Jakob: Jermanová na moji výzvu k rezignaci reagovala výhrůžkami a nepodloženým obviňováním

Když má někdo jiný názor, tak se na něj pokusí podat trestní oznámení nebo vytáhnout nějakou špínu, komentuje praktiky hnutí ANO místopředseda TOP 09, starosta Roztok a středočeský zastupitel Jan Jakob. V návaznosti na trestní oznámení krajského úřadu kvůli otevřenému dopisu záchranářky Veroniky Brožové, která upozorňovala na nedostatek ochranných pomůcek, vyzval na pondělní schůzi zastupitelstva hejtmanku Jaroslavu Pokornou Jermanovou (ANO) k rezignaci. „Zafungovala koalice s KSČM a ČSSD,“ řekl Jakob deníku FORUM 24. Zároveň připustil, že mu hejtmanka odpověděla výhrůžkami a zastrašováním.

2. 6. 2020

Pane místopředsedo, jak probíhalo jednání kolem možného odchodu paní hejtmanky Pokorné Jermanové?

Trvalo to celé dopoledne. Samozřejmě jsem kvůli místní pevné koalici ANO, ČSSD a KSČM čtyři měsíce před volbami nevyvolával ani žádné hlasování o odvolání paní hejtmanky. Nicméně jsem ji vyzval, aby svou rezignaci zvážila vzhledem ke všem okolnostem jejího fungování. Ale voliči to nepochybně vezmou v potaz a nějak na podzim rozhodnou.

Jaká byla její reakce?

Reagovala velmi emotivním způsobem s tím, že bych se já sám měl zamyslet nad rezignací. Odůvodňovala to nějakými nepodloženými záležitostmi z Roztok. Obdobně se pokoušeli o něco podobného na kolegu Rakušana (Víta Rakušana, předsedu hnutí STAN, zastupitele Středočeského kraje, poslance Parlamentu ČR a bývalého dlouholetého starostu Kolína – pozn. red.). Evidentně na nás mají nějaké šuplíčky, kde střádají jakési nesmysly, což je vlastně poměrně úsměvné.

Můžete konkretizovat, o co přesně šlo?

Mluvila o nějakém nákupu pozemků. V Roztokách nyní k nějakým nákupům docházelo, a dále máme i jako město pozemky, kde můžeme postavit nějakou občanskou vybavenost. Nevidím, co by to mělo být za kauzu.

Takže byste případně neměl problém doložit k nákupům dokumentaci?

Samozřejmě. Je to doložitelné.

Zmiňoval jste určité šuplíčky. Máte za to, že chování místní buňky hnutí ANO odráží metody z celostátní politiky?

Bohužel to na mě tak působí. Když má někdo jiný názor, tak se na něj pokusí podat trestní oznámení nebo vytáhnout nějakou špínu. Kdyby to byl jeden případ, tak by to šlo považovat za nějaký exces. Nicméně je toho vícero a přijde mi to nedůstojné, až úsměvné. Ale v případě paní záchranářky a vydavatelství, na které bylo podáno trestní oznámení, to rozhodně úsměvné není (otevřený dopis záchranářky Veroniky Brožové zveřejnil list Náš region, jehož vydavatelem je společnost A 11 s. r. o. – pozn. red.). V lidské rovině je to navíc úplně nepochopitelné.

V téhle kauze jsme nyní mohli pozorovat určitou změnu postoje paní hejtmanky. Poté, co trestní oznámení označil za nešťastný krok i předseda hnutí ANO Andrej Babiš, paradoxně obrátila s tím, že by klidně podepsala petici Pirátů na podporu paní Brožové, na kterou předtím poslala policii. Jak si to vysvětlujete?

Je to zvláštní. Nicméně kdyby se takto zachovala na začátku, tak jsme si mohli celou tuhle peripetii odpustit. Bohužel je těch jejích přehmatů za její téměř čtyřleté působení celá řada. Od toho slavného služebního vozu pro manžela přes různé dohody o provedení práce na neuvěřitelné analýzy za desetitisíce až po podporu různých akcí a PR v řádu milionů, ale i odvolávání členů regionální rady. Když jsme se začali zajímat o kauzu Čapího hnízda, tak nás na nejbližším zastupitelstvu odvolali, aby tam byli ti, co budou mlčet. Opravdu to budí dojem, že kraj není veden kompetentně.

Zdroj: Forum24, Dominika Jeřábková, 2.6.2020

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme