jim tam zdravotnický, hygienický a snad i sociální servis.

Celosvětové i české zkušenosti varují: nejhorší možnou variantou řešení problemů sociálně slabých a nepřizpůsobivých je koncentrace na jedno či dvě místa. Ghetta problem neřeší, ale naopak násobí. Stávají se symbolem zmaru, kriminality a bezvýchodnosti. Pokud bude záměr realizován, dočkáme se jen stížností jak evropských institucí, tak místních občanů. Konzervativní strana TOP 09 nemůže takové paušální a nehumánní řešení akceptovat. I bezdomovec je individuální lidskou bytostí, kterou na sociální dno dovedly nejrůznější důvody. Faktory této terminální sociální situace mohou být ztráta zaměstnání, bydlení či dluhy. Dalšími příčinami jsou domácí násilí, alkoholismus, toxikomanie, či jiná duševní choroba nebo porucha chování. Často jsou tyto dvě skupiny příčin propojené a v důsledku života na ulici se k nim přidávají další, které jim brání se vrátit k obyčejnému životu. Bezdomovci jsou nedílnou součástí velkoměst na celém světě, proto je potřebné se o ně aspoň částečně postarat, mj. také v zájmu ochrany většinové společnosti. Návrh radního Janečka však představuje pouze rezignaci na tento problém a "úklid" centra od této skupiny s jejich přesunem do 2 okrajových částí Prahy 8 a 9. Nemohu se v této souvislosti ubránit reminiscencím na "konečné řešení"a vytváření snadných terčů pro pravicový extremismus.

Volební program TOP 09 předpokládá selektivní a odborný přístup. Představuje podporu nestátních neziskových organizací, které poskytují v tomto specifickém oboru sociální služby, nap. vznik menších ubytoven (10 - 15 osob), ve kterých bude zajištěn potřebný zdravotní a sociální servis včetně možností přivýdělků bezdomovců či účast na veřejně prospěšných pracích. Cílem takové služby bude sociální integrace, zařazení do pracovního procesu, stejně jako odborná pomoc při duševních chorobách, závislosech či poruchách chování, a to buď formou stacionáře nebo terapeutické komunity. Je to efektivní a v zahraničí osvědčená metoda, jak dát šanci lidem ze společenského dna k návratu zpět k plnohodnotnému životu.

Jsme si vědomi toho, že část této sociální skupiny již na svůj osud rezignovala a nemá sílu se do resocializačních programů efektivně zapojit. Zde se otevírá prostor pro Policii ČR a Městskou policii, která bude těmto osobám vydávat náhradní doklady. Pokud pochází bezdomovec z jiného regionu, je žádoucí jeho transport do místa posledního trvalého pobytu, o skutečně pražské bezdomovce je nutno postarat se aspoň ambulantním hygienickým a zdravotním servisem. Poskytování ostatní materiální pomoci je pak prevencí drobné kriminality z nouze, jejíž financování přísluší charitativním organizacím.

Ing. Martina Berdychová
Členka výboru RO OP 09 Praha 7

Parlamentnilisty.cz, 27. 7. 2010, Rubrika: Politici voličům

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme