Jakob: Dvojí metr opozice je fascinující

2. 9. 2022

(editovaný přepis rozhovoru pro ČT24)

Petr Mlejnek, jako šéf rozvědky měl být hlavních důvodů, že se vůbec hlasování o důvěře má konat. Máte pocit že tím, že odstoupil, jste se toho problému definitivně zbavili?

Tak nevím, jestli jsme se zbavili problému kolem této kauzy. Ostatně je vidět, že má mnohem širší rozměry, než se zdálo. Když tady opozice vyvolává hlasování o nedůvěře vlády, používá tyto argumenty, a sama měří sobě úplně jiným metrem...

Zůstaňme u pana Mlejnka. To byla vládní zodpovědnost, vy jste ho jmenovali do funkce. Opozice v návaznosti na to, vyvolala hlasování o nedůvěře. Já se ptám, zda odstoupení Mlejnka znamená, že máte pocit, že to je vyřešené.

Pan Mlejnek odstoupil, rezignoval, a bylo to jeho osobní rozhodnutí. Já osobně to rozhodnutí vítám a považuju za moudré, já mám důvěru v civilní informační službu. Mám důvěru v tuto vládu, včetně jejich členů. Mě fascinuje ten dvojí metr opozice, kdy se tedy zametaly kauzy pana poslance Babiše v minulosti. A když vyplyne teď na povrch, že paní místopředsedkyně Mráčková Vildumetzová se opakovaně setkávala s jedním z těch, kteří jsou nyní ve vazbě, tak ji pan předseda Babiš kryje.

Není celá tahle situace s hlasováním o nedůvěře vládě důsledkem toho, že vláda prostě nezvládá situaci? Pokud by ji zvládala, všichni by byli spokojeni a nebude mimořádná schůze.

Toto je pouze důsledek toho, že opozice potřebuje před volbami prezentovat svoje postoje. A je jí úplně ukradené, jaký by to mělo dopad na lidi v této zemi. Vůbec netuší, jaké by mělo být alternativní řešení. Mě tento přístup opravdu zaráží. Zaráží mě ten obstrukční přístup, kdy už to absolutně ztrácí smysl, pak opravdu nemůžeme projednávat to, co by lidem pomohlo. A je zpochybňována Evropská unie, ale to je právě úroveň, která jediná může efektivně v dané situaci pomoci. Já pevně věřím, že příští pátek, kdy má proběhnout rada ministrů, dojde k jasným závěrům. Dojde k tomu, že cena plynu nebude ovlivňovat cenu elektrické energie. A to je to klíčové, díky čemu můžeme trh s energiemi dostat do nějakého stabilizovaného prostředí.

Hnutí ANO zmiňuje alternativní plány, jako je úřednická vláda či vláda pod vedením právě hnutí ANO.

Tyto plány B jsou naprosto absurdní, vždyť to by trvalo měsíce. Mezitím by uplynulo naše předsednictví, ztratili bychom možnost to řešit na evropské úrovni. Teď je potřeba konat. Já jsem velmi rád, že vláda má důvěru 108 poslanců a na tom se nic nezmění, a bude ji mít i nadále.

SPD kritizuje hledání řešení energetické krize na celoevropské úrovni. To podle nich nemá šanci fungovat.

Pokud někdo říká, že evropská řešení nefungují, tak je to úplný nesmysl. Už jenom ty signály, které představitelé Evropské unie dali, že za ten týden se bude záležitost řešit, ovlivnily trh natolik, že ceny razantně začaly klesat, takže evropská řešení existují. Pokud bychom odešli z lipské burzy, jak SPD navrhuje, tak tady bude v lednu opravdu mráz, protože nebudeme mít žádný plyn.

Co když se 9. září státy nedohodnou, co potom?

Je samozřejmě potřeba chystat i naše národní řešení a tady bych viděl čtyři základní body. Za TOP 09 říkám, že první z nich je pomoc podnikatelům, říkejme tomu nový kompenzační bonus. To je samozřejmě nějaký náklad, ale to v tom smyslu, jak fungoval kompenzační bonus v minulosti, že bude mít stát nižší daňové příjmy. V druhé řadě je to další rozšíření úsporného tarifu a za mě jednoznačně by měl být adresný těm, kteří to nejvíce potřebují. Za třetí je to státní obchodník s energiemi, který by nakupoval energie pro kritickou infrastrukturu, nemocnice, školy a obce. Poslední věc, kterou já si dovedu představit, a myslím si, že je výrazně snazší než zastropování cen energií na národní úrovni, je zastropování záloh pro domácnosti, a to může všem pomoci opravdu okamžitě.

Zdroj: Česká televize, Události, komentáře, 1.9.2022

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme