Jakob: Škrtáme s rozumem a máme i na školku

5. 9. 2011

Ministři za TOP 09, pánové Kalousek a Drábek jsou přímo synonymem pro šetření, škrtání, úspory, a jak se všechny ty metody dají ještě pojmenovat. TOP 09 nemá ale jenom ministry. Na některých radnicích šéfují zástupci této strany a tak se Parlamentní Listy pustily do zjišťování úsporných opatření v obcích vedených „Topáky".

Jednou z nich jsou i Roztoky, kde je starostou mluvčí TOP 09 Jan Jakob. Zajímalo nás, lze li úsporná opatření aplikovat i v praxi. To jest na komunální úrovni, přímo v obci.

Úspora číslo jedna - na silnice se žehličkou

„Samozřejmě, že se dá na komunální úrovni výrazně ušetřit!" odpovídá Jan Jakob přesvědčivě. „Posledním takovým prvkem, který jsme v Roztokách aplikovali, byla oprava výtluků v komunikacích. Použili jsme český patent, který měl dříve v Čechách problém s uplatněním, protože byl asi až moc levný. Jedná se o nahřívání stávajícího asfaltového povrchu, který se následně doplní živičným povrchem a zpenetruje. Dojde tak k přirozenému propojení opravované části vozovky s tou původní. Systém je kvalitnější než standardní frézování a hlavně neskonale levnější. Takto jsme opravili nejhorší místa v celých Roztokách za pouhých cca 60 tisíc korun. To představuje statisícovou úsporu." Pravdou je, že to není dlouho, kdy proběhla médii informace o tomto způsobu opravy silnic „žehlením". Výrazným prvkem reportáží byl údiv nad tím, proč tak skvělou a levnou a funkční metodu patrně ze zvyku, nikdo nechce. V Roztokách s ní tedy ušetřili statisíce.

Šetření soutěžením

„Dále se dá hodně ušetřit na provozních nákladech úřadu." pokračuje Jan Jakob, starosta obce Roztoky. „Asi v každé obci se najdou nějaké ne zcela výhodné smlouvy. V Roztokách se je snažíme postupně přesoutěžit. Velké úspory v řádu téměř milionu Kč ročně jsme dosáhli při výběru nového správce sítě a ICT. Zrušili jsme nevýhodný outsourcing na vedení městského účetnictví a zřídili jsme vlastní odbor financí, čímž jsme dosáhli také obrovských úspor. Dále se dá šetřit např. na telefonech, dodavateli plynu či na právních službách. To vše postupně měníme i v Roztokách." vysvětluje metodiku Jan Jakob. S šetřením určitě souvisí i správné nastavení výběrových řízení.Po vzoru Semil jsme změnili a zpřísnili pravidla pro zadávání veřejných zakázek jak se říká malého rozsahu. Všechny zakázky větší 30 tisíc Kč - u stavebních 60 ticíc Kč - zveřejňujeme nejenom na úřední desce a webových stránkách města ale i na serveru www.verejnyportal.cz" upřesňuje starosta obce Roztoky.

Zatím si na šetření nikdo nestěžoval

„Zefektnění se dočkal i systém odměňování našich úředníků. Zrušili jsme pevně stanovený 13. a 14. plat a místo něj jsme zavedli měsíční odměny za konkrétně odvedenou činnost. Tento systém se velmi osvědčuje především ve vztahu k motivaci zaměstnanců." říká Jan Jakob.

A právě díky těmto výrazným úsporám si mohou dovolit spustit stavbu nové mateřské školky. A přesto, že v Roztokách zachovali výši městských dotačních titulů a grantů na kulturní a sportovní akce i výši prostředků na mimořádné sociální dávky, vychází jim hospodaření tak, že si prý na šetření dosud nikdo nestěžoval.

Enviromentalismus by neměl být náboženstvím

Čím svítí a jak šetří doma ale Parlamentním Listům Jan Jakob neprozradil. Nicméně svůj názor formuloval jako správný mluvčí diplomaticky a jasně.

"Nejsem ryzím příznivcem rádoby ekologicky šetrných zařízení. Vždy budu plně podporovat takové výrobky či zdroje energie, u nichž bude jasně prokazatelná menší energetická náročnost včetně energie vynaložené na jejich výrobu a zároveň u nichž nebude ekonomická rentabilita založena na čerpání nějaké dotace. Pak má takové ekologicky šetrné zařízení smysl i mou plnou podporu.  Ne vždy se ale bohužel setkávám s férovým jednáním ze strany distributorů těchto zařízení a především ze strany lidí, kteří na jejich nákup shánějí dotace. Jsem výrazně ekologicky založený člověk a asi právě proto mi vadí, když se za dobrou a prospěšnou myšlenku schovávají podvodníci a když se enviromentalismus stává náboženstvím." říká Jan Jakob, bývalý mluvčí TOP09 a starosta obce Roztoky.

Lea Vlasáková
Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme